Premierul Victor Ponta l-a convocat, luni, la Palatul Victoria pe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, cei doi avand o discutie pe tema audierilor de la Politia Capitalei in ancheta privind suspiciuni de frauda la bacalaureatul organizat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", scrie Mediafax.

Surse oficiale au declarat ca la discutia cu premierul Ponta au fost ministrul Radu Stroe si seful Politiei Romane, Petre Toba.

Premierul a declarat luni, referindu-se la interventia la Liceul "Bolintineanu", ca in opinia sa au existat niste probleme de functionare, el aratand ca, daca acestea au fost in zona Parchetului, CSM poate lua masuri, iar daca au fost in zona Ministrului Afacerilor Interne (MAI), va discuta cu ministrul.

Ponta a precizat ca el nu il considera vinovat pe purtatorul de cuvant al MAI, chiar daca a furnizat date care s-au dovedit ulterior neadevarate.

El a precizat ca asteapta in acest sens o informare de la ministrul de Interne, Radu Stroe, aratand ca si acesta trebuie sa afle de la cei din subordine cum s-au intamplat lucrurile.

"Ministrul Stroe conduce Ministerul de Interne, are atributii privind coordonarea celor din subordinea sa. Nu e vinovat de ceva, o sa discutam ca asemenea situatii sa nu se mai repete. (...) Si el mi-a transmis informatiile pe care le avea, ulterior lucrurile s-au schimbat. O sa vedem ce nu a functionat bine", a spus Ponta.

El a mai aratat ca persoanele care comit fraude trebuie sanctionate, dar ca nu trebuie comise abuzuri, asigurand ca pentru abuzurile comise vineri "nu o sa ramana lucrurile asa".

Premierul Victor Ponta a mai spus ca forta statului trebuie sprijinita si aplicata, dar conform legii, el aratand ca procurorii nu sunt dumnezei si trebuie sa raspunda in fata cuiva, daca au incalcat legea.

"Toata lumea trebuie sa fie responsabila in fata cuiva. Procurorii nu raspund in fata Guvernului si e foarte bine lucrul asta, dar in fata cuiva trebuie sa raspunda si ei, ca nu suntem, repet, ma refer si la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei si n-ai voie sa spui nimic", a adaugat premierul.

El a precizat ca este problema sa, ca premier, atunci cand sute de politisti sunt pusi sa dea navala in scoli.

"In momentul in care pui sute de politisti sa dea gramada intr-o scoala, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totusi scoala e o institutie de invatamant care depinde de autoritate locala si centrala si pacea sociala e un lucru care tine de Guvern si de mine, nu are cine altcineva, nu va asteptati sa se ocupe presedintele tarii de asa ceva. De problemele de zi cu zi ale tarii raspunde primul-ministru si e normal sa intervin, sa am pozitii", a adaugat Ponta.

Ponta a adaugat ca sustine in totalitate actiunile organelor statului privind aplicarea legii, dar ca nu vrea sa vada zeci sau sute de politisti care dau navala in scoli, aratand ca politistii trebuie sa combata crima organizata sau contrabandistii.

"Vreau sa vad politisti care combat oamenii din crima organizata, contrabandistii. Nu vreau sa vad politisti care dau navala in scoli si spitale. Asta nu se intampla intr-o tara europeana. Zeci, sute de politisti care dau navala in scoli nu reprezinta un stat democratic, european", a spus Ponta.

El a subliniat faptul ca forta statului trebuie folosita conform Constitutiei si a procedurilor legale, insa in special impotriva infractorilor.

"Sunt convins ca avem procedurile si prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penala sa se desfasoare in conditii legale fara desfasurari de forta, fara abuzuri, fara manifestari care amintesc de vremuri dinainte de '89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, in care 20 de milioane de romani sunt infractori si trebuie cercetati si abuzati de o mana de indivizi, o gasca, ca sa folosesc un termen prezidential, care cred ca doar prin forta si abuz pot sa obtina ceva in tara", a spus Ponta.

Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru fapte de coruptie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, directoarea unitatii de invatamant, Costica Varzaru, demisa din functie dupa inceperea anchetei, fiind arestata preventiv pentru trafic de influenta.