Afirmatiile facute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de coruptie savarsite de presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, si de seful DNA, Codruta Kovesi, au afectat independenta justitiei si impartialitatea sistemului judiciar, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, informeaza Mediafax citand surse.

Surse din cadrul Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii au declarat marti, pentru agentia de presa citata, ca raportul privind afirmatiile lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la adresa presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului sef al DNA a fost finalizat, acesta urmand sa fie prezentate plenului CSM in sedinta de miercuri.

In 20 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari in vederea apararii independentei justitiei, dupa ce au fost facute declaratii referitoare la presupuse fapte de coruptie care ar fi fost savarsite de presedintele ICCJ, Livia Stanciu, si seful DNA, Codruta Kovesi.

Presedintele CSM a sesizat atunci Inspectia Judiciara sa faca verificari privind "apararea independentei justitiei, in raport cu declaratiile ce pun in pericol statul de drept, vehiculate in mass-media in data de 19 iunie 2014", referitoare la Livia Stanciu si Codruta Kovesi.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a spus in 19 iunie, inainte de a fi audiat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in dosarul in care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenta care ar fi fost comise de Mircea Basescu, fratele presedintelui, ca aproape doua milioane de euro ar fi ajuns la sefa DNA, Codruta Kovesi, la presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, dar si la Vasile Blaga, despre care sustinea ca ar fi implicat in acest caz.

DNA a solicitat, in 20 iunie, Inspectiei Judiciare "demararea verificarilor necesare pentru apararea reputatiei profesionale si a imaginii publice".