Ministrul Sanatatii a inceput o ancheta dupa ce un inginer american a fost tratat de pneumonie in casa unei familii de medici din Craiova, potrivit Digi 24. Povestea femeii, care lucra la baza de la Deveselu, a fost postata pe site-ul ambasadei SUA. Directorii spitalelor din Dolj si Olt, in care femeia a fost internata inainte de a fi luata acasa de unul dintre medici, trebuie acum sa dea explicatii.

Pe 18 martie, inginerul naval american Sandy Higgins s-a simtit rau si a mers la medicul bazei militare de la Deveselu. Pentru ca tratamentele nu au avut efecte, femeia a ajuns, pe rand, la trei spitale din Oltenia - Spitalul din Caracal, Spitalul Judetean si Spitalul de Boli Infectioase din Craiova.

Dupa spitalul din Caracal, Sandy Higgins a ajuns la cea mai mare unitate medicala din Oltenia. Spitalul nu are insa o sectie de pneumologie, ci doar un compartiment cu 10 paturi, asa ca americanca a fost redirectionata catre spitalul de boli infectioase din Craiova. La Spitalul de Boli Infectioase, americanca a intalnit-o pe doctorita Diana Medregoniu, care a hotarat ca o sala de asteptare sa fie transformata provizoriu intr-un salon.

"Suportul psihologic era foarte foarte necesar pentru ca nu reuseam sa o scot din starea de plans. Era tot timpul cu tableta in fata pe Facebook si WhatsApp cu viitorul sot, pentru ca trebuia sa se si casatoreasca intr-o saptamana si sa plece din tara", spune Diana Medregoniu, medic primar.

In cele din urma, medicul s-a gandit sa o ia pe femeie acasa, ca sa o poata supraveghea cu atentie. "M-am gandit, am zis ca, daca asta este decizia ei, o stiu o persoana verticala, rationala si am zis ca trebuie sa o sustin", a spus Robert Medregoniu, sotul medicului.

Dupa 15 zile de ingrijire acasa la doctorita, americanca s-a insanatosit si s-a intors in Statele Unite, unde s-a casatorit. A revenit in Romania dupa trei saptamani si i-a adus medicului o placheta si doua medalii.

"Eu sunt foarte mandra de ea. In ultimele cuvinte ale ei spune: actiunile dumneavoastra reflecta maretia pentru dumneavoastra, calitatea medicala profesionala si poporul din Romania", mai spune Diana Medregoniu.

Cu toate ca intamplarea a fost una cu final fericit, Directiile de Sanatate Publica din Dolj si Olt vor trebui sa explice Ministerului Sanatatii de ce soldatul american a fost tratat la domiciliul unor medici, si nu intr-un spital. "

"Noi am facut o solicitare, sa ne dea un raport fiecare spital, ce s-a intamplat cu aceasta bolnava", a afirmat Stefan Popescu, purtatorul de cuvat al Directiei de Sanatate Publica din Dolj.

Spitalul din Caracal, Spitalul Judetean si Spitalul de Boli Infectioase din Craiova au primit termen pana marti sa spuna ce s-a intamplat in acest caz.