Politistii efectueaza, vineri dimineata, cinci perchezitii, pe raza judetelor Mehedinti si Arad, la persoane banuite ca ar fi prejudiciat bugetul de stat cu trei milioane de euro prin evaziune fiscala si spalare de bani, informeaza IGPR, citat de Agerpres.

Perchezitiile sunt efectuate de politistii IPJ Mehedinti, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice - Inspectoratul General al Politiei Romane, la locuintele unor persoane, precum si la sediile societatilor comerciale administrate de acestea, fiind puse in aplicare patru mandate de aducere.

'Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2011-2013, cele patru persoane, avand calitatea de reprezentanti legali (asociati, administratori, imputerniciti) ai patru societati comerciale, ar fi pus la punct un circuit infractional evazionist, bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, in care sunt angrenate societatile controlate de ei in mod direct sau prin persoane interpuse', se arata intr-un comunicat al IGPR.

Persoanele in cauza ar fi inregistrat in contabilitatea firmelor controlate mai multe facturi fiscale emise in baza unor operatiuni comerciale fictive - reprezentand cheltuieli cu achizitia de material de constructii, piese si componente auto, etc, in valoare totala de 24 de milioane de lei, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adaugata si ar fi diminuat artificial impozitul pe profit, sustine sursa citata.

Ulterior, prin intermediul societatilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spalare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operatiuni/ tranzactii financiare, constand in depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de 'rularea' acestor valori prin conturile bancare ale societatilor, arata IGPR.

'Prin aceasta metoda, ar fi fost disimulata adevarata natura a provenientei si circulatiei banilor, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala. Prin aceste operatiuni fictive, ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 3.000.000 de euro (12.900.000 de lei)', se precizeaza in comunicat.

Activitatile se desfasoara in cadrul unui dosar penal aflat in instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti. Actiunea beneficiaza de suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna.