Hidrologii au emis, marti, o avertizare Cod Galben de inundatii, valabila din aceasta seara de la ora 20:00, pentru 5 bazine hidrografice de pe raza judetelor Maramures, Satu-Mare, Bistrita-Nasaud, Cluj si Salaj, anunta Agerpres. Conform Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor /INHGA/, avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, se instituie Cod Galben incepand din 17 septembrie 2013, ora 20:00, pana miercuri, 18 septembrie, ora 20:00, pe raurile din bazinele: Viseu, Iza (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Somes (judetele Bistrita Nasaud, Maramures si Cluj), Crasna (judetele Salaj si Satu Mare).

Specialistii precizeaza faptul ca, pe unele raurile din bazinele hidrografice vizate de avertizare, exista risc de producere de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri, cu efect de inundatii locale si posibile depasiri ale Cotelor de atentie.

Totodata, in primele ore ale intervalului se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie cu efect de inundatii locale si pe unele rauri mici din zona de deal si munte din sud-vestul tarii. Aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice ulterioare, hidrologii vor actualiza prognoza emisa.

Avertizarea INHGA a fost transmisa Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Administratiei Nationale 'Apele Romane', Ministerului Administratiei si Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. si Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa.