Statul roman nu a reusit sa faca o oferta clara pentru "Cumintenia Pamantului". Termenul pana la care Ministerul Culturii putea sa-si exercite dreptul de preemptiune a expirat acum patru zile. Cu toate acestea, abia miercuri o comisie interministeriala a purtat o prima discutie oficiala cu reprezentantii proprietarilor sculpturii, noteaza Digi24.

Proprietarii Cuminteniei Pamantului, sculpura lui Contantin Brancusi, si-au trimis reprezentantii legali la intalnirea de la Ministerul Culturii.

Dupa o ora si jumatate de discutii, Ministerul Culturii nu a facut nicio oferta. Dimpotriva, a cerut un ragaz. Si au mai obtinut o amanare de o zi.

"Pozitia proprietarilor este ca termenul a expirat, dar statul poate veni cu o oferta in afara procedurii de preemptiune. Proprietarul va lua in calcul oferta statului, dar si ofertele private. Sunt sase oferte", Alexandru Baldea, reprezentantul proprietarilor in negociere.

Statul roman a avut intaietate la cumpararea operei lui Constantin Brancusi, 30 de zile termen stabilit de lege.

"Notificare a fost inregistrata in data de 4 septembrie, iar astazi suntem in data de 8 octombrie. Singura comunicare scrisa pe care o avem din partea Ministerului Culturii.Deci, daca a exercitat statul dreptul de preemptiune sau nu pana in acest moment, fiecare poate sa concluzioneze", a spus Bogdan Gabrovski, avocatul proprietarilor.

Luminita Brancusi, o nepoata a lui Constantin Brancusi, a participat si ea la discutiile de la minister. "Pozitia mea am exprimat-o deja. Am spus clar ca, din punctul meu de vedere, cel ce a pierdut in conditiile comuniste acel obiect de arta sa si-l reia. Sunt ferm convinsa ca justitia si-a facut treaba si ca atunci cand a analizat si a dat o decizie si o solutie in acest caz a fost corecta si nu se mai impune o verificare a dosarului", a spus Luminita Brancusi.

Parerea nepoatei sculptorului nu este, insa, impartatita si de premier. Victor Ponta ar prefera sa foloseasca banii pe care ar trebui sa-i dea pe sculptura pentru SMURD.

"Pentru inca patru elicoptere ne trebuie inca 20 de milioane de euro. O cheltuiala foarte buna si foarte necesara. Cam cat a pierdut statul roman cand s-a retrocedat opera lui Brancusi. Ca sa intelegeti de ce sunt suparat uneori. Ca acei 20 de milioane as vrea sa ii folosesc sa cumparam inca patru elicoptere si sa dotam medicii care trebuie sa intervina", a spus Victor Ponta.

Reprezentantii Ministerului Culturii nu au vrut sa comenteze discutiile avute cu reprezentantii proprietarilor "Cuminteniei pamantului". Va urma o noua runda de negocieri.

Reamintim ca Traian Basescu a criticat lipsa de reactie a Guvernului fata de oferta de cumparare a statuii Cumintenia Pamantului, de Constantin Brancusi: "mai bine rezolvai problema Cuminteniei Pamantului prin negociere directa, fata de cele 2,5 miliarde euro cat s-au dat la administratiile locale ce insemnau 20 milioane de dolari cu care sa se negocieze cu proprietarii preluarea statuii lui Brancusi".