Romania a consolidat NATO extrem de mult de la aderarea sa, in 2004, contribuind in mod responsabil si repetat la operatiunile Aliantei, la gestionarea crizelor si la securitatea transatlantica, a declarat insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, Duane Butcher, intr-un discurs sustinut miercuri la Parlament, la o dezbatere pe tema NATO. Diplomatul american a amintit si de acordul Romaniei de a gazdui amplasamentul sistemului de aparare antiracheta la Deveselu, subliniind ca tara noastra asigura astfel "o capacitate de aparare antiracheta vitala pentru NATO".

Duane ButcherFoto: Agerpres

"La summit-ul NATO din Tara Galilor, din acest an, Alianta isi va reinnoi angajamentele, va lua decizii dificile cu privire la relatiile sale cu Rusia si la postura si pozitionarea fortei sale in viitor. (...) Contributia Romaniei la aceste discutii va fi cruciala si binevenita. Acesta este cu adevarat un moment foarte important in istoria NATO, iar Romania are un rol valoros de jucat", a mai declarat Duane Butcher in discursul sau, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro de Ambasada SUA la Bucuresti.

documente

Discurs Sorin Ducaru, 10 ani NATO

(3 Apr 2014) DOC, 61KB

In cadrul conferintei cu tema "Profilul Romaniei in NATO la 10 ani dupa integrare", care s-a desfasurat miercuri la Palatul Parlamentului, a sustinut un discurs si ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru amenintari emergente de securitate. In interventia sa, Sorin Ducaru a declarat ca aderarea Romaniei la NATO "a marcat un punct de inflexiune istoric si inceputul unui nou destin al tarii noastre, orientat spre modernitate". (Vezi in documentul atasat discursul ambasadorului Sorin Ducaru)

Discursul insarcinatului cu afaceri al SUA, Duane Butcher, cu ocazia implinirii a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO:

Domnule presedinte Iliescu, domnule presedinte Constantinescu, domnule presedinte al Camerei Deputatilor Zgonea, domnule asistent al secretarului general al NATO Ducaru, stimati ministri, ambasadori, doamnelor si domnilor,

Sunt onorat sa transmit poporului roman felicitarile si recunostinta SUA pentru 10 ani de contributii cu adevarat remarcabile la alianta NATO.

Este cu adevarat o onoare sa fiu inclus in acest program alaturi de atatea persoane distinse ale caror decizii si viziune contribuie la asigurarea securitatii Romaniei si au o contributie atat de importanta la Alianta Nord-Atlantica.

Am de asemenea trista misiune de a exprima, in numele tarii mele, condoleante pentru pierderea tragica si pentru ranirea curajosilor dumneavoastra soldati in weekendul trecut. In ultimul deceniu, ei si multi alti soldati romani, precum si familiile acestora, s-au sacrificat pentru ca irakienii, afganii, europenii si intreaga lume sa poata avea un viitor mai pasnic si mai plin de speranta.

Tocmai tipul de sacrificiu facut de dumneavoastra a transformat NATO in cea mai puternica alianta militara din lume.

Romania a consolidat alianta extrem de mult de la aderarea sa, in 2004. In mod responsabil si repetat ati contribuit la operatiunile NATO, la gestionarea crizelor si la securitatea transatlantica.

Ati adaugat perspectivele dumneavoastra unice si valoroase la dialogul constant al Aliantei pe tema securitatii globale.

Gratie contributiilor Romaniei, intreaga Alianta este mai puternica.

In Irak si Afganistan, in Balcani si in Mediterana, ati stat umar la umar cu Statele Unite.

Am avut ocazia sa discut cu comandanti americani care in ultimul deceniu au lucrat cu soldati, ofiteri si jandarmi romani. Ei mi-au spus ce privilegiu a fost sa lucreze alaturi de romani si romance.

Fortele armate ale Romaniei sunt recunoscute pentru competenta, curaj si eficienta.

In cele mai dificile contexte in care a operat NATO, dumneavoastra v-ati asumat riscuri, v-ati asumat situatii periculoase si ati "parasit perimetrul sigur", cum spunem noi. In Afganistan si in alte parti, singura limita pe care Romania a impus-o trupelor sale a fost sa-si indeplineasca sarcinile. Din nou, Alianta va multumeste.

Chiar in timp ce va indeplineati sarcinile dificile peste hotare, va modernizati si transformati fortele armate, pentru a a va alinia mai bine la modul in care functioneaza NATO.

Acest lucru v-a permis sa deveniti membri ai unor structuri NATO unice, care extind enorm capacitatile fortelor dumneavoastra armate, ofera pregatire si experienta valoroasa personalului roman si furnizeaza NATO capacitatile esentiale de care are nevoie in secolul XXI.

Acordul Romaniei de a gazdui amplasamentul sistemului de aparare antiracheta la Deveselu este binecunoscut. Impreuna cu SUA, asigurati o capacitate de aparare antiracheta vitala pentru NATO. Proiectul de aparare antiracheta a fost finantat si, conform calendarului, va deveni operational in 2015.

De asemenea, faceti parte din Forta de Reactie a NATO, forta extrem de bine pregatita si avansata din punct de vedere tehnologic, pe care Alianta o poate trimite rapid oriunde este nevoie.

V-ati alaturat initiativei Capacitatea de Transport Strategic Aerian (SAC) a NATO. Contributia dumneavoastra financiara si cu piloti la program va transforma in co-proprietari si co-operatori ai flotei NATO de avioane C-17 Globemaster, unele dintre cele mai mari avioane militare de transport din lume.

Ati devenit parte a programului Supraveghere Terestra Aliata, care va extinde capacitatea NATO de a efectua misiuni de recunoastere in zone periculoase, de exemplu in timpul conflictelor sau chiar dupa producerea unor dezastre naturale.

In plus, contribuiti cu finantare si radare aeriene Fortei Aeropurtate NATO de Avertizare Timpurie si Control. Forta este reprezentata din peste o duzina de avioane cu capacitati radar cu raza lunga de actiune extrem de sofisticate si puternice, precum si capacitati de supraveghere. De fapt, ofiterii fortelor aeriene romane sunt membri ai echipajelor NATO care au desfasurat misiuni de supraveghere aeriana a Romaniei dupa criza din Crimeea.

Evenimentele din Crimeea ne aduc aminte ca NATO este la fel de relevanta astazi ca in momentul fondarii sale, acum 65 de ani. Si ne-am gandit sigur cu toti din nou la ideea unei Europe intregi, libere si pasnice.

Fiti siguri de un lucru: SUA sustin in continuare ferm suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Condamnam actele agresive ale Federatiei Ruse in Crimeea si eforturile celor care incearca sa submineze integritatea teritoriala a Ucrainei si guvernul legitim al acesteia.

Asa cum a spus presedintele Obama, atunci cand o putere regionala precum Rusia desconsidera dreptul international si obligatiile impuse de de tratate si comite acte agresive impotriva vecinilor sai, trebuie sa impunem costuri pentru acel comportament. Iar daca va fi necesar vom impune si alte sanctiuni Rusiei pentru actiunile sale.

In toate acestea, Romania se afla in prim plan. Insa nu sunteti singuri; noi si alte 26 de tari va suntem alaturi.

Statele Unite ale Americii isi onoreaza obligatia impusa de Articolul 5 al Tratatului NATO de a apara suveranitatea si integritatea teritoriala a aliatilor nostri. Este un angajament sustinut de atuuri si actiuni reale. Este de asemenea un angajament bazat pe valorile comune ale libertatii, democratiei si statului de drept.

Gandindu-ne la statul de drept: protestele din Maidan, reactiile puternice impotriva lui Ianukovici, acestea demonstreaza ce se poate intampla atunci cand institutiile democratice si juridice sunt nimicite sub povara coruptiei, a oligarhilor si a baronilor politici. Maidanul a fost o reactie impotriva unui guvern opac, ce nu raspundea la apelul cetatenilor sai, un guvern patat de interesele proprii si lacomia liderilor sai. Asa cum s-a dovedit de nenumarate ori, in lipsa unui mecanism de control, o guvernare netransparenta, lacoma, poate devasta o tara. In Europa nu mai este loc de asa ceva.

Mergand mai departe, este clar ca NATO trebuie sa faca mai mult. La summit-ul NATO din Tara Galilor, din acest an, Alianta isi va reinnoi angajamentele, va lua decizii dificile cu privire la relatiile sale cu Rusia si la postura si pozitionarea fortei sale in viitor. Orice stat membru NATO trebuie sa raspunda provocarii si sa-si poarte partea de responsabilitate demonstrand vointa politica de a investi in apararea noastra comuna, continuand sa transforme si sa modernizeze fortele noastre armate si dezvoltand capacitatile de a reprezenta o sursa de pace si securitate internationala.

Contributia Romaniei la aceste discutii va fi cruciala si binevenita. Acesta este cu adevarat un moment foarte important in istoria NATO, iar Romania are un rol valoros de jucat.

In incheiere, felicit din nou Romania si ii multumesc la implinirea primului sau deceniu in NATO. Romania a facut mari sacrificii pentru pacea si securitatea mondiala. De 65 de ani, NATO a facut eforturi nu sa cucereasca natiuni, ci sa le pastreze libere. Romania aduce contributii valoroase la aceasta misiune NATO in fiecare zi.

Statele Unite ale Americii asteapta cu nerabdare urmatorul deceniu de parteneriat cu Romania in cadrul NATO. La multi ani! Succes!

Va multumesc foarte mult pentru atentie.