Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti face un mic portret de mafiot local fostului sef al regiei de drumuri Constanta, Adrian Gambuteanu, institutie aflata insubordinea Consiliului Judetean Constanta, condus de Nicusor Constantinescu, cercetat pentru abuz in serviciu. Judectorul retine, in cazul lui Gambuteanu, "apartenenta consolidata la o subcultura criminogena, in cadrul careia se retine ca ar fi actionat si alte persoane cu o experienta infractionala notabila". Cazul sau este considerat o aplicare practica a a teoriei "oportunitatii diferentiale" sau a "subculturii delicvente independente".

Adrian GambuteanuFoto: replicaonline.ro

Instanta a invocat aceste argumente pentru a justifica arestarea lui Gambutean pentru 30 de zile, acuzat de comiterea a trei infractiuni de abuz in serviciu "ând în refuzul de a pune la dispoziţia Curţii de Conturi a documentelor necesare controlului, solicitate în anii 2011, 2012 şi 2013".

  • Fragment din motivarea sentintei pronuntata de Tribunalul Bucuresti la 20 martie 2014:

<<În condiţiile în care în mod constant inculpatul împiedică activităţi prin care se poate verifica în mod detaliat modul de gestiune şi cheltuire a banului public în sectorul de activitate de care răspunde, judecătorul va reţine că inculpatul demonstrează un grad de potenţial criminogen extrem de ridicat, derivat atât din perseverenţa infracţională cu care se reţine că ar fi acţionat cât şi din apartenenţa consolidată la o subcultură criminogenă, în cadrul căreia se aflau integrate şi alte persoane cu o experienţă infracţională notabilă, aspect demonstrat prin modul de operare folosit efectiv.

Implicarea inculpatului Gâmbuţeanu Adrian George în comiterea actelor infracţionale pentru care este cercetat este în măsură a constitui o aplicare practică a ceea ce literatura de specialitate a consacrat sub denumirea de teorie a „oportunităţii diferenţiale”.Conform celor precizate în literatura de specialitate, în societate există mai multe „subculturi delincvente independente” „O subcultură este delincventă este aceea în care anumite forme ale activităţii infracţionale sunt cerinţe esenţiale pentru performanţă şi câştigarea unui rol dominant în cadrul grupului” (R.A. Cloward, L.E. Ohlin, Deliquency and Opportunity, New York, 1960). Conform cercetărilor de specialitate, persoane care se văd lipsite de şansa reuşitei prin mijloace legitime vor adera la subcultura delincventă. Participarea în cadrul acestor grupuri orientate antisocial le oferă prilejul (oportunitatea) să obţină succesul personal şi satisfacţia ca urmare a aprobării şi gratitudinii acordate de ceilalţi membri ai grupului subcultural.

Modul de conduită adoptat de inculpatul Gâmbuţeanu Adrian exprimă practic un cod etic corespunzător codului specific subculturii bazate pe risc în care acesta pare a fi deplin integrat. Deşi cunoştea că are obligaţia de a se supune actelor de control efectuate de autorităţile competente, inculpatul a refuzat sistematic, considerând că lipsa acordului preşedintelui CJ Constanţa este o cauză justificativă a acestui mod de conduită. Or, acest refuz manifestat pe parcursul unei perioade considerabile de timp demonstrează că inculpatului i s-a oferit oportunitatea de a obţine succesul la care se referă literatura de specialitate prin integrarea în cadrul unui grup în care indivizii se stratifică în funcţie de calităţile personale (forţă, inteligenţă, abilitate), grup în cadrul căruia oportunităţile ilicite se modifică în funcţie de „statutul” fiecărui individ>>