VIDEO A inceput Postul Sfintelor Pasti

de Carla Dinu     HotNews.ro
Luni, 23 februarie 2015, 9:09 Actualitate | Esenţial

In acest an, in Biserica Ortodoxa, Postul Sfintelor Pasti sau Postul Mare incepe in 23 februarie. Postul Pastilor tine sapte saptamani, incepe dupa Duminica Izgonirii lui Adam din Rai si se incheie in Sambata Mare. Postul Sfintelor Pasti, numit si al Paresimilor, este cel mai lung si mai aspru post randuit de Biserica Ortodoxa si de aceea are si denumirea de Postul Mare. Are menirea sa pregateasca duhovniceste pe credinciosi pentru marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului.

Postul dinaintea Pastilor evoca postul de patruzeci de zile tinut de catre Domnul nostru Iisus Hristos in pustie, inainte de inceperea activitatii Sale mantuitoare (Matei IV, 2; Luca IV, 1-2), de unde si denumirea de Paresimi (de la latinescul quadragesima) sau Patruzecime.Astfel, chiar daca practic Postul Sfintelor Pasti dureaza sapte saptamani, el este socotit de patruzeci de zile (sase saptamani), cele de la inceputul Postului, intrucat ultima saptamana, Saptamana Patimilor, impreuna cu Sambata lui Lazar si cu Duminica Floriilor sunt considerate zile si praznice aparte.

In imnografia bisericeasca, Postul Mare este numit metaforic si "calea mantuirii", "usile pocaintei", "maica curatiei" sau "vremea luptelor duhovnicesti". Perioada Postului Mare este una speciala nu numai din punct de vedere duhovnicesc, dar si liturgic. In primele patru zile ale celei dintai saptamani a Postului Mare, in bisericile ortodoxe se oficiaza slujba Pavecernitei Mari, in timpul careia se citeste Canonul Sfantului Andrei Criteanul.

Cunoscuta drept "Canonul lacrimilor", aceasta creatie in versuri a Sfantului Andrei, arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe. Canonul Sfantului Andrei Criteanul este citit din nou in formula completa in saptamana a V-a a Postului Mare.

Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

741 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi