UPDATE 16.00 Numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor a ajuns la patru, a anuntat Oprea in cadrul comandamentului de la MAI de la ora 15.30, la care participa si premierul Victor Ponta.

UPDATE 14:00 Avertizarea de cod rosu de inundatii ramane valabila in judetul Teleroman si a fost ridicata in Ialomita si Prahova, dupa ce s-a redus semnificativ extinderea sectoarelor cu depasiri ale cotelor de aparare pe raurile din jumatatea de sud a tarii, informeaza Administratia "Apele Romane".

Potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane", este in vigoare avertizarea de cod rosu emisa la nivel local de Administratia Bazinala Arges-Vedea, pentru sectorul raului Vedea, confluenta cu raul Teleorman in aval pana la Dunare, in judetul Teleorman.

Codul rosu a fost inlocuit cu unul portocaliu pe raurile Prahova, Teleajen si Ialomita pana la Cosereni. Totodata, raman sub cod portocaliu raul Ialomita in zona S.H. Silistea Snagovului si pe sector aval S.H. Cosereni - S.H. Ciochina (judetele Ilfov si Ialomita), Teleorman (judetele Olt si Teleorman) si raul Neajlov (judetele Dambovita si Giurgiu).

Un numar de 86 de sate si comune au fost inundate si 248 de persoane au fost evacuate, sambata si duminica, in judetele aflate sub avertizari hidrologice, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne si vicepremierul Gabriel Oprea.

Teleorman: Peste o suta de persoane evacuate, cazate la rude; in alt sat, 30 de oameni sunt izolati

Peste o suta de persoane din judetul Teleorman sunt, in continuare, cazate la rude dupa ce au fost evacuate din calea apelor, alti 30 de oameni sunt izolati in satul Beuca, iar zeci de kilometri de drumuri si aproape 2.000 de hectare de teren sunt inundate.

Potrivit datelor furnizate, luni, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Teleorman, un numar de 30 de persoane sunt in continuare izolate in satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni care locuiesc acum la rude, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bilantul inundatiilor provocate de revarsarea raurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea si Cainelui si a afluentilor acestora arata ca 131 de case au fost inundate in localitatile Tatarastii de Jos, Necsesti, Ciolanesti, Beuca Virtoape, Balaci, Dobrotesti, Silistea Gumesti si Frumoasa.

Apele au intrat, de asemenea, in 317 curti si 685 de anexe gospodaresti, afectand peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judetene si doi kilometri de drum forestier, viiturile distrugand, de asemenea, 35 de podete.

Apa balteste pe suprafete intinse de teren, luni fiind inundate 1.068 de hectare de teren arabil, 517 hectare de fanete si pasuni si 224 hectare de padure.

In ultimele zile, pompierii au evacuat peste 700 de animale.

Ofiteri si subofiteri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul Judetean de Jandarmi si Politia Teleorman actioneaza in zonele afectate cu autocamioane, barci pneumatice cu motor si autospeciale in sprijinul populatiei afectate de inundatii.

Viitura s-a format pe raul Vedea in cursul noptii si, in prezent, se propaga in aval de Alexandria.

In cursul noptii, Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea, a instituit cod rosu local pe raul Vedea aval confluenta cu raul Teleorman, in judetul Teleorman, pentru urmatoarele comune : Storobaneasa, Smardioasa, Cervenia, Frumoasa, Contesti, Bragadiru, Bujoru si Nasturelu.

Totodata, se mentine cod rosu pe Raul Cainelui sectorul amonte SH Vartoapele - confluenta cu raul Vedea, judetul Teleorman, pentru urmatoarele comune: Silistea Gumesti, Ciolanesti, Necsesti, Vartoape, Calinesti si Mavrodin.

ANAR recomanda ca populatia din aceste zone sa tina cont cu strictete de masurile impuse de comitetul local si inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta si sa evite plimbarea pe malul apelor sau prin ape, precum si orice alte activitati care se desfasoara in proximitatea apelor.

Echipele Apelor Romane actioneaza cu utilaje si oameni, acordand suport autoritatilor locale si inspectoratului judetean pentru situatii de urgenta (ISJU).

In cursul noptii, s-au intarit liniile de aparare cu saci si s-au suprainaltat digurile cu saci de nisip, cu pana la 30 cm, in vederea protejarii localitatilor.

Conducerea ANAR se afla pe teren la aceasta ora, pentru supervizarea situatiei de la fata locului si luarea unor alte masuri suplimentare de aparare a populatiei si a bunurilor.

Intrucat situatia in zona este foarte dificila, ea necesita interventia fortelor armate (ISJU, Jandarmerie), in vederea consolidarii liniilor de aparare construite, astfel incat populatia sa fie protejata.

Viceprimarul Gabriel Oprea a declarat luni dimineata ca, sambata si duminica, angajatii MAI au intervenit in 2.216 situatii de urgenta, dintre care 176 in judetele afectate de inundatii. Totodata, din cele 1.663 de misiuni pentru asistenta medicala, 372 au fost efectuate in judetele afectate de inundatii.

Oprea a mai precizat ca 188 de actiuni ale angajatilor MAI au vizat evacuarea apei din locuinte si gospodarii, 14 - consolidarea unor diguri de aparare si patru - alimentarea cu peste 3.200 de litri de apa potabila, potrivit Mediafax.

"Structurile Ministerului Afacerilor Interne, alaturi de prefecti si membrii comitetelor judetene si locale, precum si serviciile voluntare pentru situatii de urgenta trebuie sa continue si continua sa actioneze la acesta ora pentru inlaturarea fenomenelor meteo-hidrologice, in special in judetele aflate sub cod rosu - Teleorman, Ialomita si Prahova - si cod portocaliu - Ilfov, Olt, Dambovita, Giurgiu", a declarat Oprea.

Viceprim-ministrul s-a referit si la "un aspect despre care s-a tot vorbit in ultimele doua zile, acela al retinerii manifestate de unii cetateni de raspunde ca atare la recomandarea autoritatilor de a parasi locuintele din localitatile inundate".

"Putem intelege ca fiind in preajma sarbatorilor de Paste, oamenilor le vine greu sa-si abandoneze locuintele, bunurile si ceea ce fiecare si-a pregatit pentru aceste zile. Insa, intotdeauna, viata trebuie sa fie pe primul loc. Asa intelegem noi, autoritatile, asa ar trebui sa inteleaga si cetatenii", a declarat Gabriel Oprea.

In toata tara, sambata si duminica, au fost derulate 555 de actiuni de cautare si salvare a unor persoane aflate in pericol si a unor animale si bunuri, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Angajatii MAI au intervenit si in stingerea a 101 incendii si in cazul a sase alunecari de teren, iar aeronavele MAI au efectuat 20 de misiuni umanitare.