Premierul Victor Ponta a participat, joi, la Baza 71 Aeriana din Campia Turzii, la un zbor cu un avion american F-16 cu dubla comanda, el fiind copilot, sosind pe pista imbracat in uniforma de pilot al Fortelor Aeriene Romane si primind instructiuni pentru zbor, relateaza Mediafax.

UPDATE Cu ocazia ceremoniei de inchidere a exercitiilor, premierul Victor Ponta a declarat ca, prin actiunile comune, Romania dovedeste ca este un partener respectat si de incredere al NATO si SUA.

"Astazi sunt iarasi mandru ca Romania este un partener respectat al SUA", a declarat premierul in romana inainte de a sustine un scurt discurs in engleza in care a reiterat ca Romania este "un aliat special" al Statelor Unite si ca este gata sa intervina alaturi de partenerii sai acolo unde este necesar.

"Am venit aici sa laud exercitiile comune si importanta parteneriatului nostru in vremuri bune dar si in vremuri dificile, cum se intampla in aceste zile cand integritatea Ucrainei este pusa in pericol", a subliniat seful Executivului.

"Cred ca toate exercitiile comune, tot ce trebuie sa construim impreuna, trebuie facute sub obladuirea NATO si a SUA pentru a demonstra ca suntem parteneri seriosi si de incredere. SUA trebuie sa intelega ca suntem un partener de incredere pe care se pot baza" la granita sa din Europa, a mai aratat Ponta.

Premierul s-a aratat impresionat de avionul F-16 pe care a zburat, aparat pe care "speram sa il putem cumparat" si de pilot. "Am venit sa vad si capacitatea F-16 si in calitate de cumparator al acestui aparat", a afirmat Ponta.

Ponta a adaugat ca trebuie sa fim mandri si de pilotii nostri, precizand ca se va simti si mai in siguranta dupa 2017 cand o sa zboare cu cu pilotii romani pe F-16.

Ulterior, Ponta a adaugat ca Romania a facut bine sa cumpere avioane multirol de productie americana si ca armata romana trebuie sa se modernizeze in continuare.

Victor Ponta a ajuns, joi dimineata, la Baza 71 Aeriana din Campia Turzii, pentru a participa la Ziua Distinsilor Vizitatori, care are loc in ultima zi a exercitiului romano-american Dacian Viper 2014.

Avionul F-16, pilotat de maiorul Dustin "Yoggi" Brown, a aterizat la Baza 71 Aeriana din Campia Turzii, iar premierul Victor Ponta a salutat oficialii prezenti si jurnalistii din cabina avionului, facandu-le cu mana.

Ponta urmeaza sa participe la ceremonia de inchidere a exercitiului militar Dacian Viper 2014 si va sustine un discurs.

In timpul zborului premierului, care a durat circa o ora, ministrii Gabriel Oprea si Mircea Dusa si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, au inspectat doua avioane, un F-16 si un MIG 21 Lancer.

La Baza 71 Aeriana din Campia Turzii se afla si autoritati locale, precum si prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan.

Premierul a ajuns pe pista cu o masina, fiind imbracat in uniforma de pilot al Fortelor Aeriene Romane si s-a indreptat spre un avion F-16. Avionul este unul cu dubla comanda si va fi pilotat de un pilot american, iar premierul va sta pe locul din spate, fiind copilot.

Reprezentantii Bazei au afirmat ca premierul Victor Ponta a facut inainte cateva teste medicale, pentru a putea urca in cabina avionului american, si a primit instructiuni legate de zbor si de comunicarea cu pilotul.

La ora transmiterii acestei stiri, avionul a decolat, zborul urmand sa dureze aproximativ o jumatate de ora.

Ceilalti oficiali care il insotesc pe Ponta, alaturi de insarcinatul cu afaceri ad interim al SUA in Romania, Duane Butcher, au asteaptat pe pista cat timp au durat pregatirile de zbor ale premierului.

Exercitiului comun Dacian Viper 2014 a inceput, in 10 aprilie, la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii, judetul Cluj, in cadrul programului fiind executate atat misiuni in poligoanele armatei, cat si misiuni de politie aeriana.

Colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americana din Aviano, declara atunci ca americanii au adus la Campia Turzii sase avioane de vanatoare F-16.

Dacian Viper, care este la a patra editie, s-a mai desfasurat la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii in anii 2006, 2008 si 2012, avand ca principal obiectiv antrenamentul in comun al pilotilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian si ofiterilor de stat major in conditii reale, pentru planificarea si executarea unor misiuni de zbor in formatii mixte, dar si cu echipaje mixte romano-americane.