Agentia Nationala de Integritate (ANI) a finalizat un proiect finantat din fonduri europene care va permite depunerea declaratiilor de avere si interese in format electronic, fiind vizate aproximativ 300.000 de persoane, a declarat joi presedinte ANI, Horia Georgescu, potrivit Agerpres.Noul sistem ii va ajuta pe inspectorii de integritate sa proceseze mai repede informatiile din declaratiile de avere si interese si sa descopere mai usor eventualele conflicte de interese si incompatibilitatile.

"Am pornit de la ideea ca analiza declaratiilor de avere va trebui facuta in sistem automat electronic, in asa fel incat toate declaratiile de avere si interese care se depun sa treaca printr-o analiza preliminara. Aceasta analiza preliminara se poate face doar cu baze de date foarte bine construite. Proiectul nostru a fost implementat in perioada februarie 2012 - februarie 2014, a costat aproximativ patru milioane de euro si pune pentru prima data baze de date sa lucreze impreuna intr-o facilitate de analiza independenta, automata", a explicat Horia Georgescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Reprezentantul ANI a precizat ca pasul urmator este promovarea unei initiative legislative, prin care persoanele vizate sa fie obligate sa depuna declaratiile de avere si interese in format electronic, aratand ca exista sustinere in acest sens de la Guvern pentru promovarea unei ordonante de urgenta.

Proiectul implementat de ANI permite completarea declaratiilor electronice in doua moduri: online si offline.

Varianta online va putea fi utilizata numai daca deponentul are o semnatura electronica calificata.

In varianta online, declaratia de avere se va descarca de pe site-ul ANI, apoi o persoana desemnata din fiecare institutie publica va completa campurile electronice, cu datele persoanelor vizate, avand la indemana si un ghid, care va da posibilitatea utilizatorilor sa nu mai greseasca. Apoi declaratia va fi trimisa la ANI, unde informatia, inclusa intr-un cod de bare, va fi extrasa si analizata automat, avand la dispozitie si datele de la Fisc si Registrul Comertului.

In cadrul proiectului au fost instruite 326 de persoane care asigura implementarea prevederilor legale privind declaratiile de avere si interese si au fost certificati cinci inspectori din cadrul ANI ca investigatori financiari internationali.