¬Europarlamentarul Monica Macovei a depus, miercuri, la Guvern, o scrisoare adresata premierului Dacian Ciolos si ministrilor Sanatatii si Educatiei, prin care solicita mai multe informatii privind situatia victimelor din Colectiv si masurile de ajutor pe care Guvernul le ia pentru acestea. Monica Macovei le solicita acestor demnitari sa spuna cand ajung la familiile victimelor ajutoarele de urgenta prevazute prin HG, ce masuri de protectie au in vedere, pe termen mediu si lung, pentru victime si familiile lor, aflate in tara sau in strainatate, precum si cum va fi rezolvata situatia ranitilor care au studii de finalizat, se arata intr-un comunicat al europarlamentarului.

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

"Este important sa aflam si daca mai sunt solicitari din partea familiilor sau ranitilor de a fi transferati la spitale din strainatate, care nu au fost acceptate inca, desi situatia medicala permite transportarea victimelor", mai arata Monica Macovei.

Scrisoarea depusa de Monica Macovei la Guvernul Romaniei:

"In atentia : Domnului Dacian Ciolos, Prim-ministru

Domnului Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii

Domnului Adrian Curaj, ministrul Educatiei Nationale

Stimate domnule Prim-ministru,

Stimati domnilor ministri,

In calitate de deputat in Parlamentul European si reprezentant al alegatorilor romani, am urmarit indeaproape evolutia situatiei ranitilor din clubul Colectiv, modul in care autoritatile romane au raspuns la aceasta criza si masurile care s-au luat pentru gestionarea acestei situatii fara precedent.

In acest context, va adresez urmatoarele intrebari si solicitari:

Care este stadiul curent al viramentelor pe care statul roman trebuie sa le faca in conturile insotitorilor celor raniti, care se afla transferati la spitale din strainatate, in baza Hotararii de Guvern nr. 925, din 9 noiembrie 2015, privind acordarea unor ajutoare de urgenta familiilor si insotitorilor victimelor de la clubul Colectiv? Din informatiile primite de la familiile tuturor celor 8 raniti internati in Bruxelles, desi dosarele au fost depuse in jurul datei de 13 noiembrie 2015, pana acum nu au primit nimic din cei 7.500 de euro pusi la dispozitia lor, pentru prima luna, apoi cate 6.000 de euro, lunar. Cat de larga este aria de interpretare a sintagmei de urgenta in acest context si cum ar trebui sa faca fata cheltuielilor cu care se confrunta, zilnic, acesti oameni? Va rog sa trimiteti imediat sumele de bani destinate acestor oameni ca ajutor de urgenta si sa comunicati public numarul familiilor la care ajutorul de urgenta a fost trimis si numarul celor la care nu a fost trimis, incluzand familiile ranitilor din toate spitalele, indiferent unde se afla acestea.

2.Ce masuri de protectie aveti in vedere, pe termen mediu si lung, pentru victime si familiile lor, aflate in tara sau in strainatate? Sunt oameni care vor avea nevoie de sprijin consistent medical, financiar, de reintegrare socio-profesionala, de consiliere psihologica, de echipamente si tratamente medicale adecvate, de la interventii chirurgicale reparatorii si de reconstructie pana la costume compresive, masti, manusi, aparate de ventilatie.

3.Multi dintre cei raniti vor fi in imposibilitatea de a-si relua, temporar sau definitiv, activitatile profesionale anterioare. Cum veti actiona pentru a solutiona situatii de acest fel? Elevii si studentii internati sunt suspendati din perioada de scolarizare? Care este statutul lor? Mai mult, parintilor aflati cu copiii lor in spital li se cer tot felul de adeverinte si de acte doveditoare, desi acestia se afla acum in alta tara si nu pot raspunde acestor solicitari, potrivit relatarilor familiilor victimelor. Ati gandit deja o reglementare legala pentru reincadrarea elevilor si studentilor raniti in sistemul de invatamant, atunci cand se vor putea intoarce la studii? Ar fi o bataie de joc pentru aceste familii sa se aplice principiul "se descurca fiecare cum poate".

4.Cate solicitari aveti din partea familiilor sau ranitilor de a fi transferati la spitale din strainatate, care nu au fost acceptate inca, desi situatia medicala permite transportarea victimelor? Care este stadiul curent al demersurilor in ceea ce priveste continuarea transferurilor catre clinici din strainatate, avand in vedere locurile disponibile si oferta de ajutor a statelor membre? Exista spitale care nici pana in ziua de astazi nu au primit un raspuns in acest sens, desi inca mai sunt familii si pacienti care isi doresc sa fie tratati in alte tari, in baza formularului E112.

Am incredere ca veti raspunde prompt acestor solicitari si ca veti gasi rapid solutii, pentru ca soarta acestor tineri, victime ale tragediei Colectiv, este in mainile dumneavoastra. Va rog sa faceti publice toate informatiile solicitate, pentru ca ele sunt de interes public national.

Cu deosebita consideratie, 24 noiembrie 2015

Monica Luisa Macovei

Deputat in Parlamentul European"