Bustul fostului diplomat Nicolae Titulescu a fost dezvelit, marti, la Parlamentul European, unde va fi expus permanent, alaturi de alte personalitati ale continentului european, relateaza Mediafax.

Jim Higgins, chestor al Parlamentului European, a declarat ca amplasarea bustului lui Nicolae Titulescu in cladirea Parlamentului European de la Bruxelles reprezinta un eveniment "deosebit de istoric si de simbolic". "Acest bust a fost in mai multe capitale europene si acum isi gaseste un camin permanent, aici, in Parlamentul European", a declarat Jim Higgins.

Europarlamentarul PSD Catalin Ivan a declarat ca ceremonia de dezvelire a bustului lui Titulescu reprezinta "un eveniment foarte important" care marcheaza inceputul unei campanii de promovare a Romaniei.

"De-a lungul timpului cei din PDL, Monica Macovei, Cristian Preda, au facut foarte mult rau Romaniei. Imaginea Romaniei in PE a fost foarte afectata de minciunile spuse si in plenul Parlamentului, si scrisori trimise colegilor. Aveam nevoie de o campanie de promovare a ceea inseamna Romania europeana si aceasta campanie nu putea sa inceapa altfel decat cu Nicolae Titulescu, un diplomat de exceptie al Europei, nu numai al Romaniei", a spus Ivan.

Purtatorul de cuvant al PSD a mai subliniat ca acest eveniment, care va fi urmat si de altele, este si o incercare "de a repara, pe cat posibil, raul facut anul trecut".

In cadrul ceremoniei a luat cuvantul si fostul premier Adrian Nastase, presedintele Fundatiei Nicolae Titulescu, cea care a donat Parlamentului European bustul fostului diplomat roman.

Nicolae Titulescu este "o personalitate care pentru Romania reprezinta un simbol al acestei legaturi extraordinare intre Romania si Europa". "Filosofia sa era ca Europa trebuie sa se regaseasca in Romania (...), dar si ca Europa fara Romania nu poate exista. A fost un soldat al pacii, acesta a fost mesajul pe care l-a transmis intotdeauna", motiv pentru care isi are locul in "galeria marilor personaje ale istoriei si vietii europene", a declarat Adrian Nastase.

Fostul premier a fost insotit la ceremonia din PE de fiul sau cel mare, Andrei Nastase.

Bustul din bronz al fostului diplomat roman si presedinte al Ligii Natiunilor Nicolae Titulescu (1882-1941) a fost realizat de artistul Doru Dragusin.

Sculptorul a marturisit ca are o legatura speciala cu fostul diplomat, intrucat s-a nascut in localitatea Nicolae Titulescu, din judetul Olt.

La ceremonia de dezvelire au participat mai multi europarlamentari din Grupul S&D, dar si din PPE.

La eveniment au fost invitati si europarlamentari romani din alte grupuri politice din cadrul Parlamentului European, dar acestia nu au dorit sa participe.

Primirea si dezvelirea bustului ar fi trebuit sa fie facuta de catre Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, dar acesta a fost nevoit, dupa vizita efectuata. marti in Olanda, sa plece in Germania din cauza unor probleme in familie.