Managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu-Cercel, a declarat luni ca pacientul din Ploiesti adus duminica in Capitala, suspect de infectare cu virusul Ebola, sufera de malarie.

Intr-o conferinta de presa desfasurata la Ministerul Sanatatii, Streinu-Cercel a precizat ca evolutia pacientului este deocamdata stabila si ca "diagnosticul de malarie a fost confirmat cu teste de laborator", pacientul fiind transferat la Sectia Boli tropicale a institutului pentru tratament specific.

Managerul Institutului de Boli Infectioase declara duminica, intr-o conferinta de presa, ca posibilitatea unei infectii cu Ebola in cazul pacientului din Ploiesti transportat la Institutul Matei Bals se infirma in proportie de 99%.

"Ne indepartam cu peste 90 la suta, spre 99 la suta, de etimologia virusului Ebola, dar raman alte infectii posibile. (...) Pacientul este constient", a spus medicul.

Managerul de la "Matei-Bals" a mai spus ca in cazul ploiesteanului este vorba despre "doua boli succesive", iar simptomele celei de-a doua afectiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola.

Adrian Streinu-Cercel a precizat ca nu exista consimtamantul pacientului pentru a fi facute publice bolile de care sufera.

Rezultatul analizelor privind posibila infectare cu virusul Ebola a barbatului va fi cunoscut in minimum 72 de ore si maximum o saptamana.

Barbatul in varsta de 51 de ani a lucrat ca inginer in capitala Nigeriei, de unde s-a intors pe 25 iulie. Dupa intoarcere in tara, el a fost si in Vama Veche. Persoanele cu care a intrat in contact vor fi, de asemenea, supuse unei anchete epidemiologice.

Potrivit lui Streinu-Cercel, in Nigeria nu au fost inregistrat niciun caz de transmitere umana a virusului Ebola. El a mai spus ca romanul a facut in Nigeria strict munca de birou si nu a putut intra in contact cu secretii care sa fi provocat Ebola.

Managerul de la "Matei Bals" a mai precizat ca pacientul nu este contagios in perioada de incubatie a virusului cu care ar fi infectat. "Nu exista niciun fel de risc pentru cei cu care pacientul a intrat in contact (...) Simptomele pacientului au aparut in noapte de 9 spre 10 august", a adaugat Streinu-Cercel.

Legat de probele biologice recoltate de la pacient, medicul a precizat ca, in momentul de fata, nu este cazul ca acestea sa fie trimise probe biologice la Laboratorul de referinta din orasul german Hamburg.

Streinu-Cercel a mai spus ca familia ploiesteanului va ramane in carantina, la domiciliu, timp de 21 de zile si ca niciunul dintre membrii acesteia nu prezinta simptome similare cu ale barbatului internat la "Matei Bals".

Barbatul din Ploiesti suspectat de infectare cu virusul Ebola a lucrat in Nigeria ca inginer in domeniul energiei eoliene, intr-un birou din capitala Abuja, au declarat surse medicale citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, el nu ar fi parasit capitala Nigeriei in perioada in care a lucrat acolo. Focarul infectiilor cu Ebola din Nigeria este localizat in sudul tarii, in zona celui mai populat oras al tarii - Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se afla in centrul tarii.