Ucraina va prezenta dovada implicarii militare a Rusiei in prabusirea aeronavei Boeing, avionul fiind doborat deoarece sistemul de aparare antiaeriana al Rusiei oferea protectie mercenarilor si teroristilor din zona respectiva, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Ucrainei transmis joi la solicitarea Agerpres.

Sursa citata arata ca Ucraina nu are rachete cu raza lunga de actiune in zona in care s-a prabusit avionul.

"Un avion de pasageri de mari dimensiuni de tip Boeing 777 care efectua un zbor intre Amsterdam si Kuala Lumpur a fost doborat in estul Ucrainei. Potrivit Statului Major General al Fortelor Armate Ucrainene, avionul a fost doborat de rachete rusesti de tip Buk, in timp ce avionul zbura la o altitudine de 10.000 de metri", se arata in comunicatul amintit.

Aceeasi sursa sustine ca "liderul teroristilor" Igor Girkin (Strelkov) ar fi comentat imediat catastrofa aviatica, crezand ca este vorba de un avion ucrainean: "In Torez, un AN - 26 a fost doborat, iar epava zace undeva langa mina de carbune 'Progresul'. Am avertizat pe toata lumea: nu zburati in spatiul nostru aerian".

Totodata, ambasadorul ucrainean Teofil Bauer a declarat pentru Agerpres ca presedintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a dat deja dispozitii Guvernului Ucrainei sa investigheze incidentul impreuna cu specialistii straini.

Aeronava s-a prabusit pe teritoriul Ucrainei, la circa 60 de kilometri de granita de Rusia, informeaza Itar-Tass si Interfax.

"Avionul zbura la inaltimea de 10.000 de metri. Au murit 280 de pasageri si 15 membri ai echipajului", a precizat consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherasenko, pe pagina sa de Facebook, citat de Ria Novosti si Interfax.