Biroul electoral nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate transmite vineri seara, intr-un comunicat de presa, ca, avand in vedere sesizarile primite de la presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate potrivit carora anumiti membri ai birourilor, propusi de formatiunile politice, au anuntat ca nu vor mai participa la lucrarile sectiilor de votare in turul al II-lea al alegerilor, adreseaza "un apel ferm tuturor membrilor desemnati in birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate sa participe la operatiunile electorale".

Biroul electoral pentru diaspora precizeaza ca reprezentantii formatiunilor politice in birourilor electorale pot fi inlocuiti numai la cererea celor care i-au propus. "In cazul in care reprezentatii formatiunilor politice absenteaza de la lucrarile biroului electoral, inclusiv in ziua votarii, nu se poate proceda la inlocuirea acestora cu persoane din lista intocmita de Ministerul Afacerilor Externe", arata Biroul electoral nr. 48 pentru sectiile din strainatate.

Biroul electoral mai subliniaza ca, potrivit legii, la ora inchiderii sectiilor de votare, ora locala 21.00, isi pot exercita dreptul de vot doar alegatorii care se afla in sala de vot, "iar prin sala de vot se intelege doar incaperea unde se afla cabinele de vot".

Biroul electoral pentru diaspora reaminteste totodata ca, in ceea ce priveste organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate, aceasta atributie revine MAE, care le stabileste prin ordin ce se publica in Monitorul Oficial si pe site-ul institutiei, in termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor.

Comunicatul integral remis de Biroul electoral pentru diaspora:

"Biroul electoral nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate informeaza ca, in cadrul atributiilor reglementate de art. 20 alin. (3) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmareste si asigura aplicarea unitara si respectarea dispozitiilor legale privitoare la alegeri de catre toate autoritatile, institutiile si organismele cu responsabilitati in materie electorala pentru organizarea scrutinului in strainatate.

In ceea ce priveste organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate informam ca aceasta atributie revine Ministerului Afacerilor Externe care, potrivit art. 12 alin. (3) din Legea nr. 370/2004, le stabileste prin ordin ce se publica in Monitorul Oficial si pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, in termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor.

In cadrul atributiilor ce revin Biroului Electoral nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate, mentionam faptul ca procedura de inlocuire a reprezentantilor formatiunilor politice in birourile electorale este reglementata de art.15 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, in sensul ca reprezentantii formatiunilor politice in birourilor electorale pot fi inlocuiti la cererea celor care i-au propus. In cazul in care reprezentatii formatiunilor politice absenteaza de la lucrarile biroului electoral, inclusiv in ziua votarii, nu se poate proceda la inlocuirea acestora cu persoane din lista intocmita de Ministerul Afacerilor Externe, aspect mentionat inclusiv in adresa BEC nr. 1444/C/07.11.2014.

Avand in vedere sesizarile primite de la presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate potrivit carora anumiti membri ai birourilor, propusi de formatiunile politice, au anuntat ca nu vor mai participa la lucrarile sectiilor de votare in turul al II-lea al alegerilor, adresam un apel ferm tuturor membrilor desemnati in birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate sa participe la operatiunile electorale. De asemenea reiteram apelul si catre formatiunile politice implicate de a face toate demersurile necesare pentru a asigura prezenta reprezentantilor desemnati in birourile electorale, in conditiile in care buna desfasurare a procesului de vot depinde inclusiv de prezenta tuturor membrilor in cadrul biroului.

Referitor la modul de desfasurare a procesului de votare informam ca votarea incepe la ora 7.00 si se incheie la ora 21.00 (ora locala).

Potrivit art. 44 alin. 6 din Legea nr. 370/2004, accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor, pe cale de consecinta in sala de vot se pot afla doar un numar de alegatori egal cu numarul cabinelor de vot. In afara de membrii biroului electoral al sectiilor de votare, de candidati si de persoanele acreditate, nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare.

Potrivit dispozitiilor art. 46 din Legea nr. 370/2004 si precizarilor mentionate in adresa B.E.C. nr. 1503/C/11.11.2014, la ora inchiderii sectiei de votare, ora locala 21.00, alegatorii care se afla in sala de vot pot sa-si exercite dreptul de vot, iar prin sala de vot se intelege doar incaperea unde se afla cabinele de vot.

In vederea fluidizarii procesului electoral in turul al II-lea al alegerilor pentru Presedintele Romaniei, Biroului Electoral nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate a procedat la completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, cu persoane din lista pusa la dispozitie de Ministerul Afacerilor Externe, pana la numarul maxim de 7 membri prevazut de lege in toate sectiile din Europa si America de Nord unde au fost inregistrati mai mult de 100 de alegatori in primul tur, dar si in sectiile de pe celelalte continente unde s-au inregistrat mai mult de 500 de alegatori.

De asemenea, s-a luat masura majorarii numarului de stampile cu mentiunea VOTAT distribuite birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, s-a solicitat marirea numarului cabinelor de vot amplasate in sectiile de votare, s-a pus in vedere Ministerului Afacerilor Externe sa asigure mijloacele logistice necesare bunei desfasurari a activitatii sectiilor de votare din strainatate."