Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara din Cluj-Napoca cere "interventia organelor abilitate in anchetarea situatiei de la Academia Nationala de Informatii (ANI) 'Mihai Viteazul', de unde exista informatii credibile si pertinente ca exista persoane care au facilitat obtinerea de titluri stiintifice in conditii ilegale si persoane care au folosit si folosesc aceste titluri pentru a accede la pozitii didactice in cadrul institutiei".

Apel impotriva plagiatelor lansat de Asociatia GRAURFoto: Asociatia GRAUR

"Este obligatia statului sa asigure ecologia mediului, inclusiv a mediului creatiei intelectuale, este obligatia statului sa asigure conditii de echitate in situatiile drepturilor pe care le garanteaza. Este obligatia statului sa apere banul public de orice actiune de praduire. Este obligatia statului de a se opune coruptiei indiferent de mediul in care aceasta se dezvolta", avertizeaza Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) din Cluj-Napoca, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Asociatia cere public "interventia organelor abilitate ale statului in toate cazurile de plagiat semnalate pe baza faptului ca in toate situatiile este vorba de obtinerea de functii, demnitati publice si avantaje prin fals. Falsul este constituit din toate operele scrise care se dovedesc a fi plagiate si care sunt prezentate drept probe ca niste conditii legale ar fi fost indeplinite".

"Mai solicitam interventia organelor abilitate in anchetarea situatiei de la Academia Nationala de Informatii (ANI) 'Mihai Viteazul', de unde exista informatii credibile si pertinente ca exista persoane care au facilitat obtinerea de titluri stiintifice in conditii ilegale si persoane care au folosit si folosesc aceste titluri pentru a accede la pozitii didactice in cadrul institutiei", anunta GRAUR.

  • Apelul GRAUR vine dupa ce HotNews.ro a scris in exclusivitate despre patru doctorate suspecte de plagiat sustinute la Academia Nationala de Informatii (ANI) "Mihai Viteazul", aflata in subordonarea Serviciului Roman de Informatii (SRI), si coordonate de vicepremierul Gabriel Oprea - el insusi cu teza de doctorat plagiata, potrivit unei analize publicate de HotNews.ro si a unui raport efectuat de Marian Popescu, de la Universitatea din Bucuresti.
  • Cele patru acuzatii de plagiat de la Academia Nationala de Informatii (ANI) 'Mihai Viteazul' sunt urmatoarele:

Citeste mai jos comunicatul integral al Asociatiei GRAUR, care a realizat si platforma Indexul Operelor Plagiate in Romania

"Asociatia GRAUR (Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara) din Cluj-Napoca isi continua dezvoltarea strategiei civice proprii in directia prevenirii si combaterii fenomenului plagiatului, a incurajarii integritatii si descurajarii coruptiei universitare. Experienta unica a siteului www.plagiate.ro ne-a relevat o serie de aspecte deosebit de grave care ne fac astazi sa ne adresam pe cale publica autoritatilor statului si intelectualitatii din Romania.

Reluam ideea ca in opinia noastra plagiatul nu se prescrie, nu dispare, nu se perima, nu se iarta, nu se scuza si nu poate fi justificat ci este o fapta imorala care loveste in intregul tezaur al creatiei intelectuale a unei societati. Plagiatul nu poate fi prevenit pentru viitor fara a pune buna randuiala in cele petrecute in trecutul mai mult sau mai putin apropiat.

Faptasii, plagiatorii invoca de multe ori ca la momentul realizarii operelor scrise nu au existat norme, ca nu au stiut sa evite plagiatul.

Incriminarea plagiatului apare inca de la 1862 si este o atitudine permanenta si perseverenta a legiuitorului in apararea calitatii de autor. Nimeni nu te obliga sa iei de la altul si sa-ti pui numele pe fragmente sau opere care nu-ti apartin. Daca respectarea drepturilor creatorilor este o dovada de civilizatie si de concurenta loiala cu totul altcumva se pune problema cand plagiatul are drept motivare realizarea de opere scrise cu scopul obtinerii de titluri stiintifice, profesionale sau didactice garantate de stat sau ca obligatie a unor prevederi legale sau cand operele create sunt obligatii rezultate din relatii cu bugetul de stat cum ar fi contractele de cercetare.

In toate aceste cazuri, la scuza puerila anterioara se adauga premeditarea care este prezenta in toate cazurile de plagiat. Toti plagiatorii folosesc titlurile dobandite ilicit pentru a obtine avantaje materiale sau morale. Cu totii, plagiatorii lovesc banul public si-l spoliaza fara rusine.

Se produce in acest fel o actiune generalizata de uzurparea a titlurilor stiintifice, academice si didactice garantate de stat, un furt generalizat al banului public.

Plagiatul se naste numai in universitati sau in legatura cu activitatea din jurul universitatilor. Universitatile refuza in mod sistematic sa ia atitudine sa-si faca datoria implicata de principiile autonomiei universitara.

In ultimii ani apararea plagiatorilor si chiar a retelelor de plagiatori universitare a devenit o preocupare a primului-ministru plagiator. Complicitatea organelor statului, coordonate si incurajate de primul ministru, a dus la escaladarea fenomenului care se dovedeste tot mai mult o sursa de coruptie.

In aceste conditii solicitam interventia organelor abilitate ale statului in toate cazurile de plagiat semnalate pe baza faptului ca in toate situatii este vorba de obtinerea de functii, demnitati publice si avantaje prin fals. Falsul este constituit din toate operele scrise care se dovedesc a fi plagiate si care sunt prezentate drept probe ca niste conditii legale ar fi fost indeplinite.

Mai solicitam interventia organelor abilitate in anchetarea situatiei de la Academia Nationala de Informatii (ANI) 'Mihai Viteazul', de unde exista informatii credibile si pertinente ca exista persoane care au facilitat obtinerea de titluri stiintifice in conditii ilegale si persoane care au folosit si folosesc aceste titluri pentru a accede la pozitii didactice in cadrul institutiei.

In ceea ce ne priveste suntem decisi sa ne radicalizam pozitiile in calitate de avertizori de interes public si vom incepe prin a centraliza si publica in Indexul Operelor Plagiate de la www.plagiate.ro orice suspiciune de plagiat care apare in media si care prezinta un minim de informatii de argumentare a faptei. Opinam ca este dreptul si obligatia noastra sa facem faptele de plagiat cat mai vizibile si sa solicitam insistent tuturor organelor statului sa-si faca datoria in asanarea unei fapte care devine tot mai mult un element poluator al mediului intelectual, o modalitate de construire de retele de coruptie.

Este obligatia statului sa asigure ecologia mediului, inclusiv a mediului creatiei intelectuale, este obligatia statului sa asigure conditii de echitate in situatiile drepturilor pe care le garanteaza. Este obligatia statului sa apere banul public de orice actiune de praduire. Este obligatia statului de a se opune coruptiei indiferent de mediul in care aceasta se dezvolta."

Citeste si: