In contextul amplificarii fenomenului terorist global reprezentat de ISIL (Statul Islamic), Romania sustine eforturile coalitiei internationale de combatere a acestei amenintari, in principal prin masuri de sprijin pe linie umanitara, se arata intr-un comunicat remis de Administratia Prezidentiala, ca urmare a participarii reprezentantilor tarii noastre la summitul privind combaterea ISIL si a extremismului violent, desfasurat in marja celei de-a 70-a Adunari Generale a ONU. "Tara noastra isi coordoneaza eforturile destinate combaterii terorismului international cu aliatii europeni si euro-atlantici, precum si cu partenerii din Orientul Mijlociu", se mai arata in comunicat.

Potrivit unui comunicat difuzat miercuri de Presedintie, "Marti, 29 septembrie a.c., in contextul desfasurarii celei de-a 70-a Adunari Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, Romania a participat la summitul liderilor privind combaterea ISIL si a extremismului violent, prezidat de Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama si Vicepresedintele american, Joe Biden".

Delegatia tarii noastre a fost condusa de Ion Oprisor, consilier prezidential pentru securitate nationala, precizeaza sursa citata.

"Cu acest prilej, reprezentantii nationali si cei ai organizatiilor internationale si-au exprimat in unanimitate preocuparea fata de riscurile de securitate regionale si globale generate de ISIL si de propagarea extremismului violent, dar si solidaritatea si disponibilitatea de actiona impreuna in cadrul unei coalitii internationale extinse, care poate include si Iranul si Federatia Rusa, pentru combaterea si prevenirea acestor amenintari majore", se arata in comunicatul Presedintiei.

Potrivit sursei citate, "statele participante la summit au evidentiat necesitatea unei abordari cuprinzatoare, care sa aiba in vedere nu doar componenta actionala a terorismului si extremismului, ci si elementele care faciliteaza aparitia si alimentarea acestor amenintari globale".

"In acest sens, este necesar ca, in completarea actiunilor militare indreptate impotriva ISIL, sa fie promovata si sustinuta o gama vasta si complexa de masuri pentru imbunatatirea actului de guvernare si a situatiei economice in statele vulnerabile, respectarea drepturilor omului si cresterea nivelului de incluziune la nivelul societatilor", arata comunicatul.

"In contextul amplificarii fenomenului terorist global reprezentat de ISIL, Romania sustine eforturile coalitiei internationale de combatere a acestei amenintari, in principal prin masuri de sprijin pe linie umanitara. Tara noastra isi coordoneaza eforturile destinate combaterii terorismului international cu aliatii europeni si euro-atlantici, precum si cu partenerii din Orientul Mijlociu", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, "din perspectiva obiectivului de eradicare a ISIL, Romania considera importanta optiunea pentru o abordare politica extinsa, care sa contribuie la solutionarea problemelor structurale din regiunea Orientului Mijlociu si Nordului Africii, ce au favorizat aparitia si ascensiunea ISIL, in special cele relationate discriminarii si marginalizarii unor comunitatii pe criterii etnico-religioase, sectare sau economice", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.