Bugetul pentru Aparare in 2016 a fost stabilit in proiectul de buget aprobat de Guvern la 11,3 miliarde lei, adica 1,4% din Produsul Intren Brut, in crestere cu 0,4 puncte procentuale fata de cheltuielile anului 2015.
Conform Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2027, proiectele de investitii prioritare aflate in derulare sau in curs de initiere includ printre altele programul F-16 sau achizitia de masini de lupta pe roti si senile, blindate si usor blindate, dar si "Initierea celorlalte achizitii aferente realizarii capacitatii operationale complete pentru Flotila de fregate, precum si a altor capabilitati de lupta antisubmarin".
Din totalul banilor alocati, pentru investitiile publice sunt programate peste 3,2 miliarde de lei.
SAAB: Suntem la curent cu intentiile Romaniei de a moderniza cele doua fregate de tip 22, Regina Maria si Regele Ferdinand, si suntem interesati de acest program
In timp ce Guvernul aproba miercuri proiectul de buget, compania suedeza de aparare si securitate Saab a organizat la Bucuresti o prezentare a mai multor produse din portofoliul sau naval.
"Saab are un portofoliu vast si o experienta indelungata care pot furniza o gama larga de solutii care sa raspunda cerintelor marinei militare a Romaniei", se arata intr-un comunicat al companiei suedeze.
"Saab poate sa ofere Marinei Militare a Romaniei solutii adaptate si eficiente pentru a-i spori capabilitatile. Suntem la curent cu intentiile Romaniei de a moderniza cele doua fregate de tip 22, Regina Maria si Regele Ferdinand, si suntem interesati de acest program", a declarat Bengt Ekholm, director pentru marketing si vanzari pentru Europa de Sud-Est al Saab.
Potrivit reprezentantilor companiei suedeze, Saab are o baza instalata de peste 230 de nave militare in intreaga lume, fiecare cu solutii adaptate nevoilor fiecarei tari.
"Recent, Saab a incheiat modernizarea a doua fregate ale Marinei militare thailandeze, care sunt echipate acum cu un sistem de management al luptei (CMS) si cu sisteme de control al focului de ultima generatie; este vorba de Saab 9LV Mk4 si, respectiv, de CEROS 200/EOS 500. Cele doua fregate sunt de asemenea echipate cu extrem de eficientul radar multirol Sea Giraffe AMB 3D si cu data link-uri tactice (TDLs)", mai aminteste compania suedeza.
De reamintit ca SAAB a mai fost, in trecut, in cursa pentru achizitia de avioane de vanatoare multirol pentru Fortele Aeriene romane. Avionul produs de SAAB, JAS 39 Gripen s-a "batut" cu modelul Eurofighter Typhoon si cu F-16, ultimul avand castig de cauza in decizia autoritatilor romane.
David Cameron: "Romania isi consolideaza flota navala si exista si o oportunitate de a dezvolta aceasta cooperare cu Marea Britanie"
Tot miercuri, la Bucuresti, premierul britanic David Cameron a declarat la Cotroceni ca Romania ar putea colabora cu Marea Britanie in efortul sau de a-si consolida flota navala.
"In ce priveste Apararea, ca tara care deja investeste 2% din PIB, salutam acest demers si din partea Romaniei, pana in 2017. Fortele noastre se instruiesc impreuna si astazi am discutat cum putem sa consolidam aceasta cooperare. Romania isi consolideaza flota navala si exista si o oportunitate de a dezvolta aceasta cooperare cu Marea Britanie", a declarat David Cameron.
Fregatele "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" - cumparate de la Marea Britanie in 2003
Romania a cumparat in ianuarie 2003, in timpul Guvernului Nastase, doua fregate de Tip 22 Broadsword scoase din uz cu un an mai devreme din Marina Regala Britanica. Pentru cele doua nave construite in 1986 s-au platit circa 116 milioane lire sterline (134 milioane euro). Cele doua fregate au fost denumite Regele Ferdinand (F-221) si Regina Maria (F-222) si s-au alaturat fregatei romanesti Marasesti (F-111) in cadrul flotei de fregate a Marinei Romane.
"Tip 22 Broadsword" este o clasa de fregate construite pentru Marina Regala Britanica. De-a lungul timpului au fost construite 14 nave de acest tip, productia fiind impartita in trei generatii, cu navele din ultima generatie retrase din dotarea Marinei Regale Britanice in anul 2011. Sapte nave din primele generatii au fost scoase la vanzare si achizitionate de Brazilia (cunoscute drept clasa Greenhalgh), Chile si Romania.
Fregata "Regele Ferdinand" (F-221) (fosta HMS Coventry (F98) este actuala nava-amiral a Marinei Militare Romane. Nava a fost cumparata de la Regatul Unit de Marina Romana, pe 14 ianuarie 2003, si redenumita Regele Ferdinand dupa regele Ferdinand I al Romaniei. Fregata a fost predata Romaniei pe 19 august 2004 si a fost supusa imediat probelor pe mare. Regele Ferdinand a fost receptionata de Marina Militara Romana pe 9 septembrie 2004.


Fregata "Regina Maria" (F-222) (denumita anterior HMS London (F95)) este tot o fregata Tip 22 ce a fost cumparata de Romania de la Marea Britanie la inceputul anului 2003, a fost revitalizata si reechipata in urmatorii ani.


Acum, lasand asta la o parte, UK are printre cele mai bune flote din lume, n-ar fi chiar prost sa le modernizeze, dar sa o faca de cati bani primesc, nu ca paravan pentru comisioane.
interesul Romaniei care ar fi? sa lase o companie dintr-o tara care nu este in NATO sa faca aceste modernizari, doar sa iasa mai ieftin sau sa apeleze la cineva din interiorul aliantei care sa-i asigure echipamente 100% compatibile cu necesitatile aliantei (caz in care am avea si noi o marja de negociere pentru tehnologie de ultima ora de la cea de-a 2-a cea mai puternica flota marina din lume)... grea decizie, oare in interesul cui o fi mai mult?
altceva trebuie remarcat. de ce au fost achizitionate 2 fregate fara dotarea standard (rachete antinava, mare-aer pt aparare AA, etc)? Oare cata spaga si-a tras Nastase de la BAE?
Vira de aici cu tampeniile astea, gen "tehnologie" "a doua flota din lume" ... barcutele alea doua nu au nici o relevanta nici pentru NATO, nici macar pentru greci. Stii de ce?
sa-i modernizeze echipamentul de control si detectie, dar sa le inlocuiasca si tunurile cu unele de calibru mai mare.
DNA se va ocupa de bisnita cu tigari din Gara de Nord care a adus Statului Roman un imens prejudiciu de 10.000 euro in 20 de ani. Vor fi detasati 12 din cei mai competenti procurori si echipele lor. Pentru modica suma de 500.000 de euro (salarii, alea, alea pentru vreo trei ani), romanii vor afla adevarul si vor recupera mai bine de 70 % din prejudiciul de 10.000 de euro.
De ce nu cumparam licenta de design al navelor respective, apoi sa le adaptam si sa le imbunataim conform nevoilor noastre?
Avem santiere navale mari in tara, care au capacitatea si tehnologia necesara construirii acestor nave. Plus, avem multi specialisti si buni ingineri navali care sunt sigur ca pot scoate ceva mult mai bun din designul initial.
Daewoo Mangalia este unul dintre ele, la fel si Santierul Naval Constanta, ca sa nu mai zic si de cele de la Galati si Braila, cu capacitati mai mici, dar cu mare potential.
Luati licentele si construiti-le in santierele noastre. In modul asta dati si de lucru oamenilor si creeati noi locuri de munca si mai raman si banii in tara.
Nu v-ati saturat sa tot dati bani la altii si sa cumparati ciurucuri la mana a doua ?
Noi cumparam scump si prost.
pt o nava 30 de ani nu inseamna o varsta foarte inaintata, daca le intretii cum trebuie. Brazilienii inca opereaza un portavion construit si lansat la apa in 1960! Pana in anul 2000 au avut in dotare un portavion construit in 1945. Indienii, tailandezii la fel. O nava de lupta daca o intretii bine te tine mult si bine. 29 de ani e o varsta mijlocie, daca le dotezi bine le mai poti tine 10-15-20 de ani fara probleme, cu redotarile de rigoare.
Oare toti astia sunt prosti ca iau nave de la USA, UK sau Franta? ne-am gasit noi cu mare traditie navala :)
Pe o licenta cumparata o singura data, poti construi cate nave vrei tu. Iar pretul de productie scade atunci cand statul ar face o comanda de o flota de 10 nave, sa zicem.
Tine mine, Daewoo Korea (DSME) - compania mama a Daewoo Mangalia, este singurul santier naval din Korea care este autorizat sa construiasca nave militare si submarine ptr marina militara a Koreei.
Tot ei fac si lucrarile de reparatii si mentenanta la flota lor, inclusiv ptr navele altor tari.
ok, sa obtina licienta + modernizare astfel incat sa nu fim neacoperiti.
Si inca una: ai ideea cam care este capacitatea (numar de nave) de constructie pe an al unui santier?
Crede-ma, nu dureaza mai mult decat ar dura timpul petrecut in birocratie ptr negocieri, licitatii, discutii, achizitie. Apoi, timpul petrecut in dry-docking ptr modernizare.
Dar lasand toate cele de mai sus deoparte, te intreb, te grabesti undeva? Suntem deja in razboi si ne trebuie navele maine ?
Ei incerca prin toate mijloacele sa saboteze tot ce inseamna industrie de armament din Romania:
- arama de asalt produsa de cei de la Cugir. Fac tot ce pot pt. a trage de timp ca dupa poate sa ajunga la concluzia ca le trebuie acum, acum si cei de la Cugir nu pot livra cantitatea necesara asa ca importam. Se spune ca pt. a intarzia testele de omologare nu au platit munita si celelante cheltuieli necesare unii oameni platind-le din bani lor (AK-ul romanesc se vinde foarte bine in US – actorul Michael Enright care lupta imporiva IS are o arma romaneasca pt. ca sunt foarte fiabile);
-Uzina Mecanica Bucuresti. Romania a produs un tanc bun TR85M1 (exercitii din Germania in anumite conditii:” Alaltaieri, camarazii mei cu sase tancuri au doborat opt Abrams-uri din 11. Am vorbit cu un american care era vadit iritat”), depasit acum, dar am demonstrat ca putem produce. Exista proiecte si chiar un prototip (TR-125) dar cine sa vrea productie ei vor sa importe ceva la mana a doua si dupa sa le upgradeze (2 comisioane buna afacere);
-camioanele de la Brasov bune pt. armata US dar se pare ca nu pt. cea romana;
In schimb s-a ales Piranha III care se stie ca are probleme grave de fiabilitate si conceptie: „Pentru primul lot de blindate, specialistii armatei au constatat existenta a peste 20 de nereguli grave, care au facut imposibila continuarea sau indeplinirea misiunilor.”
Macar deca se va refinanta programul TBT sau Saur2, arma de asalt sau camioanele astfel incat sa fie proiectate si produse in tara pt. ca inca avem specialisti buni. Romania ar economisii zeci poate sute de milioane de euro, locuri de munca, taxe platite la bugetul nostru si nu al altora, comenzi date altor firme care la randul lor genereaza cerere, etc.
Orice produs realizat in tara inseamna bani la buget, orice import inseamna bani mai putini.
Dupa ce romanii s-au pricopsit cu cele doua frecate de rugina englezesti la nici 10 ani vii si vrei modernizarea lor !!!. Or suntem TIPITI irecuperabili or aruncam banii iar sa le vopseasca englezii cele doua ciururi !!!.
Ne meritam soarta ,va place sau nu suntem bataia de joc a derbedeilor din politica UE.
Mai bine fac unele noi in Romania cu asistenta britilor.
Adica tu Guvern cu industrie de IT, industrii usoare si grele nu esti in stare sa formezi o echipa care sa modernizeze 2 fregate?..
Ca si baietii aia de la Arca nu a venit nimeni de la guvern sa-i intrebe de perspectivele unei colaborari pe un domeniu hi-tech. Acum ei lucreaza in America si sunt axati pe drone si rachete.