STIRE ACTUALIZATA Presedintele Traian Basescu s-a intalnit joi, la Cotroceni, cu premierului francez Jean-Marc Ayrault, ocazie cu care i-a multumit oficialului francez pentru sprijinul pe care Franta si Germania l-au acordat Romaniei pentru a obtine un nou acord de asistenta cu FMI. O alta tema abordata a fost legata de minoritatea roma, presedintele Basescu aratand ca ne confruntam cu o problema de imagine in aceasta privinta pentru care trebuie gasite solutii europene. La randul sau, premierul Ayrault a declarat ca problema comunitatii rome din Franta devine din ce in ce mai dificila si a subliniat necesitatea colaborarii intre autoritatile judiciare si politienesti din cele doua tari in combaterea traficului de fiinte umane, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Seful statului l-a primit pe Ayrault, care efectueaza o vizita de doua zile la Bucuresti, la Palatul Cotroceni. "Ma bucur foarte mult ca sunteti insotit de o importanta delegatie care arata interesul major al Frantei pentru Romania", a spus Basescu, la inceputul intalnirii, exprimandu-si satisfactia ca parteneriatul strategic dintre Franta si Romania "a primit o foaie de parcurs cu ocazia vizitei premierului Ponta la Paris".

Traian Basescu a notat ca Romania are mai multe probleme in momentul de fata: accesul in Schengen si in zona euro, competitivitatea pe pietele externe si o a treia problema, "de imagine", legata de minoritatea roma: "Aici trebuie sa gasim solutii care sa rezolve in mod european problema acestei minoritati", a precizat Traian Basescu.

"In ceea ce priveste situatia comunitatii rome din Republica Franceza, domnul prim-ministru Jean-Marc Ayrault a mentionat ca aceasta problema devine din ce in ce mai dificila si a subliniat necesitatea colaborarii intre autoritatile judiciare si politienesti din cele doua tari in combaterea traficului de fiinte umane. Domnul presedinte Traian Basescu a mentionat ca problemele de imagine care sunt create in Franta de unii cetateni romani trebuie sa fie abordate intr-un spirit european de cooperare intre structurile specializate din cele doua tari. Totodata, seful statului a mai spus ca autoritatile romane sunt gata atat sa continue cooperarea cu Franta la nivel judiciar si politienesc, dar si sa dezvolte noi proiecte vizand, prin educatie, insertia sociala a tinerilor proveniti din familiile care creeaza probleme in Franta", informeaza Administratia Prezidentiala.

In ceea ce priveste spatiul Schengen, Ayrault si-a exprimat optiunea pentru o aderare "treptata", in doua etape, prima fiind reprezentata de frontierele aeriene. Liderul de la Paris a precizat ca Franta a fost si este si in prezent un sustinator al demersului de aderare a Romaniei la spatiu Schengen.

Primul ministru francez a afirmat ca i-a placut foarte mult "muzicalitatea limbii romane".

"Vad ca ati fi putut vorbi foarte bine si limba franceza, deoarece intelegeti foarte bine limba noastra", i-a spus Ayrault lui Basescu, dupa ce seful statului, care a vorbit in romana, o corectase pe translatoare.

Potrivit Presedintiei, Basescu a amintit de Parteneriatul Strategic dintre Romania si Republica Franceza, semnat in data de 4 februarie 2008, la Bucuresti, intre presedintele Romaniei si presedinte Frantei de la acea vreme, Nicolas Sarkozy, aratand ca el se concretizeaza prin foaia de parcurs semnata la nivel de guverne, la Paris, in data de 21 februarie 2013, de catre prim-ministrul Victor Ponta si omologul francez.

De asemenea, in cadrul intrevederii au fost abordate si alte teme de discutie, printre care competitivitatea economiei romanesti si problematica din Orientul Mijlociu, cu accent pe situatia din Siria.

Jean-Marc Ayrault a fost insotit de o delegatie din care au facut parte ministrul Agriculturii Stephane Le Foll, ministrul Comertului Exterior Nicole Bricq, ministrul Ecologiei Dezvoltarii Durabile si Energiei Philippe Martin si ministrul delegat pentru Afaceri Europene Thierry Repentin.