Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat vineri ca lectiile despre legislatie pe care elevii le vor lua de la procurori si judecatori nu vor avea caracter obligatoriu. Acestea nu vor fi "sub forma unor manuale sau curriculum obligatorii, ci sub forma unor teme", a explicat ministrul, citat de Agerpres. Oficialul a precizat ca "aceste teme pot fi prezentate la ore de dirigentie sau de educatie fizica sau in afara orelor de curs".

Remus PricopieFoto: Agerpres
  • Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a anuntat in urma cu o zi, pe 31 octombrie, ca a semnat un protocol de colaborare cu ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, presedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Andreea Schmidt-Haineala si procurorul general Tiberiu Nitu. In baza acestui protocol, elevii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani vor lua lectii despre legislatie de la procurori si judecatori.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a explicat astazi, 1 noiembrie, ca "nu vorbim in acest moment de o programa, este vorba de un acord pe care l-am semnat intre Ministerul Educatiei, Ministerul Justitiei, CSM-ul si procurorul General al Romaniei. Este vorba de a introduce in scoli sub forma unor teme, nu sub forma unor manuale sau curriculum obligatorii, ci sub forma unor teme pe care judecatorii sau procurorii sa le prezinte elevilor, o data sau de doua ori pe semestru, si temele respective sunt cele care vizeaza legea, ce inseamna aceasta, respectarea ei, care sunt institutiile statului care sunt responsabile de aceste lucruri, si este absolut normal sa le prezentam copiilor, in diferite momente ale evolutiei lor si aceste componente", transmite Agerpres.

Ministrul a precizat ca "vorbim de coruptie, de nerespectarea legii, sunt lucruri pe care daca reusim sa le transmitem copiilor inca de pe bancile scolii, atunci cred ca nu ne mai preocupa coruptia, ci preventia ei". Declaratiile au fost facute la festivitatea organizata de Universitatea Politehnica Bucuresti la implinirea a 195 de ani de inginerie.

Potrivit lui Pricopie, aceasta "este vorba de o actiune voluntara. Nu se pune problema de angajari sau de costuri ale acestei activitati. Vor fi convenite cu fiecare inspectorat scolar in parte si cu fiecare director de scoala temele pe care vor sa le prezinte. Evident ca aceste teme pot fi prezentate la ore de dirigentie sau de educatie fizica sau in afara orelor de curs".

Ministrul a mai spus ca va recomanda ca aceste teme sa fie prezentate, cel mai probabil, din semestrul al II-lea, precizand ca si-a propus sa participe si el la primele cursuri, transmite Agerpres.

Ministerul Educatiei Nationale a raspuns unei solicitari HotNews.ro ca "domeniile si aspectele de drept ce vor face obiectul educatiei juridice in unitatile de invatamant preuniversitar sunt, in special, drepturile omului, unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea si functionarea sistemului judiciar si a procedurilor judiciare, elemente de drept civil si drept penal, problematica preventiei si a combaterii coruptiei, unele aspecte referitoare la organizatii si relatii internationale".

Educatia juridica realizata pe baza protocolului dintre institutiile semnatare se va realiza, potrivit MEN, intre altele, prin:

  • expuneri ale practicienilor dreptului in cadrul unitatilor de invatamant primar, gimnazial si liceal;
  • organizarea de evenimente dedicate educatiei juridice (spre exemplu, dezbateri publice, mese rotunde, competitii deschise elevilor);
  • distribuirea in scoli si licee a unor materiale informative cu specific juridic.

Activitatea derulata de practicienii dreptului in temeiul prezentului protocol se realizeaza in mod voluntar si neremunerat.

Ministerul precizeaza ca programul "se poate desfasura in special in cadrul orelor de dirigentie", iar Ministerul Justitiei selecteaza persoane din cadrul aparatului propriu, in vederea realizarii activitatilor de educatie juridica. La randul lor, Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Public vor selecta judecatori, procurori si alte persoane de specialitate.

Ministerul Educatiei Nationale faciliteaza, prin intermediul inspectoratelor scolare si al unitatilor de invatamant preuniversitar, accesul in institutiile de invatamant al practicienilor dreptului si al altor persoane invitate, in vederea derularii sesiunilor de educatie juridica, informeaza MEN.

Un comitet de monitorizare alcatuit din reprezentanti ai partilor cu functie de conducere indeplineste, in principal, urmatoarele atributii:

  • aproba temele generale de discutie pentru sesiunile de instruire specifice educatiei juridice in unitatile de invatamant preuniversitar;
  • aproba tipul si continutul materialelor cu specific juridic care vor fi distribuite in scoli si licee in temeiul prezentului protocol;
  • stabileste calendarul activitatilor care vor fi derulate in baza prezentului protocol, precum si locatiile de desfasurare a acestora.

Sustinerea lectiilor de educatie juridica se poate organiza in toate unitatile de invatamant preuniversitar din tara, incepand cel mai probabil cu semestrul al II-lea al anului scolar in curs.

Citeste si: