Ambasadorul german, Werner Hans Lauk, a declarat, joi, la receptia de Ziua Unitatii Germane, ca Berlinul va sprijini Bucurestiul in respectarea angajamentelor privind statul de drept, revizuirea Constitutiei si continuarea reformelor, transmite Mediafax.

Hans Werner LaukFoto: Ambasada Germaniei la Bucuresti

Diplomatul german a precizat ca relatiile romano-germane sunt "stranse, diverse si la nivel de egalitate", iar vizita la Berlin a premierului Victor Ponta, din iulie, a contribuit "cu noi impulsuri in acest sens".

Werner Hans Lauk a subliniat ca Romania a depasit criza economica si financiara internationala mai bine decat altii "datorita unor reforme curajoase". "Acest lucru ne dovedeste ca reformele structurale, chiar daca au fost si sunt dureroase pentru multi, au readus per ansamblu economia si societatea pe un drum ascendent, mai solid si mai stabil".

Ambasadorul german le-a transmis liderilor de la Bucuresti sprijinul tarii sale in ceea ce priveste statul de drept si revizuirea Constitutiei. "Noi va vom sprijini in baza angajamentului comun in cadrul UE in ceea ce priveste statul drept, continuarea consecventa a acestor procese reformatore, precum si in ceea ce priveste reviziurea Constitutiei. Sunt increzator ca drumul inceput al reformelor va propulsa Romania mai departe in calitate de partener al Germaniei", a mai spus Lauk.

Werner Hans Lauk a subliniat ca si-a propus, in calitate de ambasador, sa contribuie la consolidarea si aprofundarea relatiilor romano-germane. Totodata, diplomatul a evocat importanta cooperarii in educatie, in special in ceea ce priveste pregatirea profesionala, unde Germania are expertiza. "Prin sistemul dual de pregatire profesionala - o combinatie intre educatia practica in cadrul companiilor si invatamantul general si de specialitate din cadrul scolilor profesionale, Germania detine un instrument important pentru cresterea economica si pentru o buna salarizare a tinerilor", a spus ambasadorul, care a promis ca se va angaja "cu fermitate" in extinderea invatamantului dual din Romania, dincolo de proiectele pilot de la Brasov si Timisoara.

Totodata, Werner Hans Lauk s-a referit si la minoritatea germana din Romania, "o punte lingvistica, culturala si istorica de neinlocuit intre natiunile noastre".

La randul sau, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca Romania "a contat intotdeauna pe sprijinul comunitatii germane stabilite pe teritoriul ei, care este un reper cultural, comportamental, social, economic si administrativ pentru toti concetatenii nostri in dezvoltarea pe toate planurile". Totodata, Antonescu i-a asigurat pe membrii comunitatii germane de sprijinul "total si neconditionat, administrativ si financiar al statului roman".

La receptia organizata la Palatul Bragadiru au participat si premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlatean, vicepremierul Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc si Susanne Kastner, fost presedinte al grupului parlamentar de prietenie germano-roman in Bundestag.