O asociatie din Cluj condusa de un fost profesor universitar, autorul unei carti despre plagiat, a transmis o scrisoare deschisa rectorilor universitatilor din tara, cerandu-le sa dezaprobe OUG privind renuntarea la titluri stiintifice, care il exonereaza de raspundere pe "premierul plagiator".

Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) a transmis, vineri, o scrisoare deschisa adresata rectorilor, academicienilor si cercetatorilor, carora le cere sa ia atitudine fata de Ordonanta de Guvern "privind exonerarea de raspundere a premierului plagiator", transmite agentia Mediafax.

"Voua, rectori, membri de senate universitare, academicieni, cercetatori, intelectuali, ca cetateni ai Romaniei, parinti, slujitori ai scolii, voua, oameni de oameni, va adresam aceste randuri intr-un moment dramatic pentru intreaga lume academica: prin ordonanta de urgenta privind posibilitatea renuntarii indivizilor la titluri stiintifice acordate prin lege, autonomia universitara a fost incalcata in mod vulgar si suntem in situatia in care este evident ca politicul doreste controlul deplin al libertatii de exprimare si creatie", se arata in scrisoarea deschisa.

In documentul citat se face referire si la teza de doctorat a premierului Victor Ponta, acuzat de plagiat, iar asociatia sustine ca legea privind titlurile stiintifice este ambigua.

"Daca se trece peste faptul ca in ultimii doi ani institutii ale statului au actionat in mod sistematic sub conducerea si la bunul plac al unei persoane care se afla in litigiu evident cu legea pe care a incalcat-o in mod grav in momentul in care a depus o teza de doctorat sub conditia ca i-ar apartine, teza care ulterior s-a dovedit a fi plagiata, si ca prin aceasta ar fi in drept sa obtina un drept garantat de stat se constata ca aceeasi persoana a adus institutiile statului in situatia de aparatori ai faradelegii. Este de subliniat ca ambiguitatea legii a fost dusa la extrem si la absurd prin decizia mentionata. (...) Acordarea titlurilor stiintifice este un atribut inalienabil al universitatilor si al autonomiei academice de care acestea se bucura prin lege", mai scrie in document.

De asemenea, in text se arata ca, "daca premierul plagiator a fost vreodata - doctor in drept al Ministerului Educatiei -, atunci Guvernul este in drept sa tina seama de cererea lui personala de a renunta la titlul nedorit si sa-i aprobe abandonarea".

"Este usor de constatat ca exista universitati in care s-au constituit adevarate grupuri infractionale alcatuite din zeci de persoane conduse nu arareori chiar de rectorii acestor institutii si destinate inducerii in eroare asupra calitatii si bonitatii academice ale universitatilor. Prin punerea in circulatie a unor publicatii acreditate in mod discutabil de organisme ale Ministerului Educatiei, aceste persoane, ajunse pe aceasta cale profesori universitari, s-au dovedit a fi autori de lucrari plagiate care au fost luate apoi in considerare la promovarea lor", se mai arata in document.

Membrii GRAUR spun ca ministrii Educatiei din ultimii 25 de ani sunt de vina pentru aparitia lucrarilor plagiate.

"Prin analiza temeinica efectuata, am constatat ca prin politica dezastruoasa a ministrilor Educatiei din ultimii 25 de ani, in Romania exista un numar de cel putin 10.000 de lucrari publicate plagiate. Aceste lucrari apartin in mod exclusiv unor autori care provin din institutiile universitare cu functii didactice, persoane din cercetare sau persoane care au finalizat teze de doctorat", se mai mentioneaza in scrisoare.

In incheierea scrisorii, se arata ca "masura anarhica, disperata si ilogica aprobata de Guvern vine in acest fel sa completeze atacul impotriva autonomiei universitare cu atacul impotriva educatiei civice a tineretului" si se solicita rectorilor si cercetatorilor sa se pronunte impotriva ordonantei de urgenta privind titlurile stiintifice.

"Acestea sunt argumentele prin care va solicitam sa va pronuntati imediat prin respingerea in mod explicit a initiativei guvernamentale si prin declararea starii de nesupunere civica prin blocarea activitatii de acordare a titlurilor stiintifice pana in momentul in care vor fi create toate conditiile presupuse de autonomia universitara, inclusiv dreptul exclusiv al universitatilor de a putea retrage un titlu stiintific dobandit prin incalcarea principiilor de integritate academica si a prevederilor legale", se arata in incheierea scrisorii deschise.

Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) este o asociatie care, potrivit propriului site, se ocupa cu sprijinirea reformei in invatamantul romanesc, fiind condusa de un fost profesor universitar din Cluj, Dorin Isoc. Acesta a fost profesor universitar la UTCN, dar a fost "concediat disciplinar" de fosta conducere a universitatii in iulie 2008. Atunci, el a fost acuzat ca a jignit public universitatea si ca a incalcat regulamentele prin acordarea de note cu zecimale pentru studenti.

Isoc a lansat in 2012 o carte despre plagiat, "Ghid de actiune contra plagiatului: buna conduita, prevenire, combatere", si a intocmit un index al operelor plagiate din Romania.

Guvernul a modificat luni, prin Ordonanta de Urgenta, Legea educatiei, pentru a permite oricarui detinator de titlu stintific sa renunte la acesta.

Legea educatiei a fost modificata pentru renuntarea la titlul de doctor deoarece exista o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri stiintifice, a societatii civile si a presei, a spus ministrul Educatiei, adaugand insa ulterior ca el nu cunoaste decat un singur solicitant, premierul Ponta.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a anuntat ca a trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii Bucuresti in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in 2003.