Profesorul doctor Peterffy Arpad, din Debrecen, Ungaria, a anuntat astazi, 1 aprilie, in cadrul unei conferinte de presa ca returneaza Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures distinctia Doctor Honoris Causa, care i-a fost conferita in anul 2005, in semn de protest fata de respingerea infiintarii liniei separate in limba maghiara, relateaza Agerpres.

Profesorul Peterffy Arpad a declarat ca "intrucat politica universitatii din Targu Mures discrimineaza invatamantul in limba maghiara si este contrara legilor romanesti, ca protest civil returnez distinctia primita in anul 2005, precum si toga, roba si cravata (...) Nu sunt de acord cu decizia Senatului care spune ca invatamantul practic trebuie sa se faca in limba romana, pentru ca daca studentul invata teoria in limba maghiara, trebuie sa faca si practica in aceeasi limba", potrivit Agerpres.

Motivul acestei decizii il reprezinta faptul ca Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures a respins, la ultima sedinta, propunerea infiintarii unei facultati de medicina in limba maghiara.

Peterffy Arpad a afirmat ca i-a trimis o scrisoare rectorului UMF Targu Mures, Leonard Azamfirei, in care i-a spus ca sarcina sa cea mai importanta este de a dezvolta calitatea invatamantului si sa ofere cat mai bune conditii pentru ca studentii sa isi insuseasca specialitatile si ca cel mai bine acestea pot fi intelese in limba materna.

Profesorul a precizat ca a absolvit medicina la Targu Mures in 1960, iar tatal sau, Peterffy Pal, a fost un renumit profesor chirurg al UMF Targu Mures si este intemeietorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Debrecen, potrivit sursei citate.

UMF Targu Mures: Returnarea distinctiei e un gest de impolitete

De cealalta parte, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat ca returnarea distinctiei catre Peterffy Arpad este un gest in afara uzantelor academice, transmite Agerpres.

"Domnul profesor Peterffy a lasat ceva documente in limba maghiara, banuiesc ca exista ceva motivatie, dar nu stiu explicatia gestului sau, pentru ca am incercat sa discut cu dansul in engleza, ca pana acum, dar se grabea si a vorbit in maghiara. Returnarea distinctiei reprezinta un gest in afara uzantelor si comunicarii intre oameni care apartin mediului universitar. Voi solicita conducerii Universitatii din Debrecen, cu care am avut pana acum o colaborare foarte buna, sa precizeze daca e vorba de un demers al Universitatii sau de unul individual si, in functie de raspuns, vom lua si noi masurile necesare. Oricum, e un gest de impolitete neobisnuit si nejustificat. Lucrurile nu se rezolva prin pozitii de forta", a afirmat Leonard Azamfirei.

Titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Targu Mures i-a fost acordat in 2005, iar la ceremonie acesta a declarat ca regreta ca i s-au diminuat cunostintele de limba romana, fiind nevoit sa vorbeasca in limbile maghiara si engleza, relata la acea vreme publicatia Cuvantul Liber.

Citeste si: