Ministerul Afacerilor Externe informeaza, ca reactie la Rezolutia Parlamentului European prin care cere autoritatilor romane declansarea unei anchete independente privind inchisorile CIA, ca autoritatile romane nu detin niciun fel de informatii ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA. Intr-un comunicat transmis presei, MAE precizeaza ca o ancheta judiciara a fost deja declansata si este in derulare.

Potrivit MAE, autoritatile romane nu detin nici informatii din care sa rezulte ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism si ca nu au putut fi produse dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti.

In ceea ce priveste apelul de adresat autoritatilor romane de a deschide imediat o ancheta independenta, MAE aminteste ca o Comisie de ancheta special dedicata verificarii alegatiilor invocate de Rezolutie a fost instituita de Senatul Romaniei in decembrie 2005, concluzionand ca "nu au existat baze secrete americane in Romania".

Totodata, potrivit MAE, o ancheta judiciara a fost deja declansata si este in derulare si ca autoritatile competente "intreprind toate demersurile necesare pentru solutionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept si a drepturilor omului.

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezolutie prin care cere autoritatilor romane declansarea rapida a unei anchete "independenta, impartiala, detaliata si eficienta" privind implicarea Romaniei in programul inchisorilor CIA, potrivit Mediafax.

"Climatul de nesanctionare din jurul complicitatii statelor membre UE cu programele secrete de transfer si detentie ale CIA a permis continuarea violarii drepturilor fundamentale, asa cum rezulta din programele de supraveghere in masa dezvoltate de SUA si de unele state membre", se arata in rezolutia votata de eurodeputati, care vor ca dreptul PE de a investiga astfel de violari in UE sa fie intarit.

Totodata, ei cer, din nou, institutiilor UE si statelor membre sa investigheze in detaliu operatiunile CIA.

Europarlamentarii sunt "foarte dezamagiti" de refuzul Comisiei Europene de a raspunde substantial la recomandarile facute de Parlament in rezolutia sa din septembrie 2012, adoptata ca urmare a lucrarilor Comisiei temporare privind acuzatiile de utilizare a statelor europene pentru transportul si detentia ilegale de prizonieri. Aceste recomandari sunt reintegrare in rezolutia adoptata joi. Printre altele, membrii PE cer din nou Comisiei sa investigheze daca regulile UE au fost incalcate de unele tari prin colaborarea cu CIA.

Parlamentul reitereaza si recomandarile sale catre Consiliu, cerandu-i sa faca o declaratie de recunoastere a implicarii statelor membre in programul CIA.

Rezolutia are ca adresa 13 state membre: Lituania, Romania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franta, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia si Slovacia.

  • Comunicat de presa: Precizari MAE asupra Rezolutiei Parlamentului European pe tema alegatiilor privind centrele de detentie CIA

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de Rezolutia adoptata la 10 octombrie 2013 de Parlamentul European pe tema presupusei folosiri a unor tari europene de catre CIA pentru transportul si detinerea ilegala de prizonieri.

Cu referire la continutul acestei Rezolutii, MAE precizeaza urmatoarele:

Autoritatile romane nu detin nici un fel de informatii din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism.

De asemenea, nu au putut fi produse dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti.

Fata de apelul adresat autoritatilor romane in Rezolutia respectiva de "a deschide rapid o ancheta independenta, impartiala, cuprinzatoare si eficienta", MAE precizeaza ca aceste masuri au fost deja luate, solicitarea respectiva fiind deja indeplinita.

In acest sens, o Comisie de ancheta special dedicata verificarii alegatiilor invocate de Rezolutie a fost instituita de Senatul Romaniei in decembrie 2005. Concluziile raportului pe care Comisia de ancheta l-a adoptat in 2008 arata clar ca nu au existat baze secrete americane in Romania.

Totodata, MAE subliniaza ca o ancheta judiciara a fost deja declansata si este in derulare. Autoritatile competente intreprind toate demersurile necesare pentru solutionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept si a drepturilor omului.

Ca membru al comunitatii de valori occidentale, Romania este profund atasata statului de drept, institutiilor democratice, promovarii si apararii drepturilor omului. In acest spirit a fost abordat dosarul acestor alegatii de catre autoritatile romane responsabile."