Zeci de gospodarii si terenuri agricole din mai multe localitati ale judetului Olt au fost inundate in urma ploilor torentiale din ultima perioada, cea mai afectata fiind localitatea Movileni, unde autoritatile au ridicat mai multe diguri din saci cu nisip pentru limitarea efectelor inundatiilor, relateaza Mediafax. Peste 160 de persoane au fost evacuate, sambata si duminica, din locuintele afectate de inundatii si de alunecarile de teren, informeaza Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

UPDATE 16:30 Sute de hectare de terenuri si zeci de anexe gospodaresti din Arges au fost afectate de inundatii

Sute de hectare de terenuri si zeci de anexe gospodaresti din judetul Arges au fost afectate de inundatiile din ultima perioada, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zonele inundate in mai multe localitati, fara a se inregistra cazuri de persoane sinistrate.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii, duminica, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arges, ploile din ultima perioada au inundat 48 de anexe gospodaresti si 429 de hectare de terenuri arabile si pasuni, transmite Mediafax.

Inundatiile au afectat localitati precum: Calinesti, Stolnici, Vedea, Bradu, Barla, Curtea de Arges si Pitesti, unde apa a patruns in beciuri, subsoluri sau anexe gospodaresti. Viiturile au mai avariat un podet in localitatea Stefan cel Mare.

In urma inundatiilor, nu a fost nevoie ca oamenii din zonele afectate sa-si paraseasca locuintele, si nici nu s-au inregistrat cazuri de persoane sinistrate.

Pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodariile inundate, dar si pentru decolmatarea santurilor si tuburilor de scurgere a apei in mai multe localitati.

Tot ca urmare a inundatiilor, un punct de transformare a energiei electrice a fost avariat in comuna Mircesti, aproximativ 300 de familii ramanand fara alimentare cu energie electrica. La ora transmiterii acestei stiri, se lucreaza pentru remedierea avariei in vederea reluarii furnizarii energiei electrice.

UPDATE 14:50 Teleorman: Numarul persoanelor evacuate sau izolate in urma inundatiilor a crescut in ultimele ore

Numarul persoanelor evacuate si al celor izolate in urma inundatiilor care afecteaza mai multe localitati din Teleorman a crescut in ultimele ore, un bilant al ISU aratand ca duminica la pranz peste o suta de persoane erau izolate din cauza apelor si peste 60 fusesera evacuate.

Potrivit celui mai recent raport dat publicitatii de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Teleorman, in ultimele ore numarul persoanelor care au fost evacuate din casele lor, fiind nevoite sa plece la rude din locuintele inundate a crescut de la 43 la 62 de persoane, iar numarul oamenilor care au ramas izolati din cauza viitorilor a ajuns la 103, transmite Mediafax.

De asemenea, potrivit aceluiasi bilant, peste 700 de animale au fost evacuate. Astfel, conform datelor furnizate de ISU Teleorman, duminica la orele pranzului 38 de persoane erau izolate in comuna Tatarastii de Jos, satul Obartu, iar alte 65 de persoane sunt izolate in satul Beuca, din comuna cu acelasi nume.

Duminica, sunt in continuare inundate 305 curti, 638 de anexe gospodaresti, 65 de case si o baza sportiva. Apele revarsate ale raurilor Teleorman, Cainelui si ale paraielor Tecuci si Burdea au continuat sa inunde sute de hectare de terenuri, pasuni si padure.

Astfel, cel mai nou bilant dat publicitatii de ISU Teleorman arata ca au fost inundate in total 1.172 hectare de teren arabil, 493 hectare de pasuni si fanete, 222 de hectare de paduri.

Potrivit documentului citat, viiturile au provocat pagube la infrastructura de transport, fiind afectate 37 de podete, peste 41 de kilometri de drumuri comunale si peste cinci kilometri de drumuri judetene. In cele mai multe dintre situatii inundatiile au fost provocate de revarsarea apelor in zone neindiguite.

UPDATE 14:30 Prahova: Autoritatile iau in calcul evacuarea partiala a apei din barajul de la Paltinu, aproape plin

Autoritatile prahovene iau in calcul posibilitatea evacuarii partiale a unei cantitati de apa din barajul de la Paltinu intrucat gradul de umplere a lacului de acumulare se apropie de limita maxima in urma ploilor, in aceasta situatie populatia urmand sa fie prevenita despre o eventuala viitura.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, duminica, gradul de umplere al barajului de la Paltinu, pe Valea Doftanei, se apropie de 94 la suta, o parte din apa acumulata in baraj fiind folosita pentru producerea de energie electrica, insa autoritatile nu exclud posibilitatea ca barajul sa fie partial golit, situatie in care este posibila producerea unor viituri pe Valea Doftanei, transmite Mediafax.

"In acest moment, gradul de umplere al Barajului Paltinu se apropie de 94%. Apa in exces se evacueaza prin uzinare pentru producerea de energie electrica (15 mc/s). Este analizata posibilitatea deschiderii partiale a golirii de fund, daca va fi necesara evacuarea unui debit suplimentar de 12 mc/s. In acest caz ISU va lua masuri pentru prevenirea populatiei de pe traseul unei eventuale viituri pe valea raului Doftana", se arata intr-un comunicat dat publicitatii, duminica, de Prefectura Prahova.

Duminica, pentru judetul Prahova a fost instituita o avertizate hidrologica cod rosu pentru raurile Teleajen si Prahova, sectoarele aflate sub avertizare hidrologica fiind doar partial indiguite.

Potrivit celui mai recent bilant al Prefecturii Prahova, in ultimele 24 de ore ploile au provocat inundatii si alunecari de teren in 12 localitati din acest judet.

Una dintre cele mai afectate localitati este comuna Cerasu unde, in urma unei alunecari de teren, circulatia pe drumul comunal dintre satul Slon si catunul Rudari a fost intrerupta, 75 de familii ramanand izolate timp de aproximativ sase ore.

La ora transmiterii acestei stiri, drumul a fost redat circulatiei dupa ce autoritatile locale au intervenit cu un buldoexcavator in zona.

De asemenea, 70 de curti, beciuri, subsoluri, dar si trei case au fost inundate in localitatile Campina, Breaza, Valenii de Munte, Lipanesti, Cornu, Valea Calugareasca, Barcanesti, Puchenii Mari, Rafov si Boldesti Scaieni.

Potrivit Prefecturii, la nivelul judetului Prahova exista mai multe regiuni considerate "posibile puncte critice", respectiv zone in care ape precum Prahova, Teleajen, Cricovul Dulce, Cricovul Sarat s-ar putea revarsa si care sunt indeaproape monitorizate de catre autoritatile locale.

UPDATE 11:40 Zeci de gospodarii din Prahova au fost inundate; printre zonele afectate, Ploiesti, Sinaia si Breaza

Zeci de gospodarii din mai multe localitati prahovene au fost inundate in ultimele 24 de ore in urma precipitatiilor abundente, printre zonele afectate fiind municipiile Ploiesti si Campina, dar si orasele Sinaia si Breaza, transmite Mediafax.

O locuinta, 26 de gospodarii si un restaurant au fost inundate, in ultimele 24 de ore, din cauza ploilor torentiale din judetul Prahova.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei dintr-o casa care a fost inundata in orasul Breaza si din 26 de curti inundate la Ploiesti, Campina, Sinaia, Barcanesti, Boldesti Scaieni, Albesti Paleologu, Pleasa, Blejoi, Valea Calugareasca, Corlatesti, Puchenii Mari, Dumbravesti, Marginenii de Jos.

De asemenea, apa a intrat in mai multe subsoluri si beciuri din Sinaia, Lipanesti, Tomsani, Maneciu, dar si intr-un restaurant si in curtea interioara a acestuia din comuna Cornu.

Pompierii au mai intervenit pentru degajarea unui stalp de inalta tensiune care risca sa cada pe carosabil, pe drumul national 1 A Ploiesti - Brasov in localitatea Maneciu.

In urma inundatiilor, in judetul Prahova nu exista persoane izolate si nu a fost nevoie ca oameni sau animale sa fie evacuati.

UPDATE 11:30 Zeci de localnici din Teleorman au fost evacuati sau sunt izolati din cauza inundatiilor

Zeci de persoane din mai multe localitati ale judetului Teleorman au fost evacuate sau sunt izolate in urma inundatiilor, ploile torentiale si apele revarsate ale unor rauri afectand peste 1.600 de hectare de terenuri si paduri, zeci de podete, sute de curti si mai multi kilometri de drumuri.

In ultima perioada, in judetul Teleorman precipitatiile au atins debite de peste 55 de litri pe metrul patrat, iar cotele mai multor ape s-au apropiat foarte mult de maximele istorice inregistrate in anul 2005, transmite Mediafax.

In urma revarsarii apelor, dar si a scurgerilor de pe versanti au fost inundate localitatile Tatarastii de Sus, Tatarastii de Jos, Necsesti, Ciolanesti, Beuca, Didesti, Balaci, Dobrotesti, Silistea-Gumesti, unde apa a intrat in sute de gospodarii din mai multe sate si afecteaza peste 1.600 de hectare de terenuri arabile, fanete si paduri, fiind nevoie ca zeci de persoane si sute de animale sa fie evacuate.

Potrivit unui bilant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Teleorman, duminica dimineata, ofiterii si subofiterii care au intervenit cu barci pneumatice salvasera din calea apelor sase persoane, intre care trei copii, si evacuasera alti 43 de oameni care au fost nevoiti sa-si paraseasca gospodariile inundate si sa plece la rude.

De asemenea, in urma inundatiilor 34 de persoane sunt izolate in comuna Beuca, satul Beuca, dupa ce paraul Burdea s-a revarsat intr-o zona neindiguita dar si din cauza inundatiilor provocate de scurgerile de pe versanti. In localitatile inundate peste 700 de animale au fost scoase din curtile si anexele inundate si duse in alte gospodarii.

Bilantul ISU Teleorman arata ca duminica dimineata in comunele afectate sunt inundate 39 de case, 102 anexe gospodaresti, 308 curti si o baza sportiva. Apa balteste pe suprafete intinse de terenuri, fiind inundate 757 hectare de terenuri arabile, 625 hectare de pasuni si fanete si 232 hectare de padure. Viiturile au colmatat peste 200 de fantani si au afectat 32 de podete si aproape opt kilometri de drumuri.

Cele mai intinse suprafete de terenuri au fost inundate in comunele Tatarastii de Sus si Tatarastii de Jos, ca urmare a revarsarii apelor raului Teleorman. Cele mai multe curti au fost inundate in comuna Ciolanesti, unde raul Cainelui s-a revarsat intr-o zona neindiguita.

La nivelul Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta riverane raurilor se mentin activate centrele operative cu activitate temporara, au fost luate masuri pentru avertizarea populatiei din localitatile aflate in zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundatii, au fost identificate locurile de refugiu, traseele de evacuare si zonele de acordare a primului ajutor pentru persoanele ce ar putea fi surprinse de viituri, precum si persoanele cu responsabilitati in activitatea de evacuare.

La ora transmiterii acestei stiri, zeci de ofiteri si subofiteri ISU Teleorman, sprijiniti de jandarmi si politisti actioneaza in teren in zonele cu situatii de urgenta.

-----------------------

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, sambata si duminica, la 1.218 situatii de urgenta dintre care 111 misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din judetele aflate sub avertizari meteorologice.

Incepand de sambata si pana duminica la ora 7.00, 164 de persoane au fost evacuate din locuintele afectate de inundatii si de alunecarile de teren. Totodata peste 1.500 de animale au fost salvate din calea apelor.

Se actioneaza si in acest moment cu peste 600 de pompieri, jandarmi si politisti pentru evacuarea apei din locuintele afectate de inundatii in special in judetele Olt si Teleorman, precum si pentru salvarea de vieti omenesti, bunuri si animale, mai informeaza MAI.

Totodata, din cele 1.218 interventii, cele mai multe - 902 - au fost pentru acordarea asistentei medicale de urgenta. Echipajele de pompieri au intervenit, totodata si pentru stingerea a 60 de incendii, precum si in cazul a trei alunecari de teren.

De asemenea, in perioada mentionata, aeronavele Ministerului Afacerilor Interne au executat 10 misiuni umanitare. Patru dintre acestea au fost efectuate de SMURD Bucuresti, echipele medicale deplasandu-se cu avionul si doua elicoptere la Galati, Mosesti - Buzau, Craiova si Targu Mures (ultimele doua deplasari fiind efectuate cu avionul ). Alte trei astfel de actiuni au fost realizate de catre SMURD Iasi (la Sipote, Moinesti si Podul Iloaiei), doua misiuni de catre SMURD Targu Mures (ambele la Sibiu) si una de catre SMURD Constanta (la Tulcea).

La acesta ora sunt in desfasurare patru misiuni aeromedicale pentru transferul unor pacienti din Slatina, Bacau, Alba-Iulia si Deva, catre spitale din Bucuresti, Tg. Mures sau Cluj-Napoca.

Din dispozitia viceprim-ministrului Gabriel Oprea, peste 25.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne asigura zilnic ordinea si linistea publica pe intreaga perioada a Sarbatorilor de Paste.

Potrivit autoritatilor locale, zeci de curti si gradini din judet au fost inundate de apele revarsate ale unor paraie, dar si de apele scurse de pe versanti, fiind de asemenea inundate drumurile comunale sau alte cai de acces.

O echipa operativa formata din specialisti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Olt si din reprezentanti ai Prefecturii Olt a inventariat majoritatea zonelor unde apele au inundat terenuri si curti, autoritatile luand decizia ca in localitatea Movileni sa intervina pentru a ridica mai multe diguri din saci de nisip si sa limiteze astfel efectele inundatiilor.

"Avem afectate in judet 240 de curti, 11 case si zece podete. Am actionat cu efective de la ISU, s-a intervenit prin crearea unor diguri din saci de nisip, prin motopompe pentru scoaterea apelor din curtile caselor si suntem pe teren impreuna cu toata lumea pentru a tine sub control situatia si a evita orice pericol", a declarat Emanuel Oproiu, subprefect de Olt.

Paraul Dorofei a iesit din matca in dreptul localitatii Movileni, iar apele s-au revarsat in 65 de anexe gospodaresti, fiind afectate de apele revarsate zece podete, 50 de hectare de teren arabil, o suta de hectare de pasuni si zece hectare de paduri.

De asemenea, in satul Schitu au fost inundate 25 de hectare de teren arabil, in comuna Serbanesti apele au inundat 75 de curti si gradini ale localnicilor si 650 de hectare de teren arabil, iar in comuna Valea Mare au fost inundate 75 de hectare de teren arabil.

Autoritatile au dispus asigurarea cu apa potabila a zonelor in care fantanile publice au fost inundate si nu mai pot fi folosite de catre cetateni. In localitatea Potcoava-Icoana, apele paraului Plapcea au inundat sute de hectare de teren arabil, ajungand si la aproximativ 20 de gospodarii.

Sambata noapte, ca urmare a evolutiei situatiei hidrologice actuale si a prognozei meteorologice pentru urmatoarele ore, Administratia Nationala "Apele Romane", prin Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea, a instituit cod rosu local pe raul Teleorman, judetul Teleorman, pentru comunele Tatarastii de Sus, Tatarastii de Jos, Trivale Mosteni, Olteni si Orbeasca, si pe raul Vedea sectorul SH Buzesti - SH Valeni, judetul Olt, in zona localitatilor Icoana si Ursoaia.

Potrivit sursei citate, aceasta din urma zona nu este aparata de lucrari de indiguire, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Romane pentru protectia populatiei si bunurilor, sub coordonarea prefectului judetului Olt, Silviu Neacsu.

Ambele rauri se afla la limita de tranzitare a digurilor si pot aparea probleme chiar si pe sectoarele indiguite.

Avertizarea de cod rosu pe aceste sectoare este valabila pana duminica la ora 12.00.