​Liderul liberal Klaus Iohannis a transmis sambata un mesaj de comemorare a 75 de ani de la semnarea pactului "odios" Ribentropp-Molotov, un "capitol tragic" ce a dus la regimurile totalitare care au pus stapanire pe "mare parte din continentul nostru". "De la divizarea naţiunii la tragediile umane nespuse, momentul 23 august rămâne o bornă cinică în istoria secolului XX", scrie Iohannis.

Mesajul liderului liberal:

Comemorăm pe 23 august victimele comunismului și fascismului. Vă chem pe toți, la 75 de ani de la încheierea odiosului pact Ribentropp-Molotov, să ne amintim, cu pioșenie, de victimele regimurilor totalitare, regimuri care au pus stăpânire pe o mare parte din continentul nostru în secolul trecut. Cred cu tărie că aducerea-aminte este calea de a fi împreună, de a ne ruga și reflecta.

Acest capitol tragic din istoria noastră recentă – semnarea pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 – a rămas o rană deschisă cu mult după ce ultimul cartuş a fost tras. De la divizarea naţiunii la tragediile umane nespuse, momentul 23 august rămâne o bornă cinică în istoria secolului XX.

Dispreţul absolut la adresa legii, al statului de drept, al valorilor noastre comune europene, toate acestea au făcut posibilă existenţa unor regimuri criminale care au secerat vieţile a sute de mii de oameni nevinovaţi. Dincolo de cifre, de numerele reci, rămâne amintirea fiilor națiunii noastre care au pierit ca urmare a politicilor de exterminare iniţiate şi coordonate de regimurile antonescian şi comunist.

Viitorul democratic al naţiunii române depinde de modul în care asumăm un trecut tragic, dar şi de felul în care demonstrăm zi de zi că ştim să apărăm libertatea, drepturile omului şi valorile europene. Pentru a preveni nedreptatea, intoleranța, abuzul de putere și ura nu este de ajuns să protestăm, ci trebuie să acționăm cu convingere și vigilență. Aceasta este, cred, una dintre cele mai importante lecții ale secolului XX.

Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!

Pe 23 august, fosta zi nationala, Romania comemoreaza intoarcere armelor impotriva Germaniei naziste, in 1944. Vineri, Klaus Iohannis a scris un mesaj pe contul sau de Facebook, alaturi de o fotografie a Regelui Mihai I, caruia ii multumeste din partea PNL:

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la actul istoric de la 23 august 1944, al cărui autor a fost, în mod netăgăduit, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României. Astăzi, îmi revine onoranta misiune de a mulțumi Majestății Sale în numele Partidului Național Liberal pentru gestul curajos care a condus, în cele din urmă, la victoria Aliaților. Momentul istoric prin care România a întors armele împotriva naziștilor, scurtând războiul cu cel puțin șase luni și evitând pierderi teritoriale și umane incomensurabile pentru țară și pentru întreaga Europă, rămâne, probabil, cel mai important eveniment din istoria noastră recentă.

La șapte decenii distanță, istoricii au reliefat în mod chibzuit și cuprinzător virtuțile personale de care a dat dovadă Regele Mihai I în acea zi crucială pentru destinul nostru, opinând că acesta a fost un act salvator pentru viitorul națiunii române. De acel moment nu a beneficiat doar România, care a fost, astfel, ferită de numeroase pierderi și de consecințe nebănuite, ci chiar cauza libertății și a democrației. În Bucureștiul dominat de trupele germane, Regele Mihai I a acționat pentru salvarea statului român dintr-o situație aproape fără ieșire, curmând dictatura militară, în disprețul pericolului pentru siguranța personală și a intereselor private. În definitiv, greutățile uriașe cu care se confrunta România, contextul complicat, presiunile exercitate, amenințarea iminentă a ocupantului și rezultatul final au arătat că Regele Mihai I a procedat cu promptitudine, realizând un memorabil act de oportunitate politică.

La nici 23 de ani împliniți până în acea zi teribilă, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, a avut curajul și tăria să acționeze decisiv. Pentru orice tânăr care face parte astăzi din generația imediată, forța uluitoare de care a dat dovadă în acele momente Regele Mihai I este un exemplu de urmat. Pentru tinerii care au urmărit destinul său, Regele Mihai I este cu adevărat un erou, fiind singurul șef de stat în viață al unei țări participante la cel de-al Doilea Război Mondial. Doar cine cunoaște cu adevărat meritele Majestății Sale îi poate aprecia astăzi calitățile. Admirația și recunoștința românilor față de Regele MihaI I reprezintă cea mai frumoasă dovadă a măreției actului regal de acum 70 de ani.