Steagul secuiesc ridicat pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc / Foto: Agerpres

UDMR va stabili, sambata, la Targu Mures, conditiile intrarii la guvernare alaturi de PSD, iar printre solicitarile referitoare la ministere si alte functii vor figura si alte revendicari de ordin politic, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. Potrivit acestora, exista o presiune interna mai ales din partea liderilor din Secuime ca UDMR sa solicite drept conditie pentru intrarea la guvernare renuntarea la procesele cu primarii maghiari care au arborat steagul secuiesc. O alta conditie ar fi ca Guvernul sa adopte un act normativ prin care sa li se permita autoritatilor locale sa adopte insemnele minoritatilor nationale. "Exista o presiune mare din partea primarilor din Harghita si Covasna. Anul trecut, doar in Harghita erau 70 de procese de prefect impotriva primarilor", au precizat sursele citate.

  • UDMR ar urma sa ridice si o a treia problema: infiintarea facultatii cu predare in maghiara la Universitatea din Targu Mures, blocata de Guvernul Ponta imediat dupa preluarea puterii. Coincidenta sau nu, un amendament propus de UDMR, care netezeste calea infiintarii facultatilor de stat in limba maghiara, a trecut, miercuri, 25 februarie, cu votul PSD de plenul Camerei Deputatilor.
  • Coincidenta sau nu, Ministerul Dezvoltarii a pus in dezbatere publica pe data de 7 februarie un proiect de lege care legalizeaza arborarea steagului secuiesc pe institutii oficiale. Criza in USL a inceput pe 7 februarie, cand Crin Antonescu l-a propus pe Klaus Iohannis la functia de vicepremier si ministru de interne.

UDMR a solicitat doua ministere drept conditie pentru intrarea la guvernare, insa structura noului guvern va fi prezentata luni, 3 martie. Victor Ponta si Kelemen Hunor au inceput discutiile inca de luni, 24 martie, cu o zi inainte de iesirea oficiala a liberalilor de la guvernare. In discutie ar fi Cultura si Mediul.

Pe langa functii, liderii UDMR din secuime vor ridica problema iesirii prefecturilor din procesele intentate de prefecti primarilor care au arborat steagul secuiesc pe institutii publice si adoptarea actului normativ care sa legalizeze utilizarea simbolurilor minoritatilor. Legalizarea arborarii steagului ar fi o mare victorie simbolica pentru UDMR in plina campanie pentru europarlamentare. Pe de o parte, ar da satisfactie comunitatilor locale, pe de alta parte ar puncta politic in fata radicalilor (PPMT, CNS, PCM) care ar ramane fara discurs.

Problema renuntarii la procese fusese prefigurata de inca de luni, 24 februarie, de catre deputatul UDMR de Covasna, Tamas Sandor.

  • Tamas Sandor: "Ar exista si conditii preliminare pentru a incepe eventuale negocieri, si anume detensionarea situatiei in ceea ce priveste steagurile locale si judetene, precum si simbolurile nationale. Noua nu ne trebuie cinci sali de sport in plus, pe noi nimeni nu ne-ar putea <> cu 100 de kilometri de drumuri, ci ne intereseaza principiile, si anume, mai concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, judetene si cele nationale. Rezolvarea acestor probleme ar putea fi o conditie premergatoare unei eventuale negocieri", a afirmat Tamas, care a reiterat ca nu sunt discutii cu privire la posibilitatea intrarii UDMR la guvernare in cazul in care s-ar rupe USL"
  • "Si aici ma refer la domnul Ponta, si nu la reprezentantii Guvernului in teritoriu, care in ultimii doi ani ne-au pus in cap 54 de procese administrative in ceea ce priveste simbolurile nationale, steaguri locale si judetene sau bilingvismul". (Sursa: Mediafax)

Alti deputati UDMR au declarat pentru HotNews.ro ca problema steagurilor nu s-a luat inca oficial in discutie. "Deocamdata nu s-au discutat detalii in grupul parlamentar. Mandatul de negociere va fi dat sambata la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali. In legatura cu procesele, insasi ideea si metodele folosite contravin nu doar bunului simt. Nu ma pronunt ca deputat, dar ca persoana va spun ca demersurile prefectilor nu erau in regula", a declarat deputatul UDMR, Antal Istvan. "Eu am steag, l-am pus la mine si le-am spus tuturor: puneti-va linistiti steagul, ca nimeni nu poate intra pe proprietatea dvs sa va spuna daca aveti dreptul sau nu", a mai spus deputatul Antal Istvan. "S-a creat aceasta sansa Romaniei sa intram in normalitate si sa demonstram ca respectam drepturile minoritatilor", a mai spus deputatul UDMR.

  • Guvernul Ponta a dat in judecata primarii UDMR pe motiv ca au arborat steagul secuiesc. Guvernul Ponta legalizeaza arborarea steagului secuiesc

Prefectii din Harghita si Covasna au actionat in judecata pe parcursul anului 2013 zeci de primarii din cele doua judete dupa ce edilii au arborat steagul secuiesc, incurajati fiind inclusiv de presedintii Consiliilor Judetene conduse de reprezentanti UDMR. Pe de alta parte, in decembrie 2013, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a fost amendat cu 30.000 de lei de catre Politia Locala din Targu Mures, pentru arborarea steagului "Tinutului Secuiesc" pe sediu, acesta fiind considerat un "steag publicitar". Retragerea din aceste procese aflate inca pe rol in contencios administrativ ar presupune ca prefectii sa-si retraga actiunea impotriva primarilor.

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, in octombrie 2013, daca Guvernul va adopta un act normativ care sa reglementeze arborarea drapelului secuiesc pe institutii, el raspunzand: "Guvernul Romaniei, nu. Poate Guvernul Ungariei". Consilierul personal al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, declarase anterior, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca problema arborarii steagurilor comunitatilor locale pe institutii trebuie reglementata printr-un act normativ. Frunda a amintit in acel context ca si premierul Victor Ponta a spus, in plenul APCE, ca Guvernul Romaniei va adopta un act normativ care sa reglementeze modalitatile de folosire a insemnelor locale pe cladiri publice de interes local si pe cladiri proprietate privata.

Cateva luni mai tarziu, pe data de 7 februarie 2014, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei Proiectul de LEGE privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare si folosire a steagurilor unitatilor administrativ teritoriale.

Proiectul stabileste ca "unitatile administrativ teritoriale pot avea conform prezentei legi steaguri proprii", ceea ce legalizeaza arborarea steagului secuiesc pe cladirile primariilor sau consiliilor judetene si utilizarea acestuia la diferite manifestari si actiuni.

  • PSD si Victor Ponta au criticat in opozitie Guverul MRU ca infiinteaza facultati in limba maghiara. PSD voteaza in Parlament legi care permit infiintarea de facultati in limba maghiara

Deputatii PSD au votat in unanimitate, cot la cot cu UDMR, amendamentul depus de un parlamentar maghiar care deschide calea pentru infiintarea unei facultati in limba maghiara la Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures. Amintim ca jumatate din motiunea din cenzura a USL din 2012 in urma careia a picat guvernul Ungureanu in 2012 a fost dedicata tocmai intentiei Executivului de a deschide o astfel de facultate in limba maghiara.

Marti, 25 februarie, plenul Camerei Deputatilor a votat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta nr.117/2013 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, ordonanta adoptata de Guvernul Ponta in decembrie 2013, adica acum doua luni. OUG din decembrie elimina din leagea educatiei urmatorul articol: "Guvernul, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale, poate infiinta facultati, in cadrul universitatilor de stat, cu consultarea senatului universitar". Un amendament depus de deputatul UDMR Szabo Odon in februarie reintroduce in lege integral articolul de mai sus, acordand astfel din nou posibilitatea Guvernului de a infiinta facultati in cadrul universitatilor de stat.

Amendamentul deputatului Szabo Odon a fost insusit de Comisia pentru invatamint, iar proiectul legislativ a fost votat in plen cu o majoritate zdrobitoare. Toti cei 156 de deputati PSD prezenti au votat pentru aceasta modificare, la fel ca si cei 17 deputati UDMR, ba chiar si cei 11 deputati PC au votat pentru. Doar deputatii PDL au votat impotriva, plus un deputat PPDD.

Cu alte cuvinte, deputatii PSD au votat o initiativa UDMR contrara unei ordonante de urgenta adoptata de guvernul condus de Victor Ponta, presedintele PSD. Proiectul trebuie sa treaca si de Senat, camera decizionala, pentru a ajunge la promulgare.

Background. Ce scria in motiunea de cenzura a USL din aprilie 2012:

"Guvernarea PD-L a distrus autonomia universitara atunci cand a introdus in Legea educatiei nationale formule precum ¬ministerul controleaza aplicarea autonomiei¬ sau ¬Guvernul infiinteaza facultati¬, fara ca o astfel de procedura sa porneasca firesc de la senatul universitatii, asa cum se intampla in orice universitate dintr-o tara democratica.

Decizia Guvernului de a modifica structura organizatorica a UMF Targu Mures incalca autonomia universitara, pentru ca ea a fost luata fara consultarea senatului universitar, incalcand legea la evaluarea si validarea facultatii si a programelor sale de studii si incalcand directivele europene in materie.

Putem spune despre aceasta hotarare a Guvernului ca este:

1. O decizie cu caracter penal.

2. O decizie care intra in conflict cu reglementarile europene in domeniu.

3. O decizie care incurajeaza separatismul, iar nu multiculturalismul."

Citeste aici integral textul motiunii

Mai mult, una dintre primele masuri luate de guvernul Ponta 1, dupa caderea guvernului MR Ungureanu, a fost sa opreasca infiintarea unei facultati cu predare in limba maghiara la UMF Targu Mures.

Aplicarea unei Hotarari a guvernului MR Ungureanu privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures a fost suspendata, in 4 mai 2012, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF. Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara ca Executivul trebuie sa atace sentinta Curtii de Apel Targu Mures, el sustinand ca instanta a facut "un abuz".

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinta de suspendare. Guvernul Ponta a decis, insa, sa retraga recursul formulat de fostul Executiv.