Romania nu va recunoaste actul anexarii Republicii Autonome Crimeea, parte integranta a statului Ucraina, afirma ministerul roman al Afacerilor Externe, intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

"Ministerul Afacerilor Externe exprima dezacordul total fata de actiunea Federatiei Ruse de anexare a Republicii Autonome Crimeea si a orasului Sevastopol. Acest act este nelegitim si contravine principiilor fundamentale ale dreptului international, incalcand mai ales independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei vecine. Actionand astfel, Federatia Rusa pare, in mod regretabil, sa opteze pentru izolarea internationala, din punct de vedere politic, economic si militar, in locul dialogului si cooperarii", potrivit sursei citate.

Ministerul Afacerilor Externe considera ca "realitatea care se incearca a se construi unilateral astazi, cu violarea dreptului international, este profund ingrijoratoare si periculoasa intrucat poate genera efecte destabilizatoare in intreaga regiune", in conditiile in care "anexarea unei regiuni parte a unui stat independent si suveran de catre un alt stat reprezinta o incalcare fara precedent a dreptului international, a tuturor normelor si principiilor dupa care ne ghidam astazi, in comunitatea statelor democratice".

In acest fel, se "anuleaza (...) rezultatele a zeci de ani de dialog si cooperare meniti a fauri o Europa unita, fara linii de diviziune, asa cum a fost ea conturata in Actul Final de la Helsinki si in Carta de la Paris pentru o Noua Europa", afirma MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca "decizia unilaterala" a Rusiei "risca sa stimuleze conflictele prelungite existente in spatiile vecine Romaniei, implicit ale Uniunii Europene si Aliantei Nord Atlantice, riscand sa afecteze stabilitatea si securitatea in spatiul european".

In acest context, "Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca inacceptabila si lipsita de temei orice tentatie de replicare in alte zone din Vecinatatea Estica a situatiei create in Crimeea".

"Din aceasta perspectiva, Ministerul Afacerilor Externe considera necesar ca respectul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a statelor cu conflicte prelungite pe teritoriul lor, asa cum este cazul Republicii Moldova, in frontierele sale international recunoscute, sa fie reconfirmat fara echivoc de catre toti partenerii internationali. Acest lucru trebuie manifestat public, atat prin descurajarea tendintelor separatiste, cat si, mai ales, prin actiuni concrete", precizeaza MAE.

Pentru aceasta, Ministerul Afacerilor Externe reafirma "necesitatea vitala a semnarii, in cel mai scurt timp, a Acordurilor de Asociere si a Acordului de Comert si Liber Schimb cu Uniunea Europeana de catre Republica Moldova si Georgia".

"Ministerul Afacerilor Externe isi exprima speranta ca, in ciuda deciziei unilaterale de astazi a Federatiei Ruse cu privire la Crimeea, dialogul si negocierile intre guvernele de la Kiev si Moscova, inclusiv prin intermediul mecanismelor internationale, va putea fi continuat pentru identificarea unei solutii care sa raspunda intereselor si sensibilitatilor fiecarei parti si sa conduca la depasirea crizei actuale, in conformitate cu normele dreptului international si cu dorinta statelor din Europa de a trai in pace, stabilitate, securitate si prosperitate", se mai arata in comunicatul MAE.