Asociatia profesorilor universitari din Cluj-Napoca ce a realizat platforma Indexul Operelor Plagiate in Romanialanseaza un apel catre Ministerul Educatiei sa nu finanteze universitatile luand in calcul la cercetarile realizate si lucrarile plagiate. Organizatia GRAUR atrage atentia ca Ministerul Educatiei trebuie sa scoata din evaluarea universitatilor, pe baza careia se face finantarea universitatilor, lucrarile plagiate. Totodata, asociatia cere ca nici un autor sau coautor al unei opere plagiate sau cu suspiciuni rezonabile de plagiat sa nu fie admis ca director de proiecte cu finantare publica.

Apel impotriva plagiatelor lansat de Asociatia GRAURFoto: Asociatia GRAUR

"Universitatile nu dreptul la finantare pentru lucrarile plagiate

Asociatia GRAUR din Cluj-Napoca isi continua demersurile active pentru asigurarea integritatii si corectei gestiuni a banului public in institutiile universitare. In mod imperativ, solicitam ministrului educatiei activarea componentei reactive a comportamentului administrativ firesc al institutiei fata de plagiat cu referire la modul de administrare a bugetului public.

Pentru aceasta solicitam, in mod explicit, ministrului ca, in cadrul oricarei evaluari a activitatii personalului didactic si de cercetare din universitati, inclusiv pentru deschiderea sau dimensionarea finantarii activitatii didactice si de cercetare, lucrarile plagiate cunoscute, inclusiv din sursa publica Indexul Operelor Plagiate in Romania de la adresa www.plagiate.ro, sa fie scoase din evaluare si sa fie depuse la minister in mod explicit intr-o anexa speciala. Aceasta anexa speciala a evaluarii este forma prin care universitatea isi asuma plagiatul, iar ministerul este obligat sa publice anexele provenite de la toate universitatile pe site-ul sau.

Totodata mai solicitam ca nici un autor sau coautor al vreunei opere plagiate sau cu suspiciuni rezonabile de plagiat sa nu fie admis ca director sau responsabil de proiecte cu finantare publica.

Prin aceasta solicitare expresa si in consecinta, persoanele care sunt autori de opere plagiate nu sunt in drept sa apara ca directori nici in propunerile de proiecte de cercetare pentru competitiile de finantare publica, inclusiv europeana.

In viziunea noastra, inaintea oricarei alte masuri administrative sau disciplinare, aceste persoane care au incalcat in mod grav integritatea universitara nu au dreptul in mod direct sau prin rezultatele muncii lor sa dirijeze, sa gestioneze sau sa justifice resurse bugetare publice pentru continuarea activitatii institutiilor universitare care se fac vinovate de tolerarea faptelor de plagiat.

Universitatile, ale caror angajati au plagiat sau plagiaza si care nu au condamnat si nu s-au dezis de acestia, trebuie sa sufere in mod solidar cu plagiatorii consecintele. In continuare ele trebuie sa ia, explicit, public si activ, toate masurile prin care plagiatul, ca flagel social, sa fie condamnat in mod transparent si unitar si combatut prin toate mijloacele pe care institutiile statului le poseda prin statutul si menirea lor.

Acest comunicat se remite pentru solutionare si informare: ministrului educatiei, guvernului Romaniei, Presedintelui Romaniei".

Amintim ca finantarea universitatilor din bani de la stat nu se mai face pe baza unei evaluari realizate de o institutie straina.

Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR), condusa de profesorul Dorin Isoc de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, i-a propus Guvernului sa construiasca un patrimoniu electronic al lucrarilor de licenta, disertatie si al tezelor de doctorat si o procedura unica de prevenire institutionala a plagiatului si a avertizat in cadrul unei scrisori deschise ca exista universitati in care s-au constituit adevarate grupuri infractionale.

Citeste si: