Proiectul autostrazii A1 Sibiu - Pitesti (116 km) a fost blocat dupa ce Autoritatea Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) a decis sa respinga solicitarea acordului de mediu de catre Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR). Motivul deciziei: In trei ani de la depunerea solicitarii pentru acordul de mediu, CNADNR nu a depus o serie de documente solicitate in mai multe randuri de catre autoritatile de mediu.

Traseul autostrazii Sibiu - PitestiFoto: Hotnews
  • Vezi mai jos o HARTA INTERACTIVA cu traseul propus pentru autostrada A1 Sibiu - Pitesti.

Potrivit ANPM, deciza de respingere a solicitarii acordului de mediu a fost luata dupa ce CNADNR n-a depus mai multe documente cerute in repetate randuri de catre autoritatile de mediu.

Potrivit motivarii deciziei, ANPM a solicitat de cinci ori in ultimii trei ani (ultima solicitare in iulie 2013) mai multe documente de la CNADNR privind:

  • actualizarea raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul de investitie in conformitate cu unele prevederi legale;
  • corelarea datelor din studiul de evaluare adecvata (respectiv concluziile din cadrul acestui studiu la faza la care procedura de evaluare adecvata a fost finalizata) cu datele din texul raportului privind impactul asupra mediului si cu datele din anexe (avize, tabele, harti, defrisari, deᅡmolari, drumuri de intretinere in lungul autostrazii de 2 m latime de o parte si de alta a autostrazii etc.);
  • transmiterea coordonatelor STEREO 70 in format .xls pentru toate lucrarilor (nodurile rutiere, tuᅡneluri, poduri, podete, viaducte, pasaje etc.) care sint amplasate in interiorul/vecinatatea ariilor naturale protejate posibil afectate de implementarea proiectului;
  • avizul de gospodarire a apelor;
  • avizul Directiilor Judetene de Cultura;
  • actualizarea certificatelor de urbanism pentru toate judetele traversate de autostrada;
  • avizele custozilor/administratorilor ariilor naturale protejate.

Astfel, din cauza nedepunerii documentelor solicitate, oficialii de la mediu au decis sa nu dea acordul de mediu pentru tronsonul de autostrada in discutie. Decizia ANPM poate fi atacata de catre CNADNR.

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere si explicatii de la CNADNR pe acest subiect si va publica raspunsul atunci cand il va primi.

Tronsonul de autostrada dintre Sibiu si Pitesti face parte din Coridorul IV Pan-european si ar urma sa aiba 116 km. Potrivit informatiilor CNADNR, valoarea estimativa a tronsonului care ar traversa muntii Carpati ar urma sa fie de peste 3,2 miliarde de euro.

Vizualizare harta mai mare