Curtea de Conturi a fost un "veghetor" al utilizarii corecte a banului public, dar este important sa sugereze si solutii de imbunatatire a normelor de utilizare a acestuia, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, dupa decorarea presedintelui Curtii, Nicolae Vacaroiu, transmite Mediafax.

Basescu l-a decorat pe Nicolae Vacaroiu, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, cu prilejul aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi a Romaniei.

Decorarea lui Vacaroiu a fost propusa de presedinte,"pentru excelenta, recunoscuta la nivel international, de care a dat dovada in coordonarea actului de control, contribuind la eficientizarea modului de utilizare a resurselor financiare ale statului".

Distinctii au primit si alti reprezentanti ai Curtii de Conturi.

In discursul sau, presedintele a spus ca este o onoare pentru el sa dea un semnal de respect pentru "institutia care vegheaza la corecta utilizare a banului public".

El i-a felicitat pe reprezentantii Curtii de Conturi decorati la Palatul Cotroceni, pentru aniversarea a 150 de ani de la infiintarea institutiei.

"Trebuie sa recunoastem, nu a avut o continuitate absoluta (Curtea de Conturi, nr), dar intr-o forma sau alta, controlul asupra utilizarii banului public a existat", a spus Traian Basescu, adaugand: "Curtea de Conturi este unul din pilonii statului roman si istoria lui incepe o data ca statul modern roman. Infiintata de Alexandru Ioan Cuza, a fost, in timp, un veghetor al utilizarii corecte a banului public".

El a apreciat rezultatele activitatii Curtii de Conturi, care "se vad de multe ori in efortul de recuperare a pagubelor pe care le fac institutiile in urma rapoartelor Curti".

"Este important pentru toate celelalte institutii publice sa avem o Curte de Conturi puternica, profesionista si in acelasi timp o Curte de Conturi care sa sugereze si solutii de imbunatatire a normelor de utilizare a banului public", a mai afirmat Basescu, completand ca reprezentantii Curtii de Conturi sunt cei care "radiografiaza continuu atat modul in care ordonatorii de credite utilizeaza banii dar in acelasi timp, au posibilitatea sa inteleaga, in urma controalelor pe care le fac, si neajunsurile legislative".

Potrivit presedintelui Basescu, una din misiunile Curtii de Conturi, dincolo de cea de a veghea la corecta cheltuire a banului public, este contributia pe care aceasta institutie o poate aduce in imbunatatirea legislatiei prin propunerile care rezulta in urma controalelor.

Traian Basescu a vorbit si despre activitatea Curtii de Conturi din perspectiva supravegherii utilizarii banilor europeni, si a precizat ca doreste sa felicite Curtea pentru modul in care au reusit sa tina sub control utilizarea banului public, fie ca este banul contribuabilului roman, fie ca este ban din contributiile cetatenilor europeni.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni, au fost decorati mai multi membri ai Curtii de Conturi.

Astfel, Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Comandor a fost primit de Elena-Doina Dascalu, vicepresedinta a Curtii de Conturi.

Ordinul National "Serviciul Credincios" - in grad de Cavaler a fost primit de: Mircea VVasile Popescu vicepresedinte al Curtii de Conturi, Aron-IIoan Popa presedinte al Autoritatii de Audit, Gheorghe Oana, vicepresedinte al Autoritatii de Audit, IIoan Anton vicepresedinte al Autoritatii de Audit, IIoan Bogdan presedinte al Curtii de Conturi in perioada 1993 - 1999, si Ioan Condor, presedinte al Curtii de Conturi in perioada 1999 - 2002.

Ordinul National "Pentru Merit" - in grad de Cavaler a fost primit de: Marius Vorniceanu, consilier de conturi, Stefan Pete, consilier de conturi, Mihai Hura, consilier de conturi, Verginia Vedinas, consiliera de conturi, Dumitru Alamiie, consilier de conturi, Constanta-Anca Donovici, consiliera de conturi, Marioara-Sabina Funar, consiliera de conturi, Ionel Stefan, consilier de conturi in perioada 2002 - 2008, Aurona-Marta Pelea, consiliera de conturi, Lucian Negrea, consilier de conturi, Ioan Hurjui, consilier de conturi, PPetru Lakatos consilier de conturi, Georgeta-Carmen Stanescu, consilier de conturi, Gheorghe Neicutescu, consilier de conturi in perioada 2008 - 2011 si Alexandru-Octavi Stanescu, secretar general al Curtii de Conturi.

Decoratiile au fost conferite la propunerea presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.