"'Mica Unire' este un act istoric pe care scoala romaneasca are datoria sa-l cultive, sa-l evoce si sa-l transmita generatie dupa generatie", transmite ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, in mesajul sau cu ocazia zilei de 24 ianuarie. Pricopie anunta cu aceasta ocazie ca "la nivelul Ministerului Educatiei Nationale se lucreaza, in acest moment, la noile programe de istorie pentru ciclul de invatamant preuniversitar, incepand cu clasa a IV-a, pana la clasa a XII-a".

Ministrul Educatiei precizeaza ca noile programe scolare de istorie le "vor permite elevilor sa inteleaga mai bine conceptul european de ᅡunitate in diversitateᅡ, prin analizarea ideilor si momentelor care au stat la baza formarii identitatii nationale romanesti, dar si prin intelegerea rolului nostru in Europa si in lume".

"Astazi, 24 ianuarie 2014, celebram 155 de ani de la momentul Unirii Principatelor Romane din 1859, un act istoric care a marcat trecerea la o etapa importanta a procesului de formare a statului roman modern. Este o zi cu semnificatii majore pentru istoria si identitatea noastra nationala, o zi care ne aminteste ca forta unui popor sta in solidaritatea si in determinarea sa, dar si in liderii politici pe care ii are si in capacitatea lor de a coopera, dincolo de conflictele si interesele marunte", se arata in mesajul Ministrului Educatiei Nationale, Remus Pricopie, cu ocazia zilei de 24 ianuarie.

Potrivit acestuia, "marcam astazi un moment de solidaritate si de unitate a poporului roman, o dovada clara a capacitatii noastre de a construi impreuna si de a depasi dificultatile si disensiunile vietii cotidiene, in numele unor idealuri si valori comune".

"Privind spre viitor si invatand din trecut, datoria noastra fata de generatiile viitoare este de a oferi modele de verticalitate morala si daruire, cinstind si pastrand mereu actuala memoria personalitatilor care s-au jertfit pentru Romania si care au facut totul pentru a infaptui Unirea", incheie ministrul Remus Pricopie.