Programul administratiei Obama prevede instalarea unor interceptori ce pot contracara eventuale rachete iraniene cu raza medie de actiune, care ar urma sa fie modernizati in patru faze, pana in 2020. Primele faze prevad utilizarea unor radare Aegis instalate pe nave si un radar instalat in Turcia, iar fazele ulterioare includ mutarea radarelor Aegis in Romania si Polonia.

Infografic Scut antirachetaFoto: Hotnews

Raportul a evidentiat ingrijorari si in privinta interceptorilor prevazuti pentru ultimele doua faze, cum ar fi probleme cu tehnologii critice ale motorului rachetei de la interceptorul din faza a treia a sistemului.

Inca din 2012,documentele Departamentul Apararii si ale Congresului afirmau ca interceptorii de rachete intampina obstacole in productie, radarele au puterea prea mica, iar senzorii nu pot face distinctia intre un focos si alte obiecte.

In documentele amintite se mai arat ca armata intentioneaza sa instaleze radarul in Romania inca inainte de a fi testat si avertizeaza ca radarul ar putea interfera cu unde de telefonie mobila, televiziune si radio din Romania daca nu va fi modificat.

Parte a programului antiracheta al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militara Deveselu este prevazuta sa atinga capacitatea operationala la orizontul anului 2015. Baza Deveselu va constitui contributia Romaniei si un element important al arhitecturii sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO.

Baza de la Deveselu va gazdui interceptori anti-racheta, o componenta a scutului american care include facilitati in Turcia, Polonia, Spania sau Marea Mediterana. Baza din judetul Olt va deveni operationala, potrivit calendarului agreat, in 2015.

La Deveselu urmeaza sa fie instalate trei baterii, adica 24 de rachete interceptoare SM-3 tip Block 1B. La acestea se adauga si un radar de control al rachetelor interceptoare.

Rachetele interceptoare nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarᅡcaturi periculoase, nucleare, biologice sau chiᅡmice, fiind proiectate sa distruga rachetele ostile prin forta impactului.

Cum functioneaza sistemul?

La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA

Early Intercept Strategy

Early Intercept Strategy

Foto: mda.mil

este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat.

Cele 4 etape ale realizarii scutului anti-racheta

  • Etapa I (orizont de timp 2011):

SUA au precizat ca in aceasta etapa se tinteste protectia unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave. De asemenea, este avuta in vedere amplasarea unei baze radar inaintate, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei.

Lansarea unui interceptor SM-3 de pe o nava militara

Lansarea unui interceptor SM-3 de pe o nava militara

Foto: mda.mil

Pe 7 martie 2011 a fost detasata in Marea Mediterana nava USS Monterey, dotata cu sistemul anti-rachtea Aegis. Sistemul Aegis este un sistem integrat de radar si rachete capabil sa lupte simultan impotriva amenintarilor aeriene, terestre si submarine.

  • Etapa II (orizont de timp 2015):

Se are in vedere extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in baze terestre din Europa de Sud-Est. (in cazul Romaniei este vorba de baza de la Deveselu, Olt).

In afara de baza din Romania nu exista alte informatii cu privire la alte baze cu interceptori care sa fie construite in aceasta etapa. Site-ul din Romania va deveni operational incepand din anul 2015.

Pe 2 septembrie 2011, Turcia a anuntat ca va gazdui un sistem radar de avertizare timpurie, componenta care va face parte din scutul anti-racheta american. Nu a fost anuntata o data pana cand radarul va fi functional, dar acesta poate ar putea intra in functiune pana in 2015 sau cel tarziu pana in 2018. Vezi aici.

Radar de detectare timpurie

Radar de detectare timpurie

Foto: mda.mil

La acest radar de avertizare timpurie (Upgraded Early Warning Radar - UEWR), s emai adauga si radarul de la Flyingdales din Anglia, de la North York Moors. Apartine fortelor aeriene britanice, dar face parte si din sistemul de aparare anti-racheta al Statelor Unite.

Pe langa statiile radar fixe, SUA va detasa in Europa, in special in Marea Mediterana, radare de tip AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance). La aceasta retea de radare terestre se adauga si sistemul satelitar de monitorizare Space Tracking and Surveillance System (STSS).

  • Etapa III (orizontul de timp 2018)

Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in nordul Europei (O baza va fi amplasata in Polonia), precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat.

Tot atunci, baza din Polonia si bazele existente deja vor fi dotate cu interceptori SM-3 Block IIA, aflati deocamdata in faza de dezvoltare.

  • Etapa IV (orizontul de timp 2020):

Ultima etapa vizeaza asigurarea unei protectii crescute a teritoriului SUA impotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar.