Unii dintre cei mai vizibili protestatari impotriva proiectului de lege ce dadea unda verde exploatarii la Rosia Montana au reactionat imediat, pe Facebook, la declaratiile de luni ale politicienilor. Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca "Proiectul Rosia Montana este inchis" dupa ce liderul liberal Crin Antonescu declarase, in aceeasi zi, ca "Proiectul trebuie respins". Protestatarii saluta faptul ca "s-a castigat o batalie, dar nu un razboi" si ca "internetul si presa alternativa reusesc sa sparga o blocada a presei traditionale", insa sunt hotarati sa continue protestele de strada "pana cand legea este retrasa". "Sa nu ne culcam pe o ureche", indeamna ei, adaugand ca vor continua lupta inclusiv pentru interzicerea folosirii cianurilor in minerit, impotriva gazelor de sist si pentru includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO.

Proteste in Piata Universitatii, ziua 9Foto: HotNews / Dan Popescu

Csibi Magor, director de program World Wide Fund for Nature (WWF):

  • "Anunturile de azi nu rezolva nimic, doar confirma ca oamenii uniti in jurul unor idei nu au cum a fie ignorati. Totodata, pentru prima data, internetul si presa alternativa reuseste sa sparga o blocada a presei traditionale. Va fi interesant sa vedem cum se repozitioneaza repede acum multi lideri de opinie si publicatii, ca sa ne explice ca ei defapt au sustinut democratia deja de pe vremea lui Platon. #unitisalvam #rosiamontana" (sursa: Facebook.com)

Claudiu Craciun, lector universitar doctor la SNSPA. A fost unul dintre liderii miscarii populare din iarna anului 2012 indreptata impotriva guvernarii PDL, devenind celebru in urma unei dezbateri din Parlamentul European:

  • "Apar primele brese in sistem. Mergem mai departe pana cand. 1. Legea este retrasa; 2. Se interzice mineritul pe baza de cianuri; 3. Se anuleaza contractul cu RMGC; 4. Se include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO. Keep calm and carry on protesting!"
  • "Rosia Montana is our Gezi Park. International solidarity."

Alburnus Maior, principalul ONG care se opune exploatarii de la Rosia Montana:

  • In urma declaratiilor prim-ministrului Victor Ponta, Campania Salvati Rosia Montana anunta ca Protestele in strada vor continua pana in momentul in care:
  • Parlamentul, prin Senat si Camera Deputatilor va vota respingerea proiectului de lege;
  • Guvernul va respinge in procedura de urgenta prin hotarare de guvern acordul de mediu;
  • Rosia Montana va fi inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO
  • Cianura va fi interzisa prin lege in activitatile miniere din Romania.
  • Cei patru initiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Sova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) si directorul ANRM (Gheorghe Dutu) vor fi demisi.

Costi Rogozanu, jurnalist Voxpublica:

  • "Nici nu au amenintat bine aia de la RMGC cu procesul ca Ponta a si anuntat ca-l vom pierde.
  • "ce-a fost ieri. sa nu uitam. ca nu e gata , trebuie largita faza cu . Iar cu Rosia Montana sa nu ne culcam pe o ureche imediat."
  • "acum trecem la gazele de sist."

Cristian Neagoe, fost coordonator de PR la ICR New York, actual redactor sef la Sapte Seri:

  • "Astazi, dupa cate se pare, Senatul nu a votat asupra legii, ci asupra procedurii. Cu alte cuvinte, s-a votat daca legea trebuie sa intre sau nu in procedura de urgenta. (...) Lupta continua oricum!
  • Cristian Neagoe a postat pe Facebook si o stire referitoare la inceperea exploatarii in Romania de catre Eldorado Gold, el scriind ca "Terminam cu unii si apar altii. Iesim in continuare in strada!"
  • Proiectul de lege privind Rosia Montana, dezbatut in procedura de urgenta

Senatorii vor dezbate in procedura de urgenta proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania, avizat in Guvern si trimis Parlamentului in urma cu aproape 2 saptamani. La nivelul conducerii Senatului s-a hotarat ca pana pe data de 11 septembrie comisiile de specialitate sa elaboreze avizele asupra proiectului de lege, iar pana pe 17 septembrie comisia de administratie impreuna cu cea economica sa elaboreze un raport comun asupra actului normativ. Ulterior, proiectul va fi intra in dezbaterea si votul Senatului in calitate de prima Camera sesizata.

Decizia a fost luata dupa ce Crin Antonescu, presedintele PNL si al Senatului, a anuntat luni dimineata, in nume personal, ca se opune acestui proiect. La cateva ore dupa aceea, premierul Victor Ponta a declarat ca proiectul nu va trece de Parlament, in conditiile in care nu exista o majoritate care sa-l sustina.