Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, Lucian Pahontu, s-a întâlnit, marti, la New York cu Peter Drennan, seful Departamentului de Siguranță și Securitate al Națiunilor Unite, informeaza un comunicat al SPP, care aminteste ca Serviciul pregateste de mai bine de sase ani intr-un centru de excelenta zeci de ofiteri romani si straini care sunt astazi in misiuni ONU.

Oficialul ONU, se arata in comunicatul SPP, “a adus mulţumiri şi a făcut aprecieri cu privire la profesionalismul ofițerilor români de protecție aflați în misiuni în teatrele de operații, precum și la calitățile și performanțele instructorilor SPP care desfăşoară activități de pregătire a personalului de securitate al ONU, în cadrul Centrului de Excelență din România.”

Timp de mai bine de un deceniu 30 de echipe ale SPP, însumând peste 360 de ofiţeri de protecţie, au reprezentat România în misiunile desfăşurate în cele mai active zone de conflict. “În toată această perioadă ofiţerii romani au asigurat protecţia înalţilor demnitari ai ONU în teatrele de operaţii din Afganistan, Sudan, Sudanul de Sud şi Siria, reuşind cu succes să ducă la capăt fiecare misiune”, se arata in comunicatul SPP.

Institutia aminteste ca, datorită acestui fapt, Organizaţia Naţiunilor Unite a decis să dezvolte la Bucureşti, în parteneriat cu SPP, începând cu anul 2009, un Centru de Excelenţă pentru Protecţie şi Securitate a ofiţerilor de protecţie ai ONU.

La mai bine de 6 ani de la înfiinţare, în Centrul de Excelenţă coordonat de SPP, s-au pregătit zeci de ofiţeri români şi străini, care astăzi sunt în misiuni de protecţie ONU.

SPP mai arata in comunicat ca, in cadrul întâlnirii de la New York, s-a propus ca Serviciul de Protecţie şi Pază să suplimenteze numărul ofițerilor de protecție a înalților demnitari ONU, precum şi participarea cu instructori şi ofiţeri de analiză şi evaluarea a riscurilor la adresa demnitarilor ONU aflaţi în teatrele de operaţii.

Totodată, a fost discutată şi posibilitatea coordonării de către ofiţeri din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază a unor misiuni ONU din zonele de risc. ONU a solicitat SPP organizarea de cursuri în cadrul Centrului de Excelenţă având noi tematici.