Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter s-a produs duminica seara, la ora 23:04, anunta Centrul European de Seismologie. Epicentrul a fost localizat la 19 kilometri de Focsani si la 4 kilometri de localitatea Marasesti, la 40 de kilometri adancime, la fel ca seismul din 22 noiembrie.

Cutremur de 4,6 in RomaniaFoto: EMSC.eu

Si Institutul National pentru Fizica Pamantului anunta pe site-ul sau ca "la data de 07/12/2014 23:04:04 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade in Zona seismica Vrancea, judetul Vrancea, la adancimea de 40km". Potrivit feedback-ului oferit de utilizatorii site-ului Institutului, seismul a fost resimtit in Bucuresti, Galati, Focsani, Braila si Constanta.

Cutremur la 2 saptamani de la cel mai puternic seism din acest an, produs in acelasi loc

Amintim ca in urma cu doua saptamani, sambata 22 noiembrie 2014, in aceeasi zona a avut loc un seism cu magnitudine de 5,7 pe Richter, care a fost resimtit in Bucuresti si Iasi. Institutul National pentru Fizica Pamantului a anuntat atunci ca seismul s-a produs la ora 21:14 la o adancime de 39 kilometri, cu epicentrul la aproximativ 5 km de orasul Marasesti si 19 km de Focsani.

Coordonatele cutremurului din aceasta seara, 7 decembrie 2014, sunt aproape aceleasi, din primele date publicate de autoritati.

Ce spune Institutul de Fizica Pamantului in raportul despre cutremurul din acelasi loc, de acum 2 saptamani, care a fost urmat de 75 de replici in 72 de ore

Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP) a dat publicitatii un raport despre seismul de 5,7 grade Richter produs pe 22 noiembrie 2014 in aceeasi zona ca cel de astazi, dar cu o magnitudine care nu a mai fost inregistrata in ultimul an.

Fragmente din raportul Institutului:

  • "Regiunea Vrancea este o regiune seismica complexa de convergenta continentala , cu cel putin trei unitati tectonice in contact: placa Est - Europeana si subplacile Intra - Alpina si Moesica.
  • Sub - zona Ramnicu Sarat reprezinta o regiune seismica particulara. Activitatea ei seismica se caracterizeaza prin cutremure crustale de magnitudine moderata Mw <= 5.2 (Radu, 1979), care adesea apar grupat in timp si spatiu, sub forma de secvente.
  • Hipocentrele sunt situate, in general, la adancimi intre 15 si 40 km, in regiunea de avanfosa din fata curburii majore a Arcului Carpatic. In aceasta regiune, stratul sedimentar atinge cea mai mare grosime (peste 10 km) din intregul sistem al Arcului Carpatic"
  • "Secventa seismica a debutat cu evenimentul din data de 22.11.2014, ora locala 21:14, ML = 5,7 produs la o adancime h= 39 km fiind urmat in decurs de 72 de ore de 75 replici cu M Lmax =3.1. Adancimile la care s-au produs aceste replici au fost cuprinse intre 16 - 47 km."
  • "Cutremurul a aparut ca urmare a deformatiei tectonice legata de falia activa Peceneaga-Camena".

Pe aceeasi falie a avut loc anul trecut seria de peste 250 de seisme inregistrate in zona Galati, potrivit raportului publicat in octombrie 2013 de INFP.

Citeste si: