Alexandru Uioreanu, fiul presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Cluj Horea Uioreanu, a fost adus vineri la Curtea de Apel Cluj, la primul termen al apelului facut impotriva sentintei Tribunalului Cluj, care l-a condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru trafic de droguri. La proces a venit si PS Vasile Somesanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, pentru a-l sustine pe tanar, relateaza Ziua de Cluj.

La Curtea de Apel Cluj a avut loc, vineri, primul termen in apelul inaintat de procurorii DIICOT, dar si de Alexandru Uioreanu, la decizia Tribunalului Cluj, care l-a condamnat pe fiul presedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru trafic de droguri, noteaza Mediafax.

Potrivit Ziua de Cluj, la proces au venit si ceilalti inculpati in dosar, iar Uioreanu Jr. a fost insotit de tatal sau Horea Uioreanu.

De asemenea, la proces a venit si PS Vasile Somesanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, dar si preotul Goga din Someseni.

Vasile Someseanul a declarat ca a venit la proces pentru sustinerea tanarului, considerand ca simpla prezenta a unui preot poate sa linisteasca situatia.

"Mai ales in situatii din astea extreme, prezenta duhovnicului conteaza foarte mult", a precizat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Vasile Somesanul.

Intrebat daca a reusit sa vorbeasca cu tanarul, episcopul Vasile Somesanul a raspuns: "Nu, ca legile tribunale nu permit asta".

Avocatul Tiberiu Ban, aparatorul lui Alexandru Uioreanu, a declarat pentru Mediafax ca a cerut eliberarea clientului sau pe cautiune.

"Am formulat o cerere de eliberare provizorie pe cautiune. Instanta a stabilit valoarea cautiunii la 30.000 de lei, urmand ca banii sa fie depusi pana in 10 septembrie, iar ulterior instanta se va pronunta asupra cererii. Noi vom depune aceasta suma pentru cautiune", a declarat Tiberiu Ban.

Urmatorul termen in dosar va avea loc la Curtea de Apel Cluj in 13 septembrie.

*****

Alexandru Uioreanu a fost ridicat de anchetatori in 19 decembrie 2012, fiind acuzat de trafic de droguri, si a fost retinut de catre procurorii DIICOT - Structura Teritoriala Cluj.

Fiul lui Horea Uioreanu este suspectat ca ar fi vandut hasis in unitati de invatamant. Ulterior, el a fost arestat preventiv, alaturi de alte doua persoane cercetate in acelasi dosar, de Tribunalul Cluj, care arata in motivarea sentintei ca "inculpatul Alexandru Uioreanu a recunoscut cu sinceritate invinuirea adusa, declarand ca este consumator de droguri de risc si, in acest context, in cursul anului 2012, in mod frecvent a oferit cu titlu gratuit sau contra cost droguri de risc catre mai multe persoane".

In 3 ianuarie, Tribunalul Cluj a prelungit cu 20 de zile mandatul de arestare emis pe numele acestuia, insa in 11 ianuarie a admis cererea de eliberare pe cautiune a lui Alexandru Uioreanu, cautiunea fiind stabilita la 10.000 de lei. Decizia a fost contestata de procurori, iar Curtea de Apel Cluj a admis recursul, astfel ca Uioreanu nu a fost atunci eliberat. La sfarsitul lunii ianuarie, Alexandru Uioreanu a fost eliberat din arest.

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, declara pentru Mediafax ca nu stie nimic despre acest caz, pentru ca este fiul sau din prima casatorie, are 16 ani si locuieste impreuna cu mama lui.

Alexandru Uioreanu, elev la Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica, avea situatia neincheiata la cinci materii din cauza absentelor, afirma directorul liceului, Marius Loga.

In 23 ianuarie, Alexandru Uioreanu a fost trimis in judecata pentru trafic de droguri de risc si detinere de droguri de risc, fara drept, pentru consum propriu, dosarul sau fiind judecat de Tribunalul Cluj.

Alaturi de Alexandru Uioreanu au mai fost trimisi in judecata Nagy Ferenc, Nagy Gyongyever, Adrian-Ciprian Tition si Norbert Borsan, pentru aceleasi infractiuni.

In 27 martie, Alexandru Uioreanu a fost condamnat de Tribunalul Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru trafic de droguri.

Sentinta a fost atacata cu apel atat de Uioreanu, cat si de procurorii DIICOT Cluj.

Curtea de Apel Cluj a dispus, in 12 iulie, inlocuirea masurii interdictiei de a parasi tara data in cazul lui Alexandru Uioreanu cu cea a arestarii preventive. Decizia Curtii de Apel Cluj a fost contestata de Alexandru Uioreanu la instanta suprema, astfel ca masura arestarii preventive nu a fost pusa atunci in executare.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Cluj, Claudia Ilies, declara ca instanta a admis o solicitare a politistilor Sectiei III Cluj-Napoca, de inlocuire a interdictiei de parasire a tarii data in cazul lui Alexandru Uioreanu cu cea a arestarii preventive pentru 20 de zile.

Avocatul lui Alexandru Uioreanu, Tiberiu Ban, declara la acea vreme, pentru Mediafax, ca solicitarea politistilor Sectiei III a fost inaintata dupa ce, in 10 aprilie, Alexandru Uioreanu s-ar fi intalnit cu Adrian Tition, unul dintre coinculpatii in dosarul traficului de droguri in care a fost implicat, incalcand, astfel, conditiile prevazute de eliberarea din arest preventiv.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins ca nefondat recursul lui Alexandru Uioreanu si au dispus inlocuirea masurii interdictiei de a parasi tara cu cea a arestarii preventive, ceruta de anchetatori dupa ce fiul presedintelui CJ Cluj s-ar fi intalnit cu Adrian Tition, unul dintre coinculpatii din dosarul traficului de droguri in care a fost implicat, incalcand, astfel, conditiile prevazute la eliberarea lui din arest.

Recursul lui Alexandru Uioreanu la decizia Curtii de Apel Cluj de arestare preventiva a fost judecat in 24 iulie de instanta suprema, Uioreanu fiind citat cu mandat de aducere.

Decizia instantei supreme este definitiva, astfel ca Alexandru Uioreanu a ajuns din nou in arest.