Vicepresedintele american Joe Biden efectueaza o vizita in Polonia ocazie cu care intentioneaza sa reasigure autoritatile de la Varsovia, dar si cele din Romania, ca planul de aparare anti-racheta a Europei respecta programul, a declarat marti un oficial de rang inalt de la Casa Alba intr-o informare de presa.

Reprezentantul de la Casa Alba a fost intrebat daca vor fi anuntate, cu ocazia vizitei, modificari ale pozitiei SUA cu privire sistemul de aparare antiracheta, ca urmare a tensiunilor in crestere intre Occident si Rusia.

Oficialul american a raspuns: "Intrebarea este, se are in vedere o modificare a astrategiei de aparare antiracheta a SUA in legatura cu criza, cred ca acesta este rezumatul intrebarii. Iar raspunsul este ca am clarificat inca de la inceput ca faza europeana, European Phased Adaptive Approach, nu a fost niciodata despre Rusia. A fost despre amenintarile cu rachete balistice eminente din alte parti. Astfel ca intentia vice-presedintelui maine este sa reafirme ca tot ce tine de planurile de aparare antiracheta a Europei raman pe drumul cel bun. Este adevarat pentru romania si este adevarat pentru Polonia."

Reprezentantul Casei Albe a adaugat ca Biden "va fi capabil sa sublinieze ca este in program - nu va discuta maine despre modificari in abordarea de aparare antiracheta."

Un raport recent evidentiaza ingrijorari si in privinta interceptorilor prevazuti pentru ultimele doua faze, cum ar fi probleme cu tehnologii critice ale motorului rachetei de la interceptorul din faza a treia a sistemului.

Programul administratiei Obama prevede instalarea unor interceptori ce pot contracara eventuale rachete iraniene cu raza medie de actiune, care ar urma sa fie modernizati in patru faze, pana in 2020. Primele faze prevad utilizarea unor radare Aegis instalate pe nave si un radar instalat in Turcia, iar fazele ulterioare includ mutarea radarelor Aegis in Romania si Polonia.