Presedintele PSD, Victor Ponta, copresedinte al USL, a anuntat marti decizia depunerii unei motiuni de cenzura, ca urmare a adoptarii de catre Executiv a hotararii de guvern privind Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, urmand sa se decida momentul introducerii acesteia, transmite Agerpres.

Ponta spune ca aceasta va fi depusa in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care pe 10 mai incepe campania electorala pentru alegerile locale si tinandu-se cont ca in luna aprilie crestinii sarbatoresc Pastele.

Liderul PSD a declarat ca motiunea de cenzura pe care USL intentioneaza sa o depuna privind UMF Targu Mures va trebui sa reliefeze ca premierul Mihai Razvan Ungureanu nu poate rezista la "santajul" UDMR si al celorlalte partide de la guvernare.

"Nu va fi o mare filosofie, pornind de la aceasta segregare pe criterii etnice, eu cred ca ce trebuie reliefat este guvernarea de targuiala si de santaj, iar premierul se dovedeste un om care nu rezista la santaj. Sa ai in fruntea tarii un om slab, cine stie ce vor mai cere maine PDL, UNPR, UDMR", a spus Ponta, in conferinta de presa a Biroului Permanent National al PSD, citat de Mediafax.

El a adaugat ca, desi initial a salutat curajul premierului Ungureanu de a rezista la "santajul" UDMR in privinta UMF Targu Mures sau al PDL si UNPR in privinta alocarii de bani pentru alesii locali ai acestor formatiuni, de fapt seful Guvernului a dovedit ca nu face decat sa capituleze "neconditionat". "Guvernarea actuala si, din pacate, a domnului Ungureanu, va ramane ca o guvernare de santaj si de targuiala, ma astept din pacate sa cedeze si la santajul pedelistilor, sa le dea bani publici. Ieri salutam curajul de 24 de ore al premierului, asa cum salutam si acum o saptamana curajul de a rezista la santajul celor din UDMR. Se pare ca acest curaj este de scurta durata si finalul este intotdeauna o capitulare neconditionata", a afirmat liderul social-democrat.

De asemenea, el a aratat ca in cadrul USL se va decide cu mare atentie in privinta momentului de depunere si dezbatere a motiunii de cenzura, care va fi "in perioada urmatoare", insa nu in Saptamana Mare. "Va fi un moment decisiv pentru toata campania electorala si pentru tot ce se va intampla dupa aceea", a spus Ponta.

El a aratat ca la dezbaterea si votarea motiunii de cenzura in Parlament se va dovedi daca schimbarea premierului Emil Boc cu Mihai Razvan Ungureanu a fost una de fatada sau de substanta. "Consider ca pentru primul-ministru Mihai Razvan Ungureanu momentul va fi unul decisiv, in care va trebui sa dovedeasca daca schimbarea lui Emil Boc a fost una de fatada sau de substanta. Daca la aceasta motiune de cenzura noi, cei din opozitie, vom avea 200-210 voturi impotriva Guvernului, iar cei de la Putere vor fi tinuti in banci, asa cum ii tinea si Boc de altfel, e foarte clar ca nu s-a schimbat nimic si ca totul a fost o pacaleala pentru noi toti", a mai spus Ponta.

Executivul a adoptat, marti, hotararea de guvern privind Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, au declarat surse guvernamentale. Proiectul hotararii prin care la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu-Mures sunt infiintate linii cu predare in limba maghiara a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului.

La finalul sedintei, ministrul Educatiei, Catalin Baba, a sustinut ca prin acest act normativ nu este "inventat" niciun program nou de studii si ca Guvernul doar pune in aplicare prevederile Legii educatiei, in caz contrar riscand sa fie acuzat de "abuz in functie".

Ministrul a precizat totodata ca Guvernul a discutat si posibilitatea infiintarii in aceasta universitate a unei linii de predare in limba germana, dar ca acest proiect este unul pe termen lung.

Proiectul de act normativ, aflat in dezbatere publica pentru zece zile, prevede ca universitatea va avea linii cu predare in limba maghiara la specializarile Medicina, Farmacie si Asistenta medicala generala, pentru 325 de studenti, si in engleza la Medicina, pentru 50 de studenti.

In sedinta de guvern din 13 martie, premierul Mihai-Razvan Ungureanu a precizat ca proiectul de HG privind UMF Targu Mures urma sa ramana zece zile in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Educatiei, pentru ca apoi Executivul sa decida in privinta documentului.

"S-a ajuns la o solutie tehnica posibila, care trebuie sa respecte Legea invatamantului, principiile autonomiei universitare, multiculturalitatea. Formula pe care o vom gasi si despre care vom discuta in sedinta de Cabinet va fi audiata in prima lectura, urmand apoi sa fie pusa in dezbatere publica, afisata pe net timp de zece zile", spunea atunci premierul iar proiectul de HG a si fost publicat pe site-ul Ministerului Educatiei.

Guvernul urmeaza sa dezbata marti, in sedinta, proiectul hotararii privind infiintarea unei facultati cu predare in limbile maghiara si engleza in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie de la Targu Mures, au declarat luni surse guvernamentale.

Potrivit acestora, proiectul urmeaza sa fie adoptat de Executiv, insa si dupa acest pas functionarea propriu-zisa a facultatii este conditionata de obtinerea acreditarii din partea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.

"Proiectul de hotarare va fi pus pe ordinea de zi, dar avizul care ii trebuie, de la Ministerul Justitiei, impune ca linia de predare in limba maghiara sa respecte Legea Educatiei Nationale, adica sa obtina acreditarea", au sustinut sursele guvernamentale citate.