Mai multi profesori de la Colegiul "Gheorghe Lazar" din Sibiu, intre care si sotia sefului statului, Carmen Iohannis, au solicitat in instanta drepturi salariale neacordate, in baza Legii 221/2008, insa Tribunalul Sibiu a respins cercerea formulata de cadrele didactice, decizia nefiind definitiva.

Carmen si Klaus IohannisFoto: Agerpres

Potrivit reprezentantilor Tribunalului Sibiu, magistatii au respins, luni, cererea formulata de mai multi profesori de la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Sibiu, de acordare a drepturilor salariale potrivit Legii 221/2008, transmite Mediafax.

"Admite exceptia: prescriptia dreptului material la actiunea invocata in cauza. Respinge actiunea", se arata in decizia magistratilor.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel in termen de zece zile de la pronuntare.

Printre cadrele didactice care si-au cerut drepturile salariale in instanta se numara si Carmen Iohannis, sotia presedintelui Klaus Iohannis, precum si directorul liceului, profesorul Gabriel Octavian Negrea.

Dosarul in care este parte si Carmen Iohannis a fost inregistrat la Tribunalul Sibiu in ianuarie 2015, dupa ce sotia sefului statului a fost, de-a lungul anilor, parte in mai multe astfel de cauze, care s-au disjuns.

Pe rolul instantei sibiene au fost deschise, in ultimii ani, mai multe procese de catre profesorii din judet pentru recuperarea salariilor promise prin Legea 221, cele mai vechi datand din perioada 2008 - 2009.

Carmen Iohannis preda limba engleza la Colegiul "Gheorghe Lazar" din Sibiu si este diriginta la clasa a IX-a. Intr-un interviu acordat televiziunii publice, in luna ianuarie, sotia presedintelui Klaus Iohannis spunea ca nu ar vrea sa renunte la cariera de profesor si ca intentioneaza sa pastreze cateva ore la liceul sibian si sa continue sa ghideze elevii din clasa sa si in urmatorii ani.

"Incerc sa fac acest efort, sa fiu cateva zile la Sibiu si cateva zile la Bucuresti", spunea ea.

O luna mai tarziu, in 26 februarie, Carmen Iohannis declara, la Berlin, unde l-a insotit pe presedinte in vizita oficiala, ca deocamdata nu si-a inceput activitatea de Prima Doamna, dar ca i-ar placea sa se implice in educatie si in sustinerea tinerelor talente.

Totodata, sotia presedintelui a recunoscut ca ii este greu sa faca naveta de la Sibiu la Bucuresti.

"Mi-e greu, dar deocamdata nu am unde sa ma mut. Mai asteptam", a afirmat ea, adaugand ca doreste sa predea in continuare, "macar cu jumatate de norma".

La jumatatea lunii aprilie, sotia presedintelui si elevii sai de clasa a IX-a de la liceul sibian au vizitat Muzeul Cotroceni si Palatul Parlamentului.

Legea 221 prin care se mareau salariile profesorilor cu 50%, incepand din octombrie 2008, a fost aprobata in Parlament in septembrie 2008. Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu.

La cateva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amana intrarea in vigoare a legii. Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2008, ca OUG 136 este neconstitutionala, insa Guvernul a emis o noua ordonanta - 151/2008 - prin care erau prevazute majorari graduale ale salariilor profesorilor cu pana la 28%, in doua transe, din martie si din septembrie 2009, de cele mai mari cresteri urmand sa beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodata, era abrogata vechea ordonanta declarata neconstitutionala.

Guvernul justifica aprobarea Ordonantei 151/2008 aratand ca efortul financiar al maririi salariilor cadrelor didactice nu putea fi sustinut in contextul economic.

Ulterior, in iulie 2009, Curtea Constitutionala a stabilit ca ordonantele care reduc sau amana aplicarea Legii 221/2008 nu respecta suprematia Constitutiei.

In ianuarie 2011, procurorul general Laura Codruta Kovesi a sesizat instanta suprema cu recurs in interesul legii dupa ce s-a constatat ca in practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii 221/2008 care se refera la cresterile salariale pentru personalul din invatamant. Verificarea practicii judiciare la nivelul intregii tari a fost facuta in urma sesizarii formulate de Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Galati nr. 3225/25A din 13 mai 2010, transmisa prin adresa nr.47/SU/2010 din 19 mai 2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectiile Unite.

In aprilie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la cresterile salariale in Educatie, cadrele didactice avand astfel dreptul la plata diferentelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobata prin Legea 221.

Din 2008, mii de profesori au intentat procese pentru neacordarea majorarilor salariale prevazute de Legea 221/2008, multi dintre acestia avand castig de cauza in instanta.