Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 70/ 2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015, transmite Agerpres. Totodata, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 6/ 2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, care prevede reducerea cotei TVA la 9% pentru alimente, de la 1 iunie, si decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea ordonantei care reglementeaza emiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile sau serviciile, fara prevederile privind impozitarea bacsisului, abrogate in Parlament, astfel ca bacsisul nu va mai fi evidentiat distinct pe bon.

Obiectul de reglementare al ordonantei este acordarea, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitatile medico-sociale si din sistemul public de asistenta sociala, a unei majorari a salariului de baza brut in cuantum de 100 de lei.

Tot miercuri, seful statului a semnat si decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 36/ 2010 pentru modificarea si completarea OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, Legii pentru aprobarea OUG nr.77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 95 /2006 privind reforma in domeniul sanatatii si a Legii privind aprobarea OUG nr.8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

De asemenea, presedintele Iohannis a semnat decretul privind incetarea raporturilor de serviciu ale chestorului de politie Ioan-Liviu Taut cu Ministerul Afacerilor Interne.

  • Legea privind reducerea TVA la 9% pentru alimente

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 6/ 2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, care prevede reducerea cotei TVA la 9% pentru alimente, de la 1 iunie.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Printre masurile fiscale, se numara reducerea cotei TVA la 9% de la 1 iunie 2015 pentru alimente, bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in mod normal in prepararea alimentelor, produse utilizate in mod normal pentru a completa sau inlocui alimentele, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering.

Legea privind aprobarea OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost adoptata de Senat in mai, iar ulterior de Camera Deputatilor in calitate de for decizional.

  • Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG privind bonurile fiscale, impozitul pe bacsis- eliminat

Legea privind aprobarea ordonantei care reglementeaza emiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile sau serviciile a fost promulgata de presedintele Iohannis fara prevederile privind impozitarea bacsisului, abrogate in Parlament, astfel ca bacsisul nu va mai fi evidentiat distinct pe bon, informeaza Mediafax.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative

Legea a fost promulgata in forma in care ordonanta nu mai prevede impozitarea bacsisului, decizie care va fi aplicata astfel din aceasta luna, in sensul ca bacsisul nu va mai fi evidentiat distinct pe bon.

Ordonanta promulgata stabileste doar ca neemiterea bonului fiscal pentrut toate bunurile livrate si serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara pretului de vanzare sau tarifului de prestare vor fi sanctionate.

Legiferarea bacsisului, care trebuie evidentiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusa de Guvern prin Ordonanta de Urgenta 8/2015, care modifica si completeaza mai multe acte normative.