Dosarul privind accidentul in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina, care deschidea coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, a fost trimis de la Parchetul General la DNA, intrucat s-ar fi savarsit fapte de abuz in serviciu legat de folosirea coloanelor oficiale, a anuntat, vineri, Parchetul de pe langa Inalta Curte, citat de Mediafax.

Groapa in care a murit politistul Bogdan Gigina, semnalizata defectuosFoto: Mediafax

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, prin ordonanta din data de 6 noiembrie 2015, declinarea cauzei privind accidentul rutier produs la data de 20 noiembrie 2015 in Bucuresti, soldat cu decesul numitului Gigina Cosmin Bogdan (agent de politie), in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie, apreciind ca in cauza exista indicii de savarsire a infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la modul de constituire si folosire a coloanelor oficiale ale Ministrului Afacerilor Interne", se arata intr-un comunicat de presa al PICCJ.

Dosarul era din 4 noiembrie la Parchetul instantei supreme, care il preluase de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, unde cercetarile au fost facute pentru ucidere din culpa.

La Directia Nationala Anrticoruptie a fost deschis, in 5 noiembrie, un alt dosar penal, in urma unui denunt, privind legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de insotire in trafic, de catre conducatorii de institutii. Anchetatorii vor face mai intai cercetare "in rem", cu privire la fapta, urmand sa se stabileasca daca vor fi si persoane puse sub acuzare.

Surse judiciare au declarat ca DNA a primit o sesizare de la o persoana si de la o organizatie neguvernamentala, referitoare la folosirea coloanei oficiale de catre Gabriel Oprea, procurorul general al Romanieri, Tiberiu Nitu, si Patriarhul Daniel.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Politiei Rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale doar in cazul sefului statului, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si primului ministrului. Ministrii pot beneficia de insotire cu echipaje ale Politiei Rutiere doar "in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta", conform prevederilor legale.

Ministrul Gabriel Oprea a avut, in 10 luni, 1.607 deplasari cu coloana oficiala, la institutii publice si la destinatii private, in timp ce primul ministru a avut 814 deplasari, iar presedintele a avut 580 de deplasari.

Informatia apare in ordonanta de declinare a dosarului privind accidentul din 20 octombrie, in care a murit politistul Bogdan Gigina, in timp ce insotea coloana oficiala a vicepremierului Gabriel Oprea. Cauza a fost trimisa, in 3 noiembrie, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti la Parchetul instantei supreme, intrucat se impune efectuarea de cercetari pentru abuz in serviciu privind folosirea coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne de catre Oprea, potrivit PICCJ.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au aratat, in ordonanta de declinare, ca in urma verificarii registrelor de evidenta a delegatiilor s-a constatat ca, in perioada 2 ianuarie - 21 octombrie, ministrul Afacerilor Interne a avut 1.607 deplasari cu coloana oficiala, "atat la institutii publice, cat si la destinatii private".

Raportat la deplasarile cu coloana oficiala ale ministrului Gabriel Oprea, presedintele Klaus Iohannis a avut 580 de deplasari, iar premierul - 814, conform proceselor verbale din 2 noiembrie.

"Fata de cele expuse mai sus, in cauza se impune efectuarea de cercetari si sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.p., privitor la modul de constituire si folosire a coloanelor oficiale ale ministrului Afacerilor Interne. Intrucat beneficiarul deplasarilor in cauza a fost ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, competenta de solutionare a cauzei apartine Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se mai arata in documentul citat.

Surse judiciare au declarat ca dosarul privind accidentul in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina are 13 volume si urmeaza sa se cerceteze inclusiv legalitatea tuturor celor peste 1.600 de drumuri pe care vicepremierul Gabriel Oprea le-ar fi facut cu coloana oficiala.

Anchetatorii mai au informatii ca, in seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militara din Baneasa si mergea spre locuinta sa, au precizat sursele citate.

Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit pe 20 octombrie, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala, in timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

In dosarul deschis initial la Parchetul Tribunalului Bucuresti, Gabriel Oprea a fost audiat in 28 octombrie, in calitate de martor. Oprea declara atunci ca nu a beneficiat de servicii in plus fata de alti ministri de Interne si ca in intreaga sa activitate nu a incalcat niciodata legea. Gabriel Oprea preciza ca a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a facut declaratii in fata procurorilor si va da declaratii anchetatorilor de fiecare data cand i se va solicita.

Intrebat daca s-a deplasat cu coloana oficiala de peste 1.500 de ori de la inceputul acestui an, ministrul a raspuns ca a avut "mai multe deplasari", tot timpul pentru a-si face datoria.

Anchetatorii i-au mai audiat pe consilierul personal al ministrului Gabriel Oprea, soferul care conducea masina vicepremierului in seara accidentului, politistii din coloana oficiala si cei aflati in intersectie, muncitorii care efectuau lucrarile de reparatii, precum si alti martori aflati in zona.

Parchetul Capitalei a facut cercetari in acest dosar pentru ucidere din culpa, in ancheta fiind cerute de la MAI, Politia Capitalei si Politia Romana actele normative interne care reglementeaza cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficiala din care facea parte politistul Bogdan Gigina si date cu privire la componenta coloanei la momentul accidentului.

Anchetatorii au solicitat si documentatia privind efectuarea lucrarilor de reparatie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele incheiate, procedurile de executare a lucrarii, inclusiv elementele de semnalizare si siguranta specifice, potrivit Parchetului Capitalei.

Dupa accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina, in spatiul public s-au vehiculat mai multe intrebari care inca asteapta un raspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care si cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloana oficiala, dar si locul de unde acesta venea si unde trebuia sa ajunga in ziua accidentului si daca, in conditii de ploaie, nu trebuia sa renunte la escorta cu motociclist.