Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la o dezbatere pe tema sanatatii care a avut loc la Palatul Cotroceni, ca este nevoie de finantare adecvata si administrare eficienta a resurselor pentru a avea un act medical de calitate, dar si pentru a stopa exodul medicilor, informeaza Mediafax.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Un sistem de sanatate care dovedeste respect pentru nevoile si valorile pacientului este ceea ce ne dorim cu totii. Trebuie sa garantam cetatenilor atat accesul real la serviciile medicale de care au nevoie, cat si un act medical de calitate. Pentru ca aceste lucruri sa devina realitate, este nevoie de finantarea adecvata si administrarea eficienta a resurselor in domeniu, care sa conduca la redarea demnitatii profesionale personalului medical si stoparea exodului medicilor", a spus Klaus Iohannis, in alocutiunea sa.

Presedintele a aratat ca pacientul trebuie pus in centrul sistemului, ca "liant" intre medicul de familie, medicul de spital, casa de asigurari de sanatate, farmacisti si autoritatile de reglementare a asistentei medicale.

"Doar astfel vom putea reda cetatenilor increderea in sistemul national de sanatate", a spus presedintele. Iohannis a mai afirmat ca romanii se declara mai nemultumiti de sistemul sanitar in comparatie cu cetatenii altor state europene, iar strategiile elaborate de autoritati in ultimii ani nu au avut succes.

"Din nefericire, ca si in cazul altor domenii, nu de teorie si de planuri am dus sau ducem lipsa, ci de conectare la realitate, de consecventa in aplicarea lor si in ducerea lor la indeplinire", a explicat presedintele. Acesta a precizat ca o reforma reala a sistemului trebuie facuta prin consultarea pacientilor si a asociatiilor de pacienti.

Iohannis a mai spus ca, pe langa plecarea cadrelor medicale in strainatate, sistemul medical are si alte deficiente, precum lipsa dotarilor si a infrastructurii sanitare si management neperformant, insa a atras atentia ca orice rezolvare trebuie sa plee de la pacient.

"Niciuna dintre aceste probleme nu se poate insa rezolva in absenta constientizarii ca pacientul si o relatie profesionista si responsabila cu el reprezinta parte din solutiile preconizate. Intelegerea acestui aspect este deosebit de importanta, insuficient asimilata de catre decidentii din domeniu si, as indrazni sa spun, chiar de natura a schimba intreaga modalitate in care gandim sistemul", a mai spus seful statului.