Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, un decret de gratiere pentru Crina Tanasa, condamnata pentru furt calificat si violare de domiciliu. Potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, decizia are la baza motive umanitare, intrucat femeia este mama a sapte copii si sufera de afectiuni psihice.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat miercuri, 1 octombrie a.c., decretul de gratiere a doamnei Crina Tanasa pentru restul ramas neexecutat din pedeapsa de 3 ani de inchisoare, aplicata pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu, prevazuta de Art. 192 alin. (2) Cod penal, precum si a infractiunii de furt calificat, prevazuta de Art. 208 - 209 lit. a) Cod penal, dispusa prin sentinta penala nr. 456/21.05.2002 a Judecatoriei Strehaia (judetul Mehedinti), pentru ca a sustras un telefon mobil dintr-o locuinta.

Decizia domnului presedinte Traian Basescu are la baza motive umanitare. Doamna Crina Tanasa este mama a sapte copii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani si sufera de afectiuni psihice", se precizeaza in comunicatul Presedintiei.

In luna iunie a acestui an, presedintele Traian Basescu a gratiat-o si pe Angela Lican, care avea de executat 2 ani si 6 luni de inchisoare dupa ce a fost condamnata pentru furt calificat, invocand de asemenea motive umanitare.

Traian Basescu declarase, la inceputul lunii martie, in urma intrebarilor ziaristilor legate de solicitarile de gratiere a fostului fotbalist Gica Popescu, ca, daca in primul mandat a acordat putine gratieri, in cel prezent nu a acordat nici macar una, deoarece a preferat sa "respecte judecatorul".

"Daca in primul mandat aveam semne de intrebare cu privire la vointa justitiei de a functiona, in cel de-al doilea nu am mai avut motive sa cred ca cea mai mare parte a justitiei nu ar functiona. Am plecat de la premisa ca, decat un om pe care l-am respectat si il respect, l-am admirat si il admir, il cunosc mai bine sau mai putin, intre un astfel de om si a respecta un judecator am preferat sa respect judecatorul, pe care nici macar nu il cunosc", a spus Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Acesta a precizat ca in primul mandat nu a "facut multe gratieri", iar in cel de-al doilea "nu exista nicio gratiere, nici macar pe motive umanitare".