Premierul ungar Viktor Orban, a declarat, sambata, la Baile Tusnad, ca relatiile romano-ungare s-au deteriorat dupa 2012, acuzand politicienii romani ca au jignit de multe ori Ungaria, dar considera ca cele doua tari trebuie sa se intoarca la o relatie eficienta, potrivit Agerpres. Viktor Orban a sustinut, in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara Tusvanyos, ca inainte de 2012 relatiile erau pragmatice si de incredere, dupa care situatia s-a schimbat.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

''Pana in 2012, si chiar si in 2012, eu cred ca aceasta relatie dintre Romania si Ungaria s-a bazat pe niste principii foarte bune, pragmatice si de incredere. Din pacate, in 2012 s-a schimbat situatia. Eu nu-mi aduc aminte ca politicienii sa fi jignit Ungaria de atatea ori vreodata in istorie, de cate ori s-a intamplat acest lucru din 2012. Noi nu am facut nimic, noi nu ne-am revansat si nici nu o sa ne revansam, pentru ca noi suntem interesati intr-o relatie buna, eficienta cu Romania. Dar problema e ca nimeni nu intelege ce se intampla. Adica de ce nu se intampla absolut nimic', a afirmat Viktor Orban.

Premierul Ungariei a adaugat ca intelege faptul ca in Romania au avut loc schimbari politice, ca exista un nou presedinte, ca se transforma peisajul politic, ca sunt 'tunete si fulgere', dar si-a exprimat speranta ca dupa rearanjarea politica din Romania, relatia dintre cele doua tari nu va mai fi incarcata 'cu acele lucruri care au incarcat-o dupa 2012 si pana acum'.

Viktor Orban a mai aratat cele doua tari ar trebui sa se intoarca la o relatie eficienta, daca si politicienii romani isi doresc acest lucru: ''Nu stiu daca se va intampla, daca exista totusi o dorinta foarte clara de partea romana, de partea celor care fac politica externa a Romaniei sa se revina sa relatia normala, eficienta, care a existat pana in 2012. Noi nu stim daca politicienii romani, daca cei responsabili cu aceasta politica externa vor sa reluam relatia, pentru ca noi, Ungaria spunem ca aceasta relatie nu ar fi trebuit sa se strice dupa 2012, pentru ca aceasta relatie este importanta pentru Romania, pentru Ungaria deopotriva, pentru comunitatea maghiarilor din Romania, pentru maghiarii din Ungaria, pentru romani. Deci, eu cred ca trebuie, bunul simt ne indica faptul ca trebuie sa ne intoarcem la o relatie eficienta dintre Romania si Ungaria', a conchis Viktor Orban.