Europarlamentarul Monica Macovei a criticat, marti, la B1TV, afirmatiile presedintelui Klaus Iohannis facute la CSM despre ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, despre faptul ca justitia este unua dintre cele trei puteri, "nu o supraputere" si despre scurgerile de informatii din dosare in presa. Macovei a declarat ca "sunt declaratii care seamana cu ce spune PSD" si ca din ele se intelege ca presedintele transmite justitiei sa "o lase mai moale cu anchetele in cazul celorlalte doua puteri: Guvern si Parlament".

  • In schimb, discursul lui Klaus Iohannis este laudat de jurnalistii Antenei 3. Radu Tudor scrie pe blog ca "discursul de astazi al lui Klaus Iohannis este unul de referinta in privinta atitudinii noului presedinte al Romaniei in raport cu institutiile judiciare".

„Sunt surprinsa de aceste declaratii si deja am întrebari despre cum vede Iohannis mersul justitiei de acum înainte. Sunt declaratii care seamana cu ce spune PSD despre politicienii care sunt anchetati. Justitia e una dintre puterile de stat, iar acest lucru traduc cu a lasa mai moale anchetele în cazul celorlalte doua puteri: Guvernul si Parlamentul, deci ministri si parlamentari”, a spus Monica Macovei, pentru B1 TV.

Cât despre afirmatia legata de scurgerile din dosare, acesta spune ca presa este datoare sa informeze publicul cu privire la politicienii anchetati.

„Parca îi aud pe toti politicienii cercetati, în primul rând e firesc ca oamenii sa stie ce se întâmpla la nivelul clasei politice. Eu nu o numesc scurgeri de informatii, ci informarea publicului de catre presa. Sunt dosare importante cu politicieni despre care sigur ca publicul vrea sa stie”, a completat aceasta.

Declaratiile controversate facute de Klaus Iohannis la CSM:

  • "Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic. În acelasi timp, Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul si Inspectia Judiciara sa ia atitudine, potrivit atributiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informatii în presa, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare sa fie folosite în conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator. Astfel, este esential ca magistratii judecatori si procurori sa exercite un control efectiv asupra proportionalitatii, legalitatii si utilitatii tuturor masurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apara inculpatii si faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decenta a actului de justitie, de apararea principiilor care stau la baza oricarei societati democratice."
  • "2015 este al optulea an în care România se afla sub instrumentul instituit de Comisia Europeana, numit Mecanismul de Cooperare si Verificare. De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeana. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justitie si sunt convins ca experienta României va fi fructificata în viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeana. Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept, sub aceasta «umbrela« institutionala. În ultimii ani însa, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate institutiile din justitie si, de aceea, cred ca este timpul pentru o schimbare. Astazi, aici, în fata dumneavoastra, declar cu responsabilitate ca a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva îndeplinirii carora am devenit stat membru, au fost îndeplinite. Asadar, cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, toate institutiile din Justitie, dar si Parlamentul si puterea executiva trebuie sa îsi dea concursul pentru ca, atunci când actualul CSM si actualul Parlament îsi termina mandatele, sa putem bifa împreuna aceasta reusita."

Jurnalistii Antenei 3 lauda discursul presedintelui Klaus Iohannis la CSM. Radu Tudor scrie pe blog ca "Discursul de astazi al lui Klaus Iohannis este unul de referinta in privinta atitudinii noului presedinte al Romaniei in raport cu institutiile judiciare. Sunt multe lucruri noi ce diferentiaza mult abordarea fata de mandatele lui Traian Basescu. (...)

Iohannis, care e tentat inca sa mai gireze oameni de-ai lui Basescu si rau face, exprima in discursul de la CSM o viziune totusi diferita profund de cea a lui Basescu. Si acest lucru e de salutat. Cand face lucruri ce merita apreciate, Iohannis trebuie incurajat, pentru a indrepta strambatatea imensa facuta in deceniul basist. Cand greseste, cu siguranta il voi critica fara nici o rezerva.

Vad insa ca sobolanii dosarelor urla ca “Iohannis vrea sa puna botnita presei”. Adica sunt disperati ca presedintele cere sa se revina la mecanismele normale, institutionale si firesti intr-o democratie. Ceea ce provoaca imense convulsii rozatoarelor deceniului abia incheiat."