Reprezentanti ai Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), procurori, criminalisti, politisti si jandarmi se afla duminica in zona in care a fost gasita epava planorului disparut la inceputul lunii august pentru a stabili cauzele prabusirii acestuia, a declarat, duminica, pentru Agerpres, prefectul judetului Brasov, Mihai Mohaci. Cadavrul pilotului Mircea Craciun a fost ridicat de catre anchetatori si transportat la Serviciul de Medicina Legala Brasov, urmand ca epava planorului sa fie luata din zona respectiva in cursul zilei de luni, potrivit Mediafax.

Epava planorului disparutFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Brasov, Ciprian Aldea, cadavrul pilotului gasit in carlinga planorului a fost preluat de politistii criminalilsti, duminica, si transportat la Serviciul de Medicina Legala Brasov, transmite Mediafax.

In ceea ce priveste epava planorului, Ciprian Aldea a spus ca aceasta va fi ridicata cu ajutorul unui elicopter, in cursul zilei de luni.

"Zona este in continuare izolata si va ramane o echipa de jandarmi montani acolo si peste noapte. Va veni maine (luni - n.r.) un elicopter care va prelua epava", a spus reprezentnatul IJJ Brasov.

Operatiunea de cercetare si de recuperare a epavei planorului disparut in urma cu aproape patru luni si gasit, sambata, in Masivul Postavarul, precum si a cadavrului pilotului a fost intrerupta, sambata seara, o data cu lasarea intunericului, petru a nu pune in pericol vietile membrilor echipelor de interventie, fiind reluata duminica dimineata.

Prefectul judetului Brasov, Mihai Mohaci, a declarat corespondentului Mediafax ca ancheta in acest caz este coordonata de catre procurorul general Sorin Vasilache, din cadrul Parchetului Curtii de Apel Brasov, precum si de Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS).

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Brasov, Ciprian Aldea a precizat, duminica, pentru Agerpres, ca zona in care se afla epava planorului a fost securizata si pazita in timpul noptii de jandarmi si asa va ramane pana se vor termina cercetarile si vor fi ridicate resturile aparatului de zbor.

Epava planorului disparut in ziua de 6 august si ramasite ale pilotului Mircea Craciun, in varsta de 56 de ani, au fost gasite sambata in zona Muchia Cheii din Masivul Postavarul de catre un turist. Acesta a semnalat epava la Serviciul de Urgenta 112, la ora 11,45.

Misiunile de cautare a pilotului si planorului au durat mai bine de o luna, fiind implicati jandarmi montani, salvamontisti, padurari, politisti, voluntari si chiar membri ai familiei pilotului.

Cautarile au fost efectuate pe diverse trasee montane din judetul Brasov, cat si in judetele invecinate - Covasna, Harghita, Prahova, Arges, Bacau, Buzau -, dar fara rezultat.

Pe langa ATV-uri si senilate, in cautarile efectuate s-au folosit si elicoptere, avioane ale Aeroclubului Romaniei, dar si drone performante.

Pilotul Mircea Craciun era considerat cel mai experimentat pilot roman de planor de distanta.