Medicii de familie au atras atentia, vineri, ca li se imputa retete prescrise bolnavilor de cancer si pacientilor internati, care altfel nu si-ar primi tratamentul medicamentos, dar si celor cu pensii de sub 700 de lei care au si alte venituri, doctorii fiind obligati sa devina "organ fiscal", scrie Mediafax.

Medicii atentioneaza autoritatile ca "avalansa agresiva si abuziva" a imputarii prescrierii medicamentelor compensate ii va obliga sa solicite bolnavilor la fiecare consultatie o dovada din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) au atentionat vineri ca, in aceasta perioada, multor medici de familie li se imputa sume imense, in mod ilegal si imoral.

Presedintele SNMF Rodica Tanasescu a semnalat faptul ca sunt situatii in care medicii de familie sunt somati sa platesca retetele prescrise pacientilor cu pensii sub 700 de lei, pacientilor internati si pacientilor cu cancer.

Potrivit acesteia, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) recunoaste ca sunt imputari care nu au la baza o frauda sau o greseala a medicilor, ci legislatia ambigua in vigoare.

"De cativa ani, pacientii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasa la anumite medicamente. Conform regulilor de prescriere, pacientii aduc la medic talonul de pensie si dau o declaratie pe propria raspundere ca nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat in seama si neanuntat in declaratie, de exemplu cativa ari de pamant la tara sau dobanda la un mic depozit la banca. Curtea de Conturi a imputat aceste retete CNAS, iar unele case de asigurari le imputa medicilor. Exista judete in care se fac abuzuri si medicilor li s-au oprit sume imense de bani", a spus Rodica Tanasescu.

Ea a mentionat ca medicii de familie au solicitat in repetate randuri CNAS sa realizeze cu ANAF o comunicare in dinamica, in asa fel incat Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) sa selecteze corect categoria de pacient, pentru ca "medicul nu este si nu isi doreste sa fie organ fiscal".

"Vom fi obligati ca sa le spunem pensionarilor cu venitrui sub sapte milioane fie ca nu le mai dam compensate 90 la suta, ci doar 50 la suta, la fel cum se intampla cu toti ceilelti pensionari, sau ii vom ruga sa ne aduca la fiecare consultatie o dovada de la ANAF ca nu au bani la CEC pentru care primesc dobanda sau ca nu au alti bani in afara de pensie", a adaugat Tanasescu.

Totodata, le sunt imputate medicilor de familie retetele eliberate pacientilor care apar internati, desi este vorba, cel mai adesea, de pacienti care s-au internat fara bilet de la medicul de familie si sunt cazuri in care pacientii pot primi medicamentele din spital.

"Sfidarea realitatii cunoscute care arata ca pacientii nu primesc in spital tot ceea ce au nevoie si ceea ce au dreptul este inadmisibila. Mentionam ca, pe anumite programe, pacientii nici nu pot primi medicamentele din spital. Mentionam deasemenea ca am solicitat CNAS ca prin SIUI sa ne avertizeze in 24 de ore daca un pacient apare internat. Nu exista prejudiciu material, pentru ca pacientii nu au primit din spital aceste medicamente si aveau nevoie de ele. Ar fi o aberatie sa ajungem sa trimitem pacientii la casele de asigurari ca sa ne elibereze o adeverinta ca nu figureaza internat, ca sa putem elibera o reteta", a mai spus presedintele SNMF.

Medicilor de familie li se mai imputa si retetele oncologice pe care le presciu, in conditiile in care sunt judete in care exista un singur oncolog care trimite pacientii, cu scrisoare medicala, catre medicul de familie.

"Desi protocolul terapeutic permite doar oncologului sa prescrie medicatia specifica, uneori oncologul, pentru a face fata, a trimis pacienti cu scrisoare medicala care precizeaza prescrierea necesara, catre medicul de familie. Medicul de familie a eliberat reteta, pentru a nu lasa pacientii cu cancer fara tratament. Si de aceasta data se imputa reteta tot medicului de familie. Intelegem ca se considera normal sa fie lasati pacientii fara tratament daca nu exista oncolog disponibil", a mai spus Tanasescu.

Medicii de familie solicita "ferm" rezolvarea acestor probleme, "incredibile prin absurdul lor intr-o tara normala".